Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Şirket ortağı ve müdürü başka yerde sigortalı olabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şirket ortağı ve müdürü başka yerde sigortalı olabilir mi?

Torba Kanun'la yapılan değişiklikle, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulama ile Bağ-Kur'lu bir kişinin vergi kaydı ya da şirket ortaklığı devam ederken ortak olmadığı bir iş yerinde çalışmaya başladığı andan itibaren 4/a (SSK) sigortalısı olması mümkün olmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Şirket sahibi başka bir yerde sigortalı olabilir mi?

Yani, şirket sahibi veya ortağı olmanız durumunda ancak BAĞ-KUR'lu olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR'a kayıtlı olan şirket sahibi ve ortağıysanız sonradan SSK'lı olmanız da mümkün değil. Şirket sahibi veya ortaklar, BAĞ-KUR sonrasında SSK'ya geçmiş olsalar da önceden var olan BAĞ-KUR sona ermedikçe SSK'lı olamıyorlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: orka.com.tr

Şirket Müdürü sigortalı çalışabilir mi?

Limited şirketin müdürü olan kişinin aynı zamanda şirkete ortaklığı da var ise, 4/b(Bağ-kur) sigortalısı sayılmaktadır. Limited şirket müdürünün şirkette ortaklığı yoksa şirkette hizmet akdi ile çalıştığı kabul edilerek 4/a(SSK) sigortalısı kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istamonu.com

Sigortalı çalışan biri şirket ortağı olabilir mi?

Konuya ilişkin olarak çalışan ile işveren arasındaki sözleşmede ayrıca belirtilen bir yükümlülük yoksa çalışan kendi adına şirket kurabilir veya başka bir şirkete ortak olabilir. Ancak şuna dikkat edilmelidir ki, işçinin işverene olan bağlılığı işverenin güvenini kötüye kullanmamayı da gerektirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: parasut.com

Yönetim kurulu Başkanı SSK'lı olabilir mi?

Başka şirketten SSK primi ödemek mümkün olur mu? Limited şirketin ortağı veya anonim şirketin yönetim kurulu üyesi konumundaki bir kişi başka bir şirkette SSK'lı olarak sigortalı olabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Şirket ortaklarının sigortalılığında ince noktalar

İlgili 17 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Şirket ortağı 4a lı olabilir mi?

Ama önce şunu belirteyim, şirket sahipleri ya da ortakları, yani Bağ-Kur'lular, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK'lı olamıyor ve kendilerini 4/A'lı gösteremiyorlar. Dolayısıyla Bağ-Kur'lu olmak zorundalar ve haliyle de 4/B üzerinden emekli olmak durumundalar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yigitmalimusavirlik.com.tr

Dışarıdan atanan şirket müdürü sigortalı olmak zorunda mı?

Dolayısıyla ortaklık vasfı bulunmaksızın limited şirkete dışarıdan müdür olarak tayin edilen kişiler 4/a kapsamında sigortalı sayıldıklarından, bu kişiler adına düzenlenecek işe giriş bildirgesinin atanma tarihinden bir gün önce SGK'ya verilmesi gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gulbenkmusavirlik.com

Bir yerde çalışırken şirket açılır mı?

Sigortalı çalışanların, başka bir yerde çalışırken şahıs şirketi kurması hakkında İş Kanunu'nda belirtilmiş bir engel bulunmuyor. Burada belirleyici olan, söz konusu kişilerin mevcut çalıştıkları şirketle aralarında yaptıkları sözleşme.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sovos.com

Esnaf başka yerde sigortalı çalışabilir mi?

Şubat ayında Resmi (Gazete'de yayımlanan 6111 _ Sayılı Kanun olmasaydı Bağ-Kur'a mecburdunuz ama 6111 Sayılı Kanun ile değişik 5510 Sayılı Kanun'un 53'üncü maddesi gereğince kendi işinizi yaparken, isterseniz başka bir işyerinde SSK'lı olabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.bloomberght.com

Aynı anda 2 sigorta olur mu?

Sosyal güvenliğin tekliği ilkesine göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir. Diğer statüden, sigortalı olmayı gerektirecek bir faaliyetinin olmasına rağmen sigortalı olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Şirket müdürü başka şirkette müdür olabilir mi?

ŞİRKET MÜDÜRLERİ VE MÜDÜRLER KURULU

Sermayenin tamamı bir kişiye ait olan limited şirketlerde, sermaye sahibi tek başına müdür olabileceği gibi kendinden başka da müdür veya müdürler atayabilir. Limited şirketlerde en az bir ortağın müdür olması şartıyla ortaklar haricinde birden fazla müdür tayin edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasarozturk.av.tr

Limited şirket müdürü işçi midir?

Şirketi temsil ve yönetime yetkili kişi-organ sıfatını taşıyan kişiler işveren konumunda bulunduklarından işçi sayılmazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Limited şirket müdürü Bağkurlu olmak zorunda mı?

c) Limited şirketin ortağı olmayan müdürleri, sonradan şirketten hisse alarak şirkete ortak olsalar dahi, eğer önceden başlayıp devam edegelen SSK sigortalılıkları varsa, Bağ-Kur'lu olmak zorunda değillerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Limited şirket sahibi maaş alabilir mi?

Yine de limited şirket sahipleri kâr dağıtımı yapmak yerine şirketten huzur hakkı ya da düzenli maaş alabilirler. Zaten limited şirkette maaş, kar dağılımı ve huzur hakkı dışında şirketten para çıkarmanız söz konusu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: parasut.com

Şirket ortağı EYT den yararlanabilir mi?

EYT'nin kapsamı belirlenirken sigorta kolları (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) açısından bir ayırım söz konusu olmayacak. Bağ-Kur kapsamında işyeri açan, şirket ortağı olup primini donduranlar bu süreleri canlandırarak prim gün sayısını primlerine ekletebilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Sigortasız çalışma nasıl ispat edilir?

Dava aşamasında işe giriş bildirgesi, maaş bordrosu, mesleki kuruluş kaydı, işe giriş çıkış kayıtları gibi o işyerinde çalışıldığını gösteren belgeler gösterilebilir. Hizmet tespit davasında ispat için en sık başvurulan yöntem, aynı işyerinde, aynı dönemde çalışan kişi veya kişilerin tanık olarak gösterilmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Iş yeri sahibi başka yerde çalışabilir mi?

Sosyal güvenlik mevzuatına göre, hizmet akdine/iş sözleşmesine istinaden birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı sayılmaktadır. Dolayısıyla, sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pwc.com.tr

Vergi mükellefi başka yerde çalışabilir mi?

(3) Basit usule tabi olan mükelleflerin, başka bir iş yerinde ücretli olarak çalışmaları, kendi işinde bilfiil çalışma veya bulunma şartının ihlali olarak kabul edilmekte ve bu mükelleflerin basit usulden faydalanmaları mümkün bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Bir kişi kaç yerde sigortalı olabilir?

Birden fazla işyerinde sigortalı olunabilir mi? Kural olarak sigortalılıkta "Sosyal Güvenliğin Tekliği” ilkesi" geçerlidir. Bu ilkeye göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde(4/a, 4/b, 4/c) sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rasyoneldanismanlik.com

Şahıs şirketi açmak kaç para 2023?

Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ing.com.tr

Esnaf Bağkurlu SSK'lı çalışabilir mi?

CEVAP 1- 28.02.2011 de Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı torba yasa ile 5510 sayılı Kanun'un 53'üncü maddesi gereğince kendi işinizi yaparken yani Bağkurlu iken işyerinizi kapatmadan vergi kaydınızı sonlandırmadan SSK'lı olabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fuattutuncuoglu.com.tr

Sigortalı çalışan işyeri açarsa Bağ-Kur öder mi?

Yani kısaca; SSK'lı çalışan kişi, kendi hesabına iş yeri açarsa, SSK'lılık durumu devam eder ve kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur'a geçmek zorunda değildir. Ayrıca, kişinin SSK'lı olarak çalışıyorken Bağkurlu olarak iş yeri açması bağkur primi de ödemeyeceğinden dolayı, daha avantajlı durumda olmasını sağlayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Şirket ortaklığı sigorta başlangıcı sayılır mı?

Sigorta başlangıçları ise şirket ortağı oldukları tarih olarak kabul ediliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nkmalimusavirlik.com.tr

Şirket ortakları kendi şirketlerinden sigortalı bildirilebilir mi?

Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu 25.12.2019 tarihli kararı ve 5510 sayılı Kanun'un 53. maddesi hükmüne göre, şirket ortakları ve 4/b ( Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinde, 4/a (SSK'lı) olarak bildirilemezler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Şirket ortağı emekli olmak için ne yapmalı?

Kendi adına şahıs işletmesi açan yada şirket ortağı olan kişiler eski adıyla Bağ-Kur yeni adıyla 4/B'li olurlar. Bu kişiler Bağ-Kur emeklilik şartlarına göre emekli olurlar. Emeklilikte son 2520 gün ödenen prim SSK mı yoksa Bağ-Kur dan mı emekli olacağınızı belirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT