Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Şirket ortağı kendi şirketinde sigortalı olabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şirket ortağı kendi şirketinde sigortalı olabilir mi?

Öncelikle, şirket sahibi ya da bir şirketin ortağıysanız 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren kendi şirketlerinizde SSK'lı olamazsınız. Ayrıca, BAĞ-KUR'lu şirket sahibiyken kendinizi sonradan SSK'lı gösterirseniz bile, SSK'nız iptal olacak ve BAĞ-KUR'lu olarak devam edeceksiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: orka.com.tr

Şirket ortakları kendi şirketinde sigortalı olabilir mi?

Ayrıntılı olarak anlatmaya başlamadan, şunu öncelikle vurgulamak gerekir. 1 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren yasa değişikliği uyarınca, vergi kaydı bulunan ya da şirket ortağı olan kişiler, başka bir işyerinde çalışmaya başladığı takdirde 4/a'lı (SSK) olarak gösterilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nkmalimusavirlik.com.tr

Şirket ortağı şirket çalışanı olabilir mi?

2- Kendi şirketlerinde SSK'lı (4/a) olarak çalışamayacak olan anonim şirketlerin kurucu ortakları ve sermaye payına sahip yönetim kurulu üyeleri, kendilerine ait olmayan başka bir işyerinde veya şirkette, 5510 sayılı Kanunun 4/a kapsamında (SSK'lı) olarak çalışabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Şirket ortağı başka bir şirkette sigortalı olabilir mi?

Başka şirketten SSK primi ödemek mümkün olur mu? Limited şirketin ortağı veya anonim şirketin yönetim kurulu üyesi konumundaki bir kişi başka bir şirkette SSK'lı olarak sigortalı olabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Şirket ortağı 4a lı olabilir mi?

Ama önce şunu belirteyim, şirket sahipleri ya da ortakları, yani Bağ-Kur'lular, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK'lı olamıyor ve kendilerini 4/A'lı gösteremiyorlar. Dolayısıyla Bağ-Kur'lu olmak zorundalar ve haliyle de 4/B üzerinden emekli olmak durumundalar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yigitmalimusavirlik.com.tr

Şirket ortaklarının sigortalılığında ince noktalar

İlgili 44 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Şahıs şirketi olan sigortalı çalışabilir mi?

4A SSK Kapsamında Sigortalı Çalışırken Şahıs Şirketi Kurmak

Hali hazırda çalıştığınız iş yerinizle yaptığınız iş sözleşmesinde şirket kuramaz ya da bir şirkete ortak olamaz ibaresi varsa, çalıştığınız firma sizi tazminat ödemeden işten çıkarabilir. Bu şekilde bir madde bulunmuyorsa şirket kurabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.mukellef.co

Şirket ortağı şirketten maaş alabilir mi?

Şirket ortaklarının şirketten maaş almalarına yönelik yasal bir hakları bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

4a ve 4B çakışırsa ne olur?

Bu düzenlemeye göre 4/c (Emekli Sandığı) sigortalılığının 4/a (SSK) veya 4/b (Bağkur) sigortalılığı ile çakışması durumunda, 4/c sigortalılığının diğer sigortalılıklara göre üstünlüğü, diğer bir deyişle önceliği söz konusudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istamonu.com

Isteğe bağlı sigorta 4 A Mi 4 B mi?

İsteğe bağlı sigortalar, genel olarak 4/B kapsamındadır. Bazı durumlarda ise 4/A kapsamına dâhil edilebilir. 4/A'lılar, 1261 günden fazla sigorta primi ödedikleri anda 4/B statüsüne geçer. Böylece Bağ-Kur kapsamında emekli olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hangikredi.com

Hem 4 a hem 4 b sigortalı olunur mu?

Birden fazla işyerinde sigortalı olunabilir mi? Kural olarak sigortalılıkta "Sosyal Güvenliğin Tekliği” ilkesi" geçerlidir. Bu ilkeye göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde(4/a, 4/b, 4/c) sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rasyoneldanismanlik.com

Şirket ortağı EYT den yararlanabilir mi?

EYT'nin kapsamı belirlenirken sigorta kolları (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) açısından bir ayırım söz konusu olmayacak. Bağ-Kur kapsamında işyeri açan, şirket ortağı olup primini donduranlar bu süreleri canlandırarak prim gün sayısını primlerine ekletebilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Calisirken şirket kurmak suç mudur?

Sigortalı çalışanların, başka bir yerde çalışırken şahıs şirketi kurması hakkında İş Kanunu'nda belirtilmiş bir engel bulunmuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sovos.com

Şirket ortağı emekli olmak için ne yapmalı?

Kendi adına şahıs işletmesi açan yada şirket ortağı olan kişiler eski adıyla Bağ-Kur yeni adıyla 4/B'li olurlar. Bu kişiler Bağ-Kur emeklilik şartlarına göre emekli olurlar. Emeklilikte son 2520 gün ödenen prim SSK mı yoksa Bağ-Kur dan mı emekli olacağınızı belirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Şirket ortağı olan işsizlik maaşı alabilir mi?

Sigortalı işsizlerin işsizlik ödenekleri kesilir. Görüleceği üzere 52.maddede; 4/a'lı olarak başka bir işletmede çalışan imza yetkisini haiz olmayan limited şirket ortaklarının işsizlik ödeneğinden faydalanamayacağına ilişkin herhangi bir fıkra, bend, metin veya ibare yer almamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Limited şirket ortağı 4b mi?

Limited şirketin müdürü olan kişinin aynı zamanda şirkete ortaklığı da var ise, 4/b(Bağ-kur) sigortalısı sayılmaktadır. Limited şirket müdürünün şirkette ortaklığı yoksa şirkette hizmet akdi ile çalıştığı kabul edilerek 4/a(SSK) sigortalısı kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istamonu.com

Vergi mükellefi olan sigortalı çalışabilir mi?

CEVAP: bir kimse aynı anda hem Sigortalı hem de Bağ-Kur'lu olamaz. Vergi mükellefi olursa, Bağ-Kurlu olması gerekir. Ancak önceden sigortanız var ve devam ediyorsa, yani Sigortanız devam ederken sonradan vergi mükellefi olduysanız, Sigortanız devam eder, Bağ-Kur'lu olmanız gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebenet.net

Dışarıdan SGK primi ödeme ne kadar 2023?

Bunun % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir. Buna göre 2023 yılı için; prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık asgari prim tutarı 3.202,56 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sgk.gov.tr

4 b kimleri kapsıyor?

4B sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sigortam.net

4a isteğe bağlı sigorta kaç gün ödenir?

Kanunun 50 nci maddesi ile ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar isteğe bağlı sigortaya müracaat etmeleri halinde kalan sürelerini isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek 30 güne tamamlama hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ey.com

Bağ-Kur'dan SSK'ya geçişte 35 yıl şartı kalktı mı?

Bu kural bütün çalışanları ilgilendiriyor. Örneğin sigortalı hem Bağ- Kur hem SSK'lı olarak çalıştıysa aylığı en fazla çalıştığı statüden bağlanıyor. Örneğin, isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur yerine SSK'dan hem erken emeklilik hem de yüksek aylık imkânı veriyor. Yeni düzenlemeyle 3.5 yıl (1261 gün) kuralı sona erecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sputniknews.com.tr

Bağ-Kur ve sigorta aynı anda olur mu?

Yani aynı anda hem Bağ-Kur'lu hem de SSK'lı olabilirseniz de emekliliğiniz açısından çakışma döneminde Bağ-Kur'luluğunuz geçerli olur ve adınıza SSK'ya ödenen primleri Bağ-Kur prim borcunuza saydırabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Bağkurdan SSK'ya geçiş kaç gün?

Cevap: Ek madde 5 kapsamında ödenen primler SSK'ya sayılıyor. Ek madde 5 kapsamında 450 gün daha prim ödeyerek Bağkur'dan sonra SSK'ya ödediğiniz primi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK'dan emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 işgünü prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabi olursunuz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turmob.org.tr

Şirket ortakları sigortalı olmak zorunda mı?

konusu hüküm kapsamında 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı sayılmışlardır. Yeni düzenleme ile sadece yönetim kurulu üyesi olan anonim şirket ortakları zorunlu sigorta kapsamına alınmış, anonim şirket kurucu ortaklarının ise 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla zorunlu sigortalı olması düzenlemesine son verilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vergidegundem.com

Limited şirket ortağı işçi sayılır mı?

Buna karşın kendi adına bağımsız çalışıp kazanç sağlayan kişiler ise işçi statüsünde kabul edilemezler. Bu kişiler herhangi bir işverene hizmet akdi ile bağlı olmayan esnaf ve sanatkarlar, kolektif, komandite ve limited şirket ortakları, anonim şirket kurucu ortakları, yönetim kurulu üyeleri gibi kimselerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Şirket ortağı şirkete ne kadar borç verebilir?

Özellikle finansal analizler açısından önemlidir. Ortaklara olan sürekli ve kalıcı Borçları, sermayeye ilave etmek suretiyle Öz Sermaye güçlendirilebilir. Ortaklara olan borçların, öz sermayenin 3 katını aşmamasına dikkat etmek gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: srmconsulting.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT