Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Sözleşmedeki cezai şart nasıl talep edilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sözleşmedeki cezai şart nasıl talep edilir?

Ceza koşulunu talep etmek için borçlunun kusuru aranmakla birlikte, alacaklının zarara uğramış olması aranmaz. Ceza koşulu asıl borca bağlıdır ve ceza koşuluna bağlanması açıkça yasaklanmamış her türlü borç için kararlaştırılabilir. Aynı şekilde, sözleşmede herhangi bir edim ceza olarak kararlaştırılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdem-erdem.av.tr

Cezai şart nasıl talep edilir?

Cezai şartın talep edilebilmesi için herhangi bir zararın ispatı şart değildir. “Alacaklının uğradığı zarar kararlaştırılan ceza tutarını aşıyorsa alacaklı, borçlunun kusuru bulunduğunu ispat etmedikçe aşan miktarı isteyemez.” Alacaklının hem uğradığı zararı hem de bu zararın cezai şartı aştığının ispatı gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Sözleşmeden dönmede cezai şart istenebilir mi?

Böylece borçlu alacaklı ile yaptığı anlaşmada dilerse sözleşmeden dönmeyi ve alacaklıya sadece cezai şart ödemeyi kararlaştırabilir. Bu tür cezai şartta borçlu cezayı ödemek suretiyle sözleşmeden dönebileceği gibi, alacaklı da sadece cezai şartın ödenmesini talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Cezai şart kısmi istenebilir mi?

Cezai şart her ne kadar sözleşmede belirli bir tutar olarak kabul edilse bile, hakimin müdahalesi ile indirilmesi mümkün olduğundan (TBK.182/son) belirsiz alacak veya kısmi alacak davası olarak açılabilir kanaatindeyim.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Cezai şart indirilebilir mi?

Ceza Koşulunun indirilmesi talebi dava, karşılık dava veya def'i şeklinde kullanılabilir. Ceza koşulunun indirilmesi talebi her hangi bir zamanaşımı süresine tabi değildir. Her zaman ileri sürülebilir. Zira ceza koşulunun indirilmesini talep hakkı yenilik doğuran bir haktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gorkemunsal.av.tr

Sözleşmelerde Cezai Şart

İlgili 32 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Cezai Şart için ihtar gerekir mi?

Alacaklının cezai şartı isteyebilmesi, bu haktan açıkça feragat edilmemiş olması veya ifayı ihtirazi kayıt bildirerek kabul etmiş olması halinde olanaklıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkerduman.av.tr

Cezai şart tek taraflı konulabilir mi?

Cezai şart genellikle sözleşmelerde belirlenmekte ise de, cezai şartın mutlaka bir anlaşma sonucu olması gerekmez, tek taraflı hukuki bir işlem ile de gerçekleştirilebilir. Ticari hayatta taraflar arasındaki sözleşmelerde ise cezai şarta sıkça rastlanmaktadır. Cezai şartın esas itibariyle üç temel işlevi bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Cezai şart ve zarar aynı anda istenebilir mi?

Cezai şart herhangi bir zarar söz konusu olmasa da talep edilebilecekken, tazminat ise zarar olmadan talep edilemez. Cezai şart ve tazminatın yığışmalı biçimde talep edilmesi söz konusu olmaz; bu durumda ceza, tazminattan mahsup edilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alkankarakurt.com

Fazlaya ilişkin haklar saklı tutulmazsa ne olur?

Fazlaya ilişkin hakların saklı tutulmaması halinde, geriye kalan haktan zımnen feragat edilmiş sayılır. Dava konusunun ıslah yoluyla artırılabilmesi ancak davacının kısmi dava açmış bulunmasına ve haklarını saklı tutmuş olmasına bağlıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avcanselkabaoglukural.com

Cezai şart fer'i nitelikte midir?

Cezai şart fer'i nitelikte bir edimdir. Fer'i nitelikte bir edim olmasının sonucu olarak geçerliliği de asıl borca bağlı olmaktadır ve asıl borç meydana gelmedikçe, onu temin eden cezai şart da hüküm doğurmayacaktır. Bu nedenle cezai şartın hukuken geçerli bir borca dayanması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yttlaw.com

Sözleşmeden dönme halinde hangi zarar istenir?

TBK 125. maddede borçlunun temerrüdü halinde alacaklının seçim hakları düzenlenmiş olup, alacaklı sözleşmeden dönme yolunu seçmiş ise, sözleşmenin hükümsüzlüğünden doğan zarar (menfi zarar), kapsamında kalmayan müspet zararlarını isteyemez. Sözleşmeden dönüp menfi zararların tazminini isteme hakkıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iltanekmekcioglu.com

Sözleşmeden dönme hakkı nasıl kullanılır?

Sözleşmeden dönme hakkı yenilik doğuran bir haktır 1. Alıcının dönmeye ilişkin irade beyanı satıcıya ulaştığı anda hüküm doğurur ve sözleşme ilişkisi çözülür 2. Dolayısıyla, alıcının, satılanın ayıplı çıkmasından ötürü sözleşmeden dönme hakkını mutlaka dava yoluyla kullanmasına gerek yoktur 3.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Sözleşmeden dönme ile fesih arasındaki fark nedir?

Sözleşmenin feshi sadece sürekli edimli sözleşmelerde (hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi, vekalet sözleşmesi, saklama sözleşmesi vs.) mümkündür. Sözleşmeden dönme ise ani edimli ve dönemli edimli sözleşmelerde ve henüz ifasına başlanmamışsa sürekli edimli sözleşmelerde başvurulabilecek bir sona erme sebebidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erendac.av.tr

Cayma bedeli cezai şart mıdır?

Dönme cezası borçluya kararlaştırılan cezayı ödeyerek sözleşmeden doğan borcundan kurtulma imkânı veren bir yoldur. Bu itibarla doktrinde döneme cezasının gerçek anlamda bir cezai şart değil; bir cayma tazminatının (cayma parası kastedilmektedir) söz konusu olduğu belirtilmektedir[15].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forensislaw.com

Eksik üçüncü kişi yararına sözleşme nedir?

Eksik üçüncü kişi yararına sözleşmede ise lehtar, borç ilişkisinin bir ferdi gibi ifayı talep edemez. Sözleşmenin alacaklısı kendisine karşı borç taahhüt edilen kişidir. Lehtarın yetkisi, kendisine borç ifa edildiğinde kabuldür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

Cezai şart arabuluculuğa tabi mi?

Cezai şart ve sözleşmede arabuluculuk mümkündür. Böylece, taraflar mahkemeye gitmeden; arabulucu yardımıyla aralarındaki sözleşmeden kaynaklanan sorunları bağlayıcı olarak arabuluculuk ile çözebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arabuluculukankara.com.tr

Hangi durumlarda belirsiz alacak davası açılır?

Davanın açıldığı tarihte uyuşmazlığa konu alacağın miktar/değerinin davacının gerekli dikkat ve özeni göstermesine rağmen belirlenmesinin kendisinden gerçekten beklenememesi durumunda ya da objektif imkansızlığa dayanması halinde belirsiz alacak davası açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Fazlaya ilişkin hakların saklı tutulması hangi dava?

Özellikle "fazlaya ilişkin haklar saklı tutularak" veya "şimdilik alacağın belirli bir miktarının dava edildiği" belirtilerek açılan dava, kısmi dava niteliğindedir. Buna karşılık, davacının, alacağın yalnız bir kesimi için dava açtığı dava dilekçesi içeriğinden saptanamıyorsa tam dava açmış sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: moral.av.tr

Talep artırım dilekçesi tebliğ edilmeli mi?

Talep artırım dilekçesi hazırlandıktan sonra mahkemeye sunulmalıdır. Talep artırım dilekçesi mahkemeye sunulduktan sonra mahkeme tarafından karşı tarafa tebliğ edilmedi ve talep artırım dilekçesine cevapları istenmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Ceza koşulunun unsurları nelerdir?

Ceza koşulunun geçerli olabilmesi için öncelikle geçerli bir asıl borç ilişkisi olmalıdır.19 Bunun yanında ceza koşulunun asıl borçtan bağımsız ve parasal bir nitelik taşıması gerekmektedir.20 Asıl borç ile ceza arasında fer'ilik ilişkisi olmalıdır21 ve ceza koşulu, asıl borcun tabi olduğu geçerlilik şekline uygun ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Cezai şart doğrudan icraya konulabilir mi?

Öncelikle; tapulu taşınmazın satışına dair adi yazılı sözleşme söz konusu ise sözleşme geçersiz olduğundan "cezai şart ve/veya gecikme tazminatı" talebiniz reddedilir. Bu hususta sorun yoksa cezai şartın ve/veya gecikme tazminatının icra takibine konu edilmesine hukuki bir engel bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Bozucu ceza koşulu nedir?

«Alacaklı hiçbir zarara uğramamış olsa bile, kararlaştırılan cezanın ifası gerekir. Alacaklının uğradığı zarar kararlaştırılan ceza tutarını aşıyorsa alacaklı, borçlunun kusuru bulunduğunu ispat etmedikçe aşan miktarı isteyemez.»

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Iş sözleşmesine cezai şart eklenebilir mi?

Yargıtay kararları ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca sözleşme özgürlüğü gereği iş sözleşmelerine veya sözleşme eklerine taraflarca cezai şart konulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sistemglobal.com.tr

Iş sözleşmesi cezai şart nedir?

Cezai şart, sözleşmelerde belirtilen borcun hiç ya da gereği gibi ifa edilmemesi yahut geç ifa edilmesi sebebiyle borçludan talep edilebilecek bedeldir. Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenen cezai şarta ilişkin 4857 sayılı İş Kanunu'nda özel olarak düzenleme bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Avukatsız ihtar çekilir mi?

Avukatsız ihtarname çekmek mümkündür. İhtarname işlemleri noter aracılığıyla da yapılabilir. Ancak bu alanda uzman bir avukat ile ihtarname çekmek hak kayıplarını önleyecektir. Örneğin; ihtarnamenin içeriği oldukça önemlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT