Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Şikayetimi geri aldım ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şikayetimi geri aldım ne olur?

Müştekinin şikayetten vazgeçme hakkını kullandığı fiil, şikayete tabi suçlardan ise soruşturma veya ceza davası hakkında düşme kararı verilir. Ancak, hakkında şikayetten vazgeçme beyanında bulunulan fiil, savcılıkça kendiliğinden takibi gereken suçlardan biri ise kamu davası devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Davacı şikayetini geri alınırsa dosya kapanır mı?

Şikayetten Vazgeçmeden Vazgeçme Mümkün Müdür? Şikayetçinin aynı fiil hakkında tekrar şikayette bulunması, kapanan dosyaları yeniden açtırması mümkün değildir. Yani şikayetten vazgeçmeden vazgeçme hukuken mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilgichukuk.com

Şikayet geri çekildikten sonra tekrar açılır mı?

Taraflar anlaşacaklarına dair olan inancı nedeniyle mevcut şikayetlerinden de sonradan vazgeçmiş olabilirler. Hukuk sistemimizde bir kez şikayetten vazgeçildiğinde, tekrardan aynı suçtan şikayetçi olunamaz. Yani şikayetten vazgeçmeden dönme mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Şikayetten vazgeçme cezayı düşürür mü?

Maddesi aşağıdaki gibi düzenlenmiştir: “Kovuşturma yapılabilmesi şikâyete bağlı suçlarda Kanunda aksi yazılı olmadıkça suçtan zarar gören kişinin vazgeçmesi davayı düşürür ve hükmün kesinleşmesinden sonraki vazgeçme cezanın infazına engel olmaz.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

Yapılan şikayet geri alınırsa cumhuriyet savcısı ne şekilde hareket eder?

Şikayetten Vazgeçme Halinde Verilecek Kararlar

Savcılık tarafından yapılan inceleme durur, şüpheli hakkında iddianame düzenlenmesi ve ceza davası açılması söz konusu olmaz. Kovuşturma aşamasında şikayetten vazgeçme halinde, sanık bu vazgeçme beyanını kabul ederse ceza davası düşer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Ceza hukukuyla ilgili sık sorulan sorular(Soruşturma, kovuşturma, şikayeti geri çekme, hagb, kyok)

İlgili 24 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Şikayet geri çekilirse sicile işler mi?

Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar sicile kaydedilir. Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin karar ile genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı adli sicile yazılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: utkuarslan.av.tr

Şikayetten vazgeçme en geç ne zamana kadar mümkündür?

Şikayetten vazgeçme karşı tarafın kabulüyle, hüküm kesinleşinceye kadar mümkündür (TCK m.73/4). Bu bağlamda şikayetten vazgeçme kural olarak infaza engel olmaz. Şikayet nasıl yapılmışsa, vazgeçmenin de aynı şekilde yapılması gerekir. Şikayet yazılı olacağına göre, vazgeçme de yazılı olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Davacı şikayetini geri alırsa ne olur?

Müştekinin şikayetten vazgeçme hakkını kullandığı fiil, şikayete tabi suçlardan ise soruşturma veya ceza davası hakkında düşme kararı verilir. Ancak, hakkında şikayetten vazgeçme beyanında bulunulan fiil, savcılıkça kendiliğinden takibi gereken suçlardan biri ise kamu davası devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Şikayet ne zaman davaya dönüşür?

Şikâyet Süresi: Şikâyet süreniz 6 aydır. Buna göre soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse 6 ay içinde şikâyette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Sanık suçu kabul etmezse ne olur?

Masumiyet karinesi de soruşturma ve kovuşturma sürecinde sanığın lekelenmemesini teminat altına alır. Yargılama sürecinde masum kabul edilen şüpheli veya sanığın suçu kesin ve açık bir şekilde ispatlanmadığı takdirde “şüpheden sanık yararlanır ilkesi” gereği hakkında beraat kararı verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Davayı geri çekme ücreti nedir?

Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Davacı davadan vazgeçerse ne olur?

Davadan vazgeçme halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçmeyip saklı tutarak davasını takip etmez. Bu durumda davacı ileride bu dava konusu hakkında dava açabilme hakkına sahiptir. Ancak feragat halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçer ve bu dava konusu hakkında bir başka dava açamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Şikayetten vazgeçen kişi tazminat davası açabilir mi?

Görümdüğü gibi, 5237 sayılı TCK'na göre, ceza davasında yargıç huzurunda şikâyetten vazgeçildiği sırada, ayrıca kişisel haklardan da vazgeçilmemiş ise, tazminat isteme hakkı ortadan kalkmaz. Buna karşılık kişisel haklardan da vazgeçildiği (ayrıca) açıklanmış ise, artık tazminat isteme hakkı kaybedilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ertekinhukuk.com.tr

Şikayetten vazgeçilirse mahkeme olur mu?

Şikâyetten vazgeçilmesi halinde; soruşturma aşamasında soruşturma son bulacak, kovuşturma aşamasında dava düşecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Şikayetten vazgeçilirse kamu davası açılır mı?

ŞİKAYETTEN VAZGEÇİLİRSE KAMU DAVASI

Şikayete tabi suçlarda, şikayetten vazgeçilmiş olması kamu davasını düşürür. (TCK m. 73/4) Zira şikayete tabi suçlarda şikayet olmaksızın savcının veya polisin kendiliğinden soruşturma başlatması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Şikayet belli suçlarla sınırlı mıdır?

Bir suçun takibinin şikayete bağlı olduğu açıkça kanunda yazılı olmadıkça, o suç savcılık tarafından resen soruşturulur. Takibi şikayete bağlı suçlar 5237 sayılı TCK'da ve özel kanunlarda sınırlı sayıda ve açıkça gösterilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Savcı her şikayete dava açar mı?

Şikayete bağlı suçlar, mağdur/müşteki/suçtan zarar gören tarafından şikayet konusu edilmedikçe savcılık tarafından kendiliğinden soruşturma yapılarak ceza davası açılamaz. Ancak, takibi şikayete bağlı olmayan tüm suçlar savcılık tarafından kendiliğinden soruşturularak ceza davası açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Şikayetten ne kadar sonra mahkeme olur?

Şikayetçi Olduktan Sonra Mahkeme Ne Zaman başlar? Her şikâyetin farklı davalar içermesine bağlı olarak mahkemeye ulaştırma süresi ortalama 1 yıl sürmektedir. Şikayetçi olduktan sonra soruşturma ve kovuşturma evresi başlar. Soruşturma evresi delillerin toplandığı süreçtir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Şikayetçi olan kişi mahkemeye gitmezse ne olur?

Müşteki Mahkemeye Gelmezse Ne Olur? Kural olarak müştekinin mahkemeye gitmesi ve beyanda bulunması gerekir. Mahkeme, mağdur veya şikayetçinin şikayet dilekçesinde belirttiği adresine tebligat gönderir. Mağdur veya şikayetçinin tebligata rağmen gelmemesi durumunda yeniden tebligat yapılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Açılan kamu davası geri çekilir mi?

En çok merak edilen konular içerisinde kamu davasının iptal edilip edilmediği geliyor. Bu durum aynı zamanda kamu davasının düşüp düşmeyeceği üzerine ele alınmaktadır. Ancak eğer suç şikayete bağlı bir durum ise şikayet geri çekilirse dahi dava herhangi bir biçimde iptal edilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Bir dava nasıl düşer?

Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen düşme sebepleri şunlardır:
  • Sanığın ölümü,
  • Genel af,
  • Dava zamanaşımı,
  • Şikâyetten vazgeçme,
  • Önödeme,
  • Uzlaşma.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.com

Açılan ceza davası geri çekilir mi?

Müracaat kural olarak süreye bağlı olmamaktadır ve geri alınamaz. Soruşturması ve kovuşturulması müracaata bağlı suçlar çeşitli kanunlarda açıkça gösterilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: merveari.av.tr

Şikayet süresi kaç aydır?

Şikâyet Süresi Ne Kadardır? Şikâyete tabi suçlar bakımından şikayet süresi, failin ve fiilin öğrenilmesinden itibaren 6 aydır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Basit suçlar nelerdir?

Takibi şikâyete bağlı suçlara; basit kasten yaralama, taksirle yaralama, hakaret, dolandırıcılık, mala zarar verme, cinsel saldırı, tehdit, konut dokunulmazlığının ihlali, açığa imzanın kötüye kullanılması, hileli iflas gibi suçlar örnek gösterilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mdmhukuk.com

Kamu davasına giren suçlar nelerdir?

Kasten yaralama, cinsel saldırı, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, taksirle yaralama gibi suçlar için kamu davası açılabilir. Kamu Davası Nedir ? Dendiğinde ise bir suç işlendiğinde bunun topluma zarar verebilecek nitelikte olması durumunda kamu davasının devreye girdiği görülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: musacetintas.av.tr
Önceki makale
Düz kaslar hızlı kasılır mı?
Sonraki makale
Kaç tane hatıra 1 TL var?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT