Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Temyizden sonra ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Temyizden sonra ne olur?

Temyiz İncelemesinden Sonra “Kararın Düzeltilmesi” Başvurusu (CMK md. 308) Yargıtay'ın onama kararından (temyiz isteminin esastan reddine) sonra olağanüstü bir kanun yolu olan “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na kararın düzeltilmesi” için başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Temyizden sonra hangi mahkeme?

Temyiz dilekçesi, kararı veren bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya Yargıtay'ın bozması üzerine hüküm veren ilk derece mahkemesine yahut temyiz edenin bulunduğu yer bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine veya ilk derece mahkemesine verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Temyize giden dava ne olur?

Mahkeme, temyiz dilekçesini inceleyerek gerekli evrakları toplar ve dosyayı temyiz incelemesi yapmak üzere ilgili Yargıtay Dairelerine gönderir. Yargıtay Daireleri, dosyayı inceleyerek karar verir. Bu inceleme süreci, yaklaşık 6-12 ay arasında değişmektedir. Yargıtay, verilen kararı onaylayabilir veya bozabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: illeez.av.tr

Temyize giden dava ne zaman sonuçlanır?

Temyiz veya istinaf başvurusunun sonucu, başvuru yapılan mahkemenin çalışma yüküne ve davanın karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. Ancak, genellikle temyiz başvurusu, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde sonuçlanır. İstinaf başvurusu ise, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 6 ay içinde sonuçlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: musacetintas.av.tr

Temyiz davası kaç yıl sürer?

Yargıtay hukuk dairelerinde ortalama görülme süresi 341 gündür. Temyiz edilen hukuk davaları için ise ortalama 2 yıl sürer demek mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: besler.av.tr

Temyiz ve Temyiz Süreci

İlgili 33 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Temyiz edilen karar ne zaman kesinleşir?

Temyiz süresi kararın kesin olup olmadığına karar verir. Karara itiraz süresi içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir, itiraz edilirse Yargıtay evrakları inceler. İncelemeden sonra verilen karar nihai olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Temyizden gelen dosya tekrar temyize gider mi?

Yargıtayın incelemiş olduğu karara karşılık bozma kararı verilmesi halinde mahkeme, direnme veya uyma kararı verecektir. Direnme kararı verilmesi halinde dosya yeniden temyiz merciine gidecek ve karar yerinde görülür ise düzeltim, görülmez ise Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Temyize giden dava e devlette görünür mü?

e-Devlet Mahkeme Dava Dosyası sorgulama hizmeti sayesinde dava konusunu, tarafları, duruşma tarihlerini, dosyanın hangi aşamada olduğunu, Cumhuriyet Savcısı tarafından incelenip incelenmediğini, kararın çıkıp çıkmadığı ve Temyiz'den dönüp dönmediği öğrenebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: shiftdelete.net

Temyize giden davalar bozulur mu?

Temyiz İncelemesi ve Hükmün Bozulması

Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozarsa hüküm yine kesinleşmez. Temyiz incelemesi sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından bozulması halinde dosya yeniden istinaf mahkemesine veya ilk derece mahkemesine gönderilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kaç yıl ceza Yargıtay a gider?

Temyiz incelemesi dosya üzerinden gerçekleştirilmektedir; ancak 10 yıl veya daha fazla hapis cezası verilen hükümlerde uygun görmesi halinde duruşma yoluyla inceleme yapılabilecektir (CMK madde 299/1).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Istinaftan sonra temyize giden dosya ne zaman sonuçlanır?

Temyiz edilme süresi ortalama 1 yıl olarak belirlenmiştir. Temyiz incelemesi bu süre içinde tamamlanır ve kesin karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lacinhukukdanismanlik.com

Temyize itiraz edilebilir mi?

Hakkında temyiz incelemesi yapılarak hüküm kurulmayan sanık hakkında itiraz kanun yoluna başvurulması mümkün değildir (CGK-K.2022/769).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karara çıkan dava ne zaman sonuçlanır?

Karara çıkmış olan dosya, neticelendiği için gerekçeli karar yazma süreci başlar. Gerekçeli kararın yazılma süresi ceza mahkemelerinde 15 gün, hukuk mahkemelerindeyse 1 aydır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okyanushukuk.com

Temyizde hangi karar bozulur?

Yargıtay, aşağıda belirtilen sebeplerden dolayı gerekçe göstererek temyiz olunan kararı kısmen veya tamamen bozar: a) Hukukun veya sözleşmenin yanlış uygulanmış olması. b) Dava şartlarına aykırılık bulunması. c) İspat için dayanılan delillerin yasal gerekçe olmadan kabul edilmemesi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izmirbarosu.org.tr

Temyiz aşamaları nelerdir?

Temyiz incelemesi usul ve esas olmak üzere 2 aşamadan oluşur. Ön inceleme aşamasında dosya usulen incelenir, sonra esasa girilir. Esasta ise hukuka uygunluk denetlenir. Karine olarak Yargıtay dosya üzerinden inceleme yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiraporlari.com

Temyizden feragat ne zaman verilir?

Taraflar temyiz sonucunu beklemeksizin kararın mevcut haliyle kesinleşmesini istediklerinde, mahkemeye sunacakları dilekçe ile temyizden feragat edebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Kaç yıl ceza temyiz edilir?

Kural olarak temyiz incelemesi dosya üzerinden yapılmaktadır. Ancak, 10 yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümlere dair Yargıtay ilgili ceza dairesi tarafından uygun görülmesi halinde duruşma yapılmak suretiyle de temyiz incelemesi yapılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzozdemir.av.tr

Temyizde bozulan dava ne olur?

Yargıtay'ın temyiz incelemesi sonunda kararı bozulan alt derece mahkemesi, bozma kararına uymak zorunda değildir. Bozma kararının aksine kararın doğru olduğu görüşünde ise, bozma kararına uymak yerine kendi kararında direnebilir. Direnme kararı veren mahkeme daha önce vermiş olduğu kararı değiştiremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karayildizhukuk.com

Temyiz nedenleri nelerdir?

Temyiz nedeni olan hukuka aykırılık, hâkimin olaya en uygun normu bulamaması veya bulsa da yanlış değerlendirip uygulama yapmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bir davanın temyize gitmesi ne demek?

Temyiz nedir?; Temyiz, bir mahkemede görülen davanın sonucunda alınan kararda usulsüzlük ya da anayasaya aykırı durum şüphesi olduğunda, üst mahkeme olan Yargıtay'a davanın değerlendirilmesi için taşınması işlemine denilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: musacetintas.av.tr

Hangi davalar temyize gitmez?

Soybağına ilişkin davalar hariç olmak üzere, nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalara dair istinaf mahkemesi kararları aleyhine Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılmaz. İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz gibi geçici koruma kararlarına dair istinaf mahkemesi kararları aleyhine Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Temyiz bozar mı?

Yargıtay, temyiz edilen hükmü, hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar nedeniyle bozar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Temyize cevap süresi var mı?

İstisna durumunda temyiz ve temyize cevap süreleri genel hükümlere tabi olup 2 haftadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmaniyebarosu.org.tr

Yargıtay a temyize giden dosya ne zaman sonuçlanır?

Anayasa mahkemesinin en yüksek birimi olan Yargıtay'da herhangi bir dosyanın incelenip sonuçlanma süresi genellikle davaya ve dosyaya göre değişiklik gösterir. Bu süreler genellikle Yargıtay'a giden bir dosyanın görülmesi, kesin olmamakla beraber 1,5 yıl kadar sürebilen bir süre aralığı olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT