Kahvaltılık gevrekler tercih edilecekse, mutlaka fiber oranı yüksek olanları seçilmelidir. Bu sebeple de kahvaltılık gevreklerin şekeri yüksek oranda ise, kesinlikle spordan sonra tüketilmemesi gerekmektedir.
Egzersizlerden yarım saat sonra yemek yemek her zaman kolay olmuyor. Tahıllı mısır gevreği, bu durumlar için harika bir atıştırmalıktır.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Spordan sonra kilo vermek için lifli, protein açısından zengin, sağlıklı karbonhidrat ve yağlar içeren, düşük kalorili yiyecekler tercih edilebiliyor. Sebze yemekleri, salatalar zayıflamak isteyenlerin yıldızı oluyor. Egzersiz yaparken hızla kilo vermek için kızartmalardan, hamur işlerinden uzak durmalısın.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
İlgili 15 soru bulundu
Yoğun bir spordan sonra kas depolarımız boşalır ve kaslarımız erimeye başlar. Bu nedenle 1-2 saat sonra yemek yerine spordan hemen sonra yenilmesi gerekir. Spor sonrasında vücut protein ve karbonhidrata ihtiyaç duyar. Ayrıca beslenmede çeşitlilik de kas kitlesini arttırmada yardımcı olabilir.
Spordan sonra tartının fazla göstermesi çok sık aldığımız sorulardan biridir ve doğrudur: antrenman yaptıktan sonra antrenman başına göre kilonuz daha yüksek çıkabilir. Bunun sebebi vücudunuzun antrenman esnasında kas dokusunun tahribi nedeniyle yaşadığı inflamasyondur. Bu vücudun su tutmasına sebep olur.
Bir egzersiz programına başladıktan birkaç hafta veya bir ay sonra kilo kaybetmeye başlarsınız. Egzersiz veya halter ile eklediğiniz yağsız kas kütlesinden kilo alacaksınız. Ama bu hemen gerçekleşmeyecek. Kilonuzda ortaya çıkacak herhangi bir kas kütlesini oluşturmanız en az bir veya iki ay sürecektir.
Antrenmandan hemen sonra almanızda bir sorun yaratmayacak olan ılık duş , kan akışınızın hızlandırır bu sayede kasların gelişiminin olumlu etkiler , büyüme hormonu (GH) salgılanmasını olumlu etkiler , vücudun toplanmasına fayda sağlar , yenilenme hızını arttırır. Ve bir çok faydayı da peşinde getirir.
Spordan Sonra Uyumak
Spordan sonra bitkin hissediyor olsanız bile uyumak dürtüsüne karşı gelmelisiniz. Spordan sonra hemen uyursanız vücudunuza rahatlaması ve gevşemesi için izin vermemiş olursunuz. Yatmaya gitmeden önce bir buçuk iki saat beklemeniz gerekiyor.
Yağ yakımı nasıl devam ettirilir
Özellikle bir saatten fazla süren günlük egzersizden sonra iyileşmeyi desteklemek için, egzersiz yaptıktan sonra 2 saat içinde protein ve karbonhidrat karışımı yenmelidir .
Egzersizlerden yarım saat sonra yemek yemek her zaman kolay olmuyor. Tahıllı mısır gevreği, bu durumlar için harika bir atıştırmalıktır.
Beslenme uzmanlarının tavsiye ettiği mısır gevrekleri güne enerjik başlamamızı sağlayarak, konsantrasyonu etkili hale getirir. Kan şekerinizde ki dengeyi sağlamak için ara öğünlerde tüketebilirsiniz. Lif bakımından oldukça zengin olan mısır gevreği aynı zamanda sindirim problemlerine de iyi gelmektedir.
3) Şekerli Kahvaltılık Gevrekler
Unutmayın; hiçbir profesyonel sporcu güne büyük bir kâse yulaf ezmesi ve yanında marshmallow yiyerek başlamaz. Üstelik fazla şeker insülin salınımına yol açıp vücudunuzun yağ depolamasına da neden olur.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Yağ yakma programında egzersiz yaptığınızda, bir yandan yağ yakarken bir yandan da kas ağırlınızı arttırırsınız. Rakamsal olarak eş değer olan yağ ve kas hacim olarak bir birinden çok farklıdır. Bir kilo yağ kaybedip aynı zamanda bir kilo kas kazanırsanız tartı size hiç bir değişiklik olmadığını söyler.
Egzersiz sonrası şişkinliğin çoğu dehidrasyon yani sıvı eksikliğinden kaynaklanır. Vücutta yeterince sıvı olmadığında, mide bunu telafi etmek için su tutar ve bu da gözle görülür bir şişkinliğe neden olur. Şişkinliği gidermenin en iyi yolu daha fazla su içmektir.
Elektrolit ve mineral açısından dengeli yapısıyla doğal maden suyu spor sırasında kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasına yardımcı olur. Sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına ve halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlerin ortadan kalkmasına da destek olur.
Bunun için pek çok spor diyetisyeni antrenmandan sonra 30 dakika içinde protein ve karbonhidrat ağırlıklı besinler tüketmenin önemli olduğunu söyler. Kaslarınızın ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu yapı taşlarını ona temin etmeniz oldukça önemli. Spor sonrası beslenme ertelenmemesi ve unutulmaması gereken bir konu.
Spor sonrası su içmek, eklem ve doku işlevlerinin güçlenmesini sağlar. Yeteri kadar sıvı almayan bir vücudun en yaygın belirtisi, yorgunluktur. Spor sonrasında oluşan kas yorgunluğunu sıvı tüketerek azaltabilirsiniz. Spor sonrası içecek tercihini farklı alternatiflerle de değerlendirebilirsiniz.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir.
Antrenmanı bıraktığınız zaman, kaslardaki glikojen depoları düşmeye başlar. Bu da kaslardaki su tutumunu azaltır ve kaslarınızın hacim olarak daha ufak görünmesine yol açar. Ancak bu süre zarfında su ve glikojen dışında KAS kaybı olmaz. Su ve glikojen çok kısa süre içinde ve çok kolay bir şekilde geri kazanılabilir.
Gece öğününde karbonhidrat kaynağı olarak hazırlanacak bir salata ve içerisine eklenecek mercimek vb. kurubaklagiller iyi karbonhidrat kaynağı olabilir. Ayrıca yulaf ve glisemik indeksi düşük ayva, elma gibi meyveler de tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri