Oetker Aktif Maya, kullanılacak kadar miktardaki mayanın ılık su veya süt içinde eritilip dinlendirilmesi sonucunda una karıştırılarak kullanılıyor. Tarif hazırlarken istediğiniz miktarda aktif maya kullanıp geri kalanını da hava almayacak şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz.
İnaktif maya tüm hayvan cinslerine protein sağlamak amacını taşıyan, çevreye dost bir yem maddesidir. Saf maya kültürlerinin özel olarak seçilmiş ve işlenmiş tahıllar, atık bira maltı veya DDGS üzerinde çoğaltılması ve ardından tambur veya püskürtme kurutma ile elde edilir.
Instant Maya (Instant Dry Yeast)
Kuru maya daha çok ev kullanıma uygun ve en çok tercih edilen maya çeşididir. Hamuru iyi kabartır ve bunu uzun süre korur. Serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek gerekir. Önceden suda eritmeye gerek yoktur.
Yani 40 gr. yaş maya yerine 40*0.5 = 20 gr. aktif kuru maya yeterlidir. Yaş maya yerine instant maya kullanmak için de çarpım oranı 0.35 seçilmelidir. Tarifte 40 gr. yaş maya geçiyorsa, yerine 40*0.35=14 gr. İnstant maya kullanmak yeterli olacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Eğer yaş maya ya da kuru maya kullanıyorsanız yaş mayayı önden ılık su ya da süt, sıvı yağ ve mutlaka toz şekerle açarak, üzeri kapalı şekilde bir süre dinlendirmeniz gerekiyor. Bu aşama mayanın aktifleşmesini sağlıyor, hamurun daha çabuk kabarmasına yardımcı oluyor.
Maya, en basit haliyle bir mikroorganizmadır. Faydalı bir canlı olan bu mikroorganizmalar, kullanıldığı alanın büyümesini ve çoğalmasını sağlar. Mutfakta sıkça kullanılan maya, süt ürünlerini aktifleştirmek ve hamurlu yiyecekleri daha yumuşak hale getirmek için tercih edilir.
Kısa sürede etkisini gösteren kuru mayanın hamura eklenilmeden önce mutlaka su yardımı ile çözdürülmesi gerek. Ancak mayanın bozulmaması için suyunuzun ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle maya aktif hale geçerek hamurunuzu kabartmaya hazırlanmış olur.
En önemli maya türü bira mayası olarak bilinen, ekmek ve şarap yapımında kullanılan Saccharomyces Cerevisiae'dir. Sık kullanılan maya çeşitleri kuru maya, instant kuru maya ve yaş maya olarak 3 çeşittir. Ayrıca şarap üretiminde Saccharomyces Bayanus mayası kullanılır.
Bildiğiniz üzere poğaçalarda üç tür maya kullanılıyor: Yaş maya, kuru maya ve instant maya. Eğer kuru maya kullanıyorsanız az miktarda toz şeker de karıştırmalısınız. Zira mayanın hamuru kabartması için glikoza ihtiyacı var ve bu da toz şeker eklemekten geçiyor.
Ekşi mayalı ekmekler hem tam buğday unundan hem de beyaz undan yapılabilir. Bu noktada tam buğday unundan yapılan ekşi mayalı ekmekleri tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.
* 100 gram yaş maya = 50 gram kuru maya
Yani tarifinizde 100 gram yaş maya yazıyorsa yerine 50 gram kuru maya kullanabilirsiniz.
Birçok tarifte de bunun altı aslında pek çizilmiyor. Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor.
İnstant mayadan farkı, daha iri taneli olması, una karıştırılmadan önce ılık su ya da sütün içine ölçü miktarı karıştırılıp 5-10 dk. boyunca aktif hale gelmesini beklemek gerekmektedir. Burada dikkat edilecek husus, içine maya katılacak sıvı sıcak olursa maya yanar, soğuk olursa da aktif olamaz.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Fırıncı mayasının bilimsel adı Saccharomyces cerevisiae'dir. Tek hücreli tomurcuklanan bir maya türüdür. "Saccharomyces" sözcüğü Yunanca ve Latince'den türetilmiştir, "şeker mantarı" demektir; "Cerevisiae" Latince "biradan" demektir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Ekmek fermentasyonunda en sık kullanılan maya Saccharomyces cerevisiae'dir. Ekmek mayası undaki ( hamurdaki ) fermente edilebilir şekeri; CO2 ve Et.OH'e dönüştürür. CO2, ekmeğin kabarmasını sağlar.
İlk mayalama sürecinde hamurun 1 saat kadar bir süre bekletilmesi gerekmektedir. Bir saatlik sürenin sonunda hamurun istene şekilde kabarmış olduğunu görmek mümkün olmaktadır.
Ben süt ile mayalanan hamurun daha güzel ve lezzetli olduğuna inanırım. ➡Ilk püf noktamız hamurumuzu ne ile mayalayacaksak yani su veya sütümüzün ılık hatta parmağımızı hafif ısıtan bir sıcaklıkta olması lazım. Ama bu oran çok önemli çünkü çok sıcak olan su veya süt mayayı öldürür.
Kuru maya direkt hamura konmamalıdır. Kuru mayayı hazırlarken hamurun kabarması için şeker,ılık süt veya su katılması gerekmektedir. Ancak yaş maya için böyle bir malzeme hazırlanmasına gerek olmayacaktır.
Instant kuru hamur mayasıdır. Suda eritmeye gerek kalmadan doğrudan una karıştırılarak kullanılır. Garantili mayalama işlemleri için idealdir. Poşetin tamamı 500 g - 1 kg un içindir.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Bir avuç kabuklu üzümü küçük küçük doğrayıp cam kavanozun içine atın. 1 su bardağı unu ve 1 su bardağı suyu kavanoza ekleyin. Kuru ve temiz bir bezle kavanozu sararak sıcak bir ortamda 1 gün bekletin. Fermantasyon başlaması için bazen bir gün yetse de bu işlem 4-5 gün alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri