Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ağır kusur veya ayıpların gizlenmesi halinde zamanaşımı ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ağır kusur veya ayıpların gizlenmesi halinde zamanaşımı ne olur?

Satışa konu malın vasfı önem arzetmeksizin, satıcı tarafından malın ayıbı, ağır kusur yada hile ile gizlenmiş ise bu halde satıcı zamanaşımı hükümlerinden yararlanamaz. Satışın üzerinden ne kadar süre geçtiği dikkate alınmaksızın, tüketici her zaman seçimlik haklarını kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kayihukuk.com.tr

Ayıplı mal zamanaşımı süresi ne kadar?

Ayıplı mallarda zamanaşımı süresi ne kadardır? Diğer Kanunlarda veya sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuketici.ticaret.gov.tr

Ayıp ihbarı zaman aşımını keser mi?

Ayıplı Malların İhbarının Zamanaşımı Süresi Var Mıdır? Türk Ticaret Kanunu'nda ayıp ihbarına yönelik öngörülen bir zamanaşımı süresi bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Ayıpta ağır kusur nedir?

Satım sözleşmesi konusu malın sıfır olduğu iradesiyle hareket edilmesi ve alıcı tarafından daha önce kullanılmamış bir ürün alındığı düşüncesiyle sözleşme imzalanması karşısında, satıcının sıfır olmayan ürün teslimi gerçekleştirmesi “ağır kusur” niteliğindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelhukuk.com

Ayıpta kusur aranır mı?

Ayıpta kusur şartı aranmaz. Yani satıcı sözleşme kurulduktan sonra ayıptan haberdar olmasa dahi ayıptan sorumlu olacaktır. Satış sözleşmesi için ayıp sorumluluğu için satılanın teslim edilmiş olması, satılanın ayıplı olması, alıcı ayıbı bilmiyor ve satıcının ayıp sorumluluğunun ortadan kaldırılmamış olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: perikavukatlikburosu.com

Ayıplı Araçlarda Tüketicinin Hakları

İlgili 15 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Gizlenmiş ayıp nedir?

Malın tesliminden sonra veya malın kullanılması ile birlikte ortaya çıkan ayıplara ise gizli ayıp denir. Gizli ayıbın açığa çıkması durumunda tüketici durumu derhal satıcı veya diğer ilgililere ihbar etmek zorundadır. Bu halde gizli ayıplar yönünden Tüketici Kanunu'nda herhangi bir süre öngörülmemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Satıcının ayıptan sorumluluğu şartları nelerdir?

Satıcının satılanın ayıpları nedeniyle sorumluluğuna gidebilmesi için satış konusu malın alıcıya teslim edilmiş olması; alıcının, satılanı gözden geçirmesi (muayene) ve bunun neticesinde ayıbın varlığını tespit etmesi halinde bunları satıcıya bildirmesi (ihbar) gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Malın ayıplı olduğu kaç gün içinde ihbar edilir?

1 Ticari Satışlar için de, benzer şekilde külfetler düzenlenmiştir. 6102 Sayılı TTK m.23/c hükmünde “malın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı iki gün içinde durumu satıcıya ihbar etmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Satın aldığımız bir mal ayıplı çıkarsa ne gibi haklarımız vardır?

6502 sayılı yasanın 11. maddesinde, malın ayıplı olması durumda tüketicinin seçimlik hakları düzenlenmiştir. Bu seçimlik haklarda tüketici; bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Malın ayıplı olduğu nasıl tespit edilir?

Satılan malın bazı özelliklere sahip olmasının ve bazı özelliklere de sahip olmamasının satıcı tarafından alıcıya bildirilmesi gerekmektedir. Malın; ambalajında, kullanma kılavuzunda, reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinin olmaması veya malın lüzumlu vasıflarının yokluğu hallerinde mal ayıplı sayılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avharunrasitozdemir.com

Zamanaşımı hangi hallerde durur?

Dava zamanaşımı süresi kanunda öngörülen bir kovuşturma engelinin mevcut olması halinde söz konusu engel ortadan kaldırılana kadar durur. İzin şartı, karar şartı, bekletici mesele olması, kaçak kararı alınması olmak üzere dört tane durma şartı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Zamanaşımı durunca ne olur?

Zamanaşımı süresi, dolması halinde bir hakkın talep edilme imkanını ortadan kaldıran yasal süredir. Başka bir deyişle zamanaşımı süresi dolduktan sonra alacaklı, zamanaşımına uğramış alacağına yahut hakkına ilişkin dava açamayacak, açsa da bu dava reddedilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: libertyhukuk.com

Zamanaşımı hangi hallerde kesilir?

“Aşağıdaki durumlarda zamanaşımı kesilir:
  • Borçlu borcu ikrar etmişse, özellikle faiz ödemiş veya kısmen ifada bulunmuşsa ya da rehin vermiş veya kefil göstermişse.
  • Alacaklı, dava veya def'i yoluyla mahkemeye veya hakeme başvurmuşsa, icra takibinde bulunmuşsa ya da iflas masasına başvurmuşsa.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.lexpera.com.tr

Zamanaşımı süresi ne zaman başlar?

Kovuşturulması izin şartına bağlı olan suçlarda da zamanaşımı, suçun işlendiği tarihten itibaren başlar. Yetkili mercie izin için başvurulan tarihte işleyen zamanaşımı izin alınıncaya kadar durur. Yetkili merciden kovuşturma izni alındıktan sonra zamanaşımı tekrar işlemeye başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Zamanaşımı süreleri emredici midir?

Zamanaşımı süreleri sözleşmeyle değiştirilemez. Kural emredicidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 3ehukuk.com

Ayıplı araç için hangi mahkemeye dava açılır?

Satıcı, satılanı ayıplı olarak devretmekte ağır kusurlu ise, iki yıllık zamanaşımı süresinden yararlanamaz. Ağır kusurun varlığı satıcı bakımından tespit edilebilirse zamanaşımı süresi işlevsiz hale gelir ve satıcının sorumluluğu devam eder. Dava Asliye Hukuk Mahkemesinde görülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: or.av.tr

Ayıplı mal tespit davası nerede açılır?

Ayıplı mal veya hizmetten kaynaklanan davalarda görevli mahkeme Tüketici Mahkemeleridir. Bununla birlikte, tüketici davalarını, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesinde açılabilir. Belli değerin altındaysa tüketici hakem heyetine başvuru yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Ayıplı mal iadesi süresi kaç gün?

Tüketici bu haklardan birini kullandığında satıcı, üretici veya ithalatçı en fazla otuz gün içerisinde yerine getirmek zorundadır. Kanunda azami tamir süre otuz gün olarak belirlense de, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği'nde neredeyse her mal grubu için bu süre yirmi iş günü olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okyayevren.com

Alınan ürün 6 ay sonra iade edilir mi?

Evet, satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde tüketicilerin, bedel iadesi, malın ayıpsız misliyle değişimi, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımı isteme hakları vardır. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kirikkale.gov.tr

Ayıp ihbarı yapılmazsa ne olur?

Buna göre tacir, satılanda olağan bir gözden geçirmeyle ortaya çıkarılamayacak bir ayıp bulunması ve bu tür bir ayıbın bulunduğunun sonradan anlaşılması halinde bu durumu hemen satıcıya bildirmek zorundadır. Bildirim yapılmazsa satılan mal bu ayıpla birlikte kabul edilmiş sayılır (TBK 223/2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ibaness.org

Ayıbı kim ispat eder?

Kanunda aksine bir düzenleme olmadıkça, taraflardan her biri, hakkını dayandırdığı olguların varlığını ispatla yükümlüdür (TMK 6 m, HMK 190 m). Bu ilkeyi ayıbın varlığı ve kim tarafından giderildiğinin kanıtlanması bakımından değerlendirdiğimizde kural olarak ayıbın varlığını iş sahibi kanıtlamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: or.av.tr

Ayıplı mal satıcıya nasıl bildirilir?

Ayıp ihbarının yapılışı hiçbir şekle tabi tutulmamış olduğundan telefonla veya karşılıklı sözle-de yapılması mümkündür. Ayıp ihbarının yapılışı hiçbir şekle tabi tutulmayınca yapılıp yapılmadığının ispatı da şekle tabi değildir. Her türlü delil ile ispatı mümkündür. Ayıp ihbarı dava açmak suretiyle de yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkiyehukuk.org

Satıcının ayıptan sorumluluğu kaç yıl?

Alıcının satılanın kendisine devrinden başlayarak iki yıl içinde bildirdiği ayıptan doğan def'i hakkı, bu sürenin geçmiş olmasıyla ortadan kalkmaz. Satıcı, satılanı ayıplı olarak devretmekte ağır kusurlu ise, iki yıllık zamanaşımı süresinden yararlanamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tazminathukuku.com

Ayıplı mal kime şikayet edilir?

- Başvurular tüketicinin resmi ikametgahının bulunduğu yerdeki ya da tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı satıcının bulunduğu yerdeki hakem heyetine yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bagcilar.gov.tr

Ayıplı maldan kim sorumlu?

MADDE 6 —Ayıplı bir malın, bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına veya bir malın zarar görmesine sebep olması halinde imalatçı/üretici doğan zararı, kusuru aranmaksızın tazmin etmekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr
Önceki makale
Sultan Köse neden bu kadar uzun?
Sonraki makale
Skinny pantolon nasil olur?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT