Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Sistematik yorum ne demek?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sistematik yorum ne demek?

Sistematik yorum, söz konusu kuralın içinde bulunduğu kanunda düzenlendiği bölüme, diğer maddeler karşısındaki duruma ve ilgili kanunun genel sistematiğine bakılarak yapılan yorum metodudur. Kuralın kanunda bulunduğu bölümün adı, diğer maddeler gibi unsurlar kuralın anlamının belirlenmesinde etken olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Kanunun yorum türleri nelerdir?

Kanunların yorumlanması, yorumu yapan kişiye veya makama göre, yasama yorumu, yargısal yorum ve bilimsel yorum olmak üzere üç türe ayrılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Yorum yöntemleri nedir?

Yorum Yöntemleri

Kanun hükmünü yorumlama yöntemlerini genel olarak dört ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; deyimsel (lafzi), tarihsel, amaçsal ve sistematik yorum yöntemleridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukiblog.com

Sübjektif yorum nedir?

Türk Borçlar Kanunu'nda (TBK), hâkim, sözleşmenin içeriğini öncelikle tarafların birbirine uygun gerçek iradelerine göre belirler. Gerçek iradeyi araştıran yoruma sübjektif yorum denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ansiklopedi.tubitak.gov.tr

Amaçsal yorum nedir?

Amaçsal yorum, uygulamada ve doktrinde hukukun karmaşıklaştığı yerlerde bizlere yardımcı olmakta, yolumuzu tayin etmemizi sağlamaktadır. Yorum en genel anlamıyla “anlama” manasına gelmektedir. Dar anlamıyla ise soyut kuralın anlamının uygulamada şüpheli olduğu durumlarda bu anlamın belirlenmesine denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hibrit düşünebiliyor musunuz?

İlgili 44 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Lafzi yorum nedir örnek?

Lafzi yorum kişisel nitelikte olup bilhassa uygulayıcı yönünden çoğunlukla sadece yol gösterici olmaktadır. Yapılan yorum onu yapan kişiye göre farklılık gösterebilmekte ve ona göre adlandırılabilmektedir. Örneğin; akademik çalışmaya konu ise burada bir bilimsel yorumdan söz edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Gramatik yorum ne demek?

Kanunda kullanılan dilbilgisi esas alınarak yorum yapılması durumudur. Kanunda kullanılan kelimelere, cümlelere ve imla kurallarına dayalı olarak yorum yapılır. Bu şekilde yapılan yoruma lafzi yorum metodu adı da verilir. Gramatik yorum, işin mahiyeti gereği yorumda başlangıç noktasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Objektif ve sübjektif ne demek?

SUBJEKTİF VE OBJEKTİF ARASINDAKİ FARK

Subjektif kelimesi olaylara kendi bakış açısıyla, kendi penceresinden bakmak anlamı taşır. Kişisel değerlendirme yapmak, kendi görüşlerini belirtmek anlamlarını taşır. Objektif kavramı ise bunun karşıt anlamlarını içeren tarafsız olmayı ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Otantik yorum ne demek?

Otantik yorum, hukuken kendisine itiraz edilemeyen ve kendisine pozitif hukukun hukuki sonuçlar bağladığı yorumdur[44]. Örneğin, bir yüksek mahkeme veya bir anayasa mahkemesi tarafından yapılan yorum otantiktir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gen.tr

Objektif tarihi yorum ne demek?

Kanun koyucunun kanunu yaparken sahip olduğu gerçek iradeyi araştıran yorum yöntemidir. 3- Objektif Tarihî Yorum Metodu: Kanunun uygulanacağı dönemde “kanuna tâbi olan kişiler”in, dürüstlük kuralı çerçevesinde kanun koyucuya izafe edecekleri amacı esas alan yöntemdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Yorumlayici hukuk kuralları nedir?

4.Yorumlayıcı hukuk kuralları

Bir hukuki işlemde kullanılan ve ne anlama geldiği açıklanmayan bir hususta kanunda bir hüküm öngörülmüş ise bu yorumlayıcı hukuk kuralıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bem.biruni.edu.tr

Genişletici yorum nedir?

Genişletici yorum, kanundaki bir ifadeye ait anlamın yasa koyucunun kastetmek istediği manadan daha dar olduğu durumlarda yapılan yorumdur. İki halde söz konusu olabilir. “Yasa metninin yazılışı, kanun koyucunun iradesine ya lafız ya da içerik bakımından uymayabilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.lexpera.com.tr

Dilbilgisel yorum nedir?

medeni kanun madde 1 fıkra 1'deki "kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır" ifadesinde geçen söze yönelik, kanunun söylemsel açıdan anlamlandırılması üzerine kurulmuş yorumdur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksisozluk1923.com

Lafzi yorum ne demek hukuk?

Kanunda ne söylenmek istendiğini tespit ve tayin için metnin nazara alınması suretiyle yapılan yoruma lafzi yorum denilir. Söze dayanan yorumda hukuki hükmün ifade edildiği kelimelerden hareket edilerek bir neticeye varılmaya çalışılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuk.deu.edu.tr

Idari Yorum bağlayıcı mıdır?

1961 anayasasında olduğu gibi 1982 Anayasası da yasama yorumunu kabul etmiştir. İdari yorum, vergi idaresinin vergi yasalarını anlayış ve uygulanış biçimi ile ilgilidir. İdari yorum yargı organları yönünden bağlayıcı olmayıp yasal idare ilkesi çerçevesinde yargısal denetime tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alomaliye.com

Lafzı ve ruhu ne demek?

Kanunun sözü ( lafzı ); kanunun açık metni, maddelerin açık ve seçik olan ifadesi, anlamı demektir. Kanunun özü ( ruhu ); tümünde egemen olan esaslara göre kanunun belirli bir maddesinden çıkan anlamdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Kazai yorum nedir?

Kazai ise kaza kökünden türemiş, kaza ile ilgili, hüküm verilmeye ait olan, yargısal demektir. Hukuki bir terim olarak kazai; kazai rüşt ve kazai içtihatlar gibi yargının hükmünü içeren çeşitli durumları ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Formalizm nedir hukuk?

Hukuki şekilcilik, yapılmak istenen hukuki işlemin birtakım şekil şartlarına tabi olarak yapılabilmesini, bu şekilde hukuki işlemin yapılmasını güçleştirmeyi amaçlayan bir hukuk teorisidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Yorumlu ret nedir?

Yorumlu ret kararları, Anayasa Mahkemesinin denetlediği kanunu, belli bir yorum kaydıyla anayasaya uygun bulup başvurunun veya itirazın reddine karar verdiği kararlardır[275]. Böyle bir durumda, Anayasa Mahkemesi ilk önce denetlediği kanunu belli bir şekilde yorumlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukmedeniyeti.org

Spekülatif ne anlama gelir?

Spekülatif kelimesi TDK içerisinde farklı anlamlar sunmaktadır. Başlıca anlamı ise kişinin davranışlarında farklılık oluşması ve olayların çarpıtılması olarak bilinmektedir. Çoğu kişi davranışlarını farklı açılardan göstererek kendi işine geldiği gibi davranmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Kümülatif olmak ne demek?

Genel açıdan tanımına ele almak gerekirse; 'Birikerek artması yani verilerin birikmesi suretiyle üst üste toplanması' anlamına geldiğini söylemek mümkün. Elde bulunan herhangi bir verinin birikmesi üzerinden toplanması ile ortaya çıkan durum şeklinde de ifade edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Normatif ne demek?

Normatif kelimesinin sözlük anlamı kural koyucudur. Bunun dışında idealize edilmiş ve değiştirilmesi söz konusu olmayan tüm yaptırımlar da normatif olarak nitelendirilir. Örneğin tüm dogmalar normatiftir çünkü tartışmaya açık değildir. Normatif değerler ve sistemler, değer yargıları ve kurallar ortaya koyar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Yasama yorumu neden kaldırıldı?

1961 anayasasında yasama, yürütme ve yargı birbirinden ayrılmıştır. Cumhurbaşkanının partisi ile ilişkilerinin kesilmesi sağlanmıştır. Yasaların kontrolünü sağlamak amacı ile Anayasa Mahkemesi kurulmuştur. Bu sebeple de yasama yorumu bu anayasa ile birlikte kaldırılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Beyaz hüküm ne demek?

açık ceza normu; esasen müeyyidesi olan, ancak hükmü, ileride idarenin düzenleyici bir işlemi ile doldurulacak olan normdur. bunlara, kimi, beyaz yasa da demektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksisozluk1923.com

Hukukta mantıksal yorum nedir?

Kanun hükmünün amacına ve korunması gereken menfaate göre yapılan yorumdur. Kanun metni birden çok amaç içerebilir. Bu yorum yöntemi ile kanuna en uygun amacın seçilmesi sağlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuklu.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT