Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Tereke borca Batıksa ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Tereke borca Batıksa ne olur?

Medeni Kanun'un 605. maddesi uyarınca miras bırakan kişinin borca batıklığı açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise miras otomatik olarak reddedilmiş olacaktır. Medeni Kanun'un 605. maddesi uyarınca mirasın hükmen reddine dair açılacak davalar herhangi bir süreye bağlanmamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugbaelmas.av.tr

Terekenin borca batık olması ne demek?

Mirasın borca batık olması, miras bırakan kişinin terekedeki alacaklarının ve borçlarının karşılaştırılması yapıldığında, murisin alacağından çok borcunun olması durumudur. Murisin ölümü ile, tereke bütün aktif ve pasifi ile mirasçılarına geçmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mirashakki.com

Terekenin borca batık olduğu nasıl tespit edilir?

Mirasın hükmen reddine ilişkin olarak açılan davalarda, terekenin açıkça borca batık olup olmadığının araştırılması gerekmektedir. İcra takibi sonunda aciz vesikası düzenlenmesi halinde terekenin borca batık olduğu kabul edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Terekenin borca batık olduğunun tespiti davası kime karşı açılır?

Terekenin borca batık olduğunun tespiti davası, mirasçılar tarafından 3 aylık reddi miras davası açma süresi geçirildikten sonra murisin alacaklılarına karşı açılan ve murisin terekesinin borca batık olduğuna ilişkin bir dava türüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Terekenin borca batık olduğunun tespiti hangi mahkeme?

Kanunda bu konuda aksine bir düzenleme bulunmadığına göre, HMK'nın yürürlüğe girmesinden sonra terekenin borca batık olduğunun tespitine, “mirasın hükmen reddine” ilişkin olarak açılacak davalarda, davanın değerine bakılmaksızın asliye hukuk mahkemesi görevlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

TÜRKİYE'DE MİRASIN REDDİ İÇİN 3 AYLIK SÜRE GEÇİLİRSE DE MİRAS HÜKMEN REDDEDİLEBİLİR

İlgili 29 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Tereke davası kaç yıl sürer?

Ortalama bir süre vermek gerekirse yaklaşık 1-1,5 yıl kadar sürmektedir. Ancak konusunda uzman olan bir avukattan vekillik hizmeti almanız halinde dava süreci hızlanacak, tebligat takibi, dosyaya gelen giden evrakları kontrol etme ve talepte bulunarak dava sürecini hızlandıracaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Tereke davası hangi hallerde açılır?

Dava, genellikle mirasçılar arasında anlaşmazlık olduğunda veya miras bırakanın mal varlığıyla ilgili kesin bir bilginin olmadığı durumlarda açılmaktadır. Terekenin tespiti davasına ilişkin hükümlere Türk Medeni Kanunu'nun 589. ve devamı maddelerinde detaylı şekilde yer verilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Tereke borçlarından kim sorumludur?

Türk Medeni Kanunu'nun 641/I. maddesinde mirasçıların tereke borçlarından müteselsilen sorumlu oldukları düzenlenmiştir. Müteselsil sorumlulukta, birden çok borçlunun her biri alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olup borçlulardan birinin borcu ifa etmesiyle diğerleri de borçtan kurtulmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tereke borçlarından sorumluluk ne zaman sona erer?

Mirasın Paylaşılması Sonrası Mirasçıların Tereke Borçlarından Sorumluluğu. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi miras paylaşımının tamamlanmasının üzerinden beş yıl geçince mirasçılar arasındaki müteselsil sorumluluk sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Miras bırakanın malları nasıl tespit edilir?

Mahkeme miras bırakanın malvarlığının tespitine ilk olarak mirasçıların beyanlarıyla başlar. Mirasçılar bilgileri dahilinde miras bırakanın malvarlıklarını mahkeme huzurunda belirtir. Daha sonra mahkeme gerekli gördüğü kurum ve kuruluşlara müzekkere yazarak miras bırakanın malvarlığını tespit etmeye devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Terekenin tespiti Davasında neler talep edilir?

Terekenin tespiti davasında, terekeye kalan malvarlığının ve borçların tespiti talep edilir. Davada tereke değerlerinin ölüm gününde mevcut halleri tespit edilerek koruma altına alınır. Koruma önlemi tereke defteri tutmak ve mühürlemek şeklinde olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Tereke mirasçılara nasıl geçer?

Ölenin terekesi teorik olarak hiçbir işlem yapılmasına gerek kalmadan aktif ve pasifi ile birlikte bir bütün halinde mirasçılara geçer. Bunun için mirasçıların mirası kabul ettiklerini söylemelerine gerek yoktur. Tüm hak ve borçlar kendiliğinden mirasçılara geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulhukuk.com

Terekeden el çekilmesi ne demek?

Terekenin tesbiti dâvası, murisin menkul ve gayri menkul mallarının tesbitine dair bir dâva olup, yapılan tesbitler sona erince mahkemece, "Terekeden el çekilmesi" kararı verilir. Öğrenilen mallar hakkında ayrı ayrı, bir kısmı veya bir teki hakkında ortaklığın giderilmesi dâvasını açabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Tereke alacaklıları nasıl tespit edilir?

Her durumda mirasçıların, miras bırakanın tüm hak ve borçlarını bilmesi beklenemez. Bu durumlarda mirasçılar, miras bırakanın tüm hak ve borçlarının, terekenin tespiti için dava açarak mahkeme tarafından gerekli bilgi ve belgelerin toplanmasıyla bu dava ile terekenin tespitini sağlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

3 ay içinde reddi miras yapılmazsa ne olur?

Yasal mirasçılar, miras bırakanın ölümünden itibaren üç ay içerisinde mirası reddetmelidirler. Bu süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası otomatik olarak kabul etmiş sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Tereke tespit davası reddi miras süresini durdurur mu?

Dolayısıyla, gerçek reddin, mirasçılar tarafından mirasbırakanın son yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesine sözlü veya yazılı olarak açıklanması gerekir (TMK. m. 609/I; HMK. m. 382/II, b. c, 7). Gerçek reddin süresi üç aydır (TMK. m. 606/I). Bu, hak düşürücü bir süre olup, durması veya kesilmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Devlet tereke borçlarından sorumlu mu?

Devlet de diğer yasal mirasçılar gibi bir külli haleftir ancak diğer yasal mirasçılardan farklı olarak, mirasbırakanın borçlarından sadece kendisine intikal eden tereke değerleri ile sınırlı bir sorumluluğu vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tereke borçlarından kimler sorumlu değildir?

Miras bırakanın borçlarından dolayı mirasçıların müteselsil sorumluluğu mirasçılar dışındaki alacaklılar için geçerlidir. Miras bırakanın alacaklıları arasında bir mirasçı da varsa bu mirasçının miras bırakandan olan alacağına ilişkin olarak diğer mirasçıların müteselsil sorumluluğu yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mirashakki.com

Atanmış mirasçı borçlardan sorumlu mu?

Atanmış mirasçı, külli halef olarak, mirasbırakanın borçlarından da sorumludur. Türk hukukunda, atanmış mirasçının tereke borçlarından kişisel olarak sorumlu olduğu, yani terekeden elde ettiği malvarlığının yanı sıra kendi malvarlığıyla da sorumlu olduğu kabul edilmektedir67.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tereke temsilcisi ücretini kim öder?

Tereke temsilcisinin talebi üzerine mahkeme temsilciye uygun bir ücret ödenmesine karar verebilir. Ücret sulh hukuk mahkemesi hakimliğince takdir edilir. Tereke temsilcisinin ücreti terekeden karşılanır. Bu mümkün değilse ücreti tereke temsilcisi atanması için mahkemeye başvuran mirasçı karşılar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzkara.av.tr

Tereke neleri kapsar?

Tereke Ne Demektir? Murisin(miras bırakanın) ölümüyle birlikte devir ve intikal edilebilir nitelikte miras malları hukuki bir bütün haline gelir ve bu mallara kısaca "tereke" adı verilir. Tereke, murisin sahip olduğu hak ve alacakların yanında murisin borçlarını da kapsamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Tereke defterini kim tutuyor?

Bu davada mahkeme yaptığı araştırmalar sonucu murisin aktif ve pasiflerini tespit eder. Bu aktif ve pasifleri yani aslında murisin mal varlıkları ve borçlarını bir defterde kayıt altına alır işte bu deftere tereke defteri denilmektedir. Anlaşılacağı üzere tereke defterini kim tutar sorusunun cevabı mahkeme olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Tereke temsilcisi davada ne yapar?

Tereke yöneticisi, görevine giren hususlarda miras ortaklığının temsilcisi olup, ortaklık aleyhine açılan davalarda ve yapılan icra takiplerinde ortaklığı temsil eder ve gereken hâllerde ortaklık adına dava açmaya, icra takibinde bulunmaya, davadan feragate, kabule, sulh olmaya ve tahkime yetkilidir; davaları ve ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacidersleri.com

Terekenin tespiti davasından sonra ne yapılır?

Terekenin tespiti davasında gerek görülmesi halinde ihtiyati tedbir kararları alınabilmektedir. Türk Medeni Kanunumuzun 589. Maddesine Göre: "Mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi, istem üzerine veya re'sen tereke mallarının korunması ve hak sahiplerine geçmesini sağlamak üzere gerekli olan bütün önlemleri alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Tereke temsilcisi satış yapabilir mi?

Sulh Hukuk mahkemesince tayin edilirken görevi ile ilgili başkaca hükümler konulmadıkça temsilci terekenin olağan yönetim işleri ile sınırlı bir yetkiye sahiptir. Temsilci miras ortaklığı adına dava açabilir, açılmış bir davada miras ortaklığını temsil edebilir. Taşınır yahut taşınmaz bir malı bir başkasına satamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetserhattercan.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT