Egzersiz sırasında, her 5-15 dakikada bir 2 bardak su veya spor içeceği için. Daha uzun egzersizlerde saatte potasyum, magnezyum ve 300-600 mg sodyum önerilir. Antrenmandan sonra kaybettiğiniz her kilo için 3 bardak su için.
Spor Sonrası İçecekler Hangi Zaman Aralığında İçilmelidir? Spordan sonraki ilk 30 dakika, altın saat olarak kabul edilir. Altın saat içerisinde vücut, kendini hızlı bir şekilde onarır. Bu süreçte vücudun ihtiyaç duyduğu kadar sıvı tüketebilir, günlük beslenme rutininize devam edebilirsiniz.
Egzersiz esnasında her 30 dakikada bir 250 ml, eğer yoğun sıcaklık ve güneş altında spor yapıyorsak 500 ml su tüketmemiz faydalı olabilir, bu değerler ortalama bir vücut ağırlığına sahip sporcu için önerilmiştir. Vücut kütlesi 100 kg üzeri ise, bu miktarları %50 artırabiliriz.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Su içmek genel sağlığa sunduğu sayısız faydasının yanı sıra kas büyüme sürecini de hızlandırır. Su içtiğinizde egzersizler için enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz, üstelik kas büyümesini de arttırabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Burada çok önemli bir tespit ile başlayalım: kaslarınız, tüm vücudunuz gibi zaten %70 oranında suda oluşur. Yani vücudunuz 1 kg kas oluşturduğunda yaklaşık%70'i sudan oluşur. Pek çok makro besin öğesi, vitamin ve mineral bu su tutum miktarını değiştirebilir.
Karın kası egzersizlerinden önce ve sonra yeterli miktarda su içmeye özen gösterebilirsiniz. Egzersizler sırasında vücudun terlemesi ise su kaybını da beraberinde getirir. Kaybedilen suyun yeniden kazanılması için bol su içmek önem taşır.
SU ZEHİRLENMESİ KAÇ LİTRE SU İÇİNCE OLUR? Genel olarak bir için önerilen yaklaşık iki litre su ile karşılaştırıldığında, insanların günde 7 ila 8 litre su içtikten sonra ölümler ve hastaneye yatışlar bildirilmiş durumda.
Sporcular için ise bireysel değişkenler bu miktarı şekillendirecektir. Düzenli egzersiz yapan yetişkin bireylerde erkekler için 3.7 lt ve kadınlar için 2.7 lt günlük su alımı; günlük ihtiyaçları çoğunlukla karşılamaktadır. Sıcak havalarda terleme miktarının artmasıyla almamız gereken su miktarı da artmalıdır.
1 bardak için su bardağı olduğunu baz alarak bu işlemleri yapıyoruz: 1 bardak su = 200 ml'dir. Bu durumda 8 bardak suyun kaç litre olduğunu bulmak için 200 ml'yi 8 ile çarparız. 8 x 200 ml = 1600 ml yapar.
Spordan sonra 30 dakika içerisinde glikojen depolarının hızlı onarımı için; 0.8-1.2 g/kg yüksek glisemik indeksli karbonhidrat, 0.25-0.3 g/kg kaliteli protein ve yeterli sıvı tüketimi önerilmektedir.
Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir. Spor sonrasında vücut protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Ayrıca beslenmede çeşitlilik de kas kitlesini arttırmada yardımcı olabilir.
En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
'Kas iyileşmeleri için duş almak öneriliyor, evet. Ancak bu konuda kesin bir kanıya varmak için yeterli araştırma yok. Spor sonrası duş almanın fizyolojik etkisinin dışında psikolojik bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Eğer duş almanın size iyi geleceğine inanıyorsanız iyi gelecektir.
Spordan Sonra Protein İçerikli Beslenmenin Önemi
Aynı zamanda ayran ya da zefir gibi son derece faydalı içecekler de tercih edilebilir. Yarım yağlı sütler de aç karnına tüketildiği takdirde hem yağ yakımını hızlandırır hem de vücudun çok daha kısa bir süre içerisinde kendini toparlamasını sağlar.
Spor sırasında su içmek, vücudunuzun kendini toparlamasına ve spordan kaynaklanabilecek sorunların önlenmesine yardımcı olur. Ancak içtiğiniz suyun temiz, sağlıklı ve içerdiği her türlü zararlı maddeden arınmış olması da oldukça önemlidir.
Uzmanlar tarafından günlük tüketim konusunda farklı görüşler ortaya konulsa da, yetişkin birinin günlük yaktığı kalori başına 1 ila 1,5 ml su tüketmesi önerilir. Bu da kişiye ortalama 2 litre su tüketmesi gerektiğini gösterir.
1 - Banyodan sonra su içilmez, içilirse organlar yaşlanır. 2 - Acı yedikten sonra su içilmez, içilirse reflü, gastrid ve bağırsak rahatsızlığı yapar. 3 - Uyku arasında içilmez, çünkü beyni etkiler. 4 - Meyveden sonra içilmez, içilirse asit ortaya çıkar.
Kısa sürede çok fazla su tüketimi asıl risk faktörüdür. Böbrekler günde en fazla 20 litre suyu idrarla atabilmektedir yani bir saatte ortalama 0,8-1,0 litreden fazla suyu idrarla atamazlar. Hiponatremi belirtileri kısa sürede 3-4 litre su tüketimi sonucu görülebilmektedir.
Çok fazla su içip sarhoş olmak veya bir başka deyişle zehirlenmek de mümkün. Daha doğrusu, çok miktarda suyu çok hızlı içtiğinizde bu mümkün olabilir. Su sarhoşluğu aslında kandaki sodyumun aşırı su yüzünden seyrelmesiyle oluşur. Semptomları alkol sarhoşluğuyla aynı olduğu için bu duruma su içip sarhoş olmak deniyor.
Vücut ısısını dengeler ve kişilerde büyük sıkıntı veren ödemin atılmasına yardımcı olur, Kan dolaşımınızı kolaylaştırarak daha sağlıklı olmanızı sağlar, Bağırsak sağlığını düzenler, Metabolizmayı daha fazla çalıştırır.
Çok su içmek yararlı değil. Çünkü günde 4-5 litre su içilirse böbreğin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanıyor. Bu da vücutta sodyum oranını azaltıyor. Vücuttaki kas kitlesi ve yapısına göre su tüketiminin ayarlanması gerekiyor.
Karın kası çalışmanın ilk adımı vücut yağ oranını bilmek. Çünkü karın kasına sahip olmanın maalesef belli bir süresi yok. Vücut yağ oranına göre belirlenecek bu süre 6-7 ay da sürebilir, 2-3 ay da.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri