Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Satıcı Cayarsa ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Satıcı Cayarsa ne olur?

Ayrıca sözleşmeden cayılması halinde de kaparo, alıcıya iade edilmektedir. Cayma parası olarak düzenlenen paraya bakılacak olursa, alıcı sözleşmeden cayarsa verdiği kaporayı iade alamayacak; satıcı cayarsa aldığı parayı iki kat olarak vermek durumunda kalacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: citil.av.tr

Satıcı satıştan cayabilir mi?

Gerçekten de Yargıtay, komisyoncunun üzerine düşen görevi yerine getirerek alıcı ve satıcıyı bir araya getirmiş olmasına rağmen, satıcının sonradan satıştan vazgeçmesi halinde, komisyon bedelini ve sözleşmede varsa cezai şartı ödemek zorunda olacağını ifade etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelhukuk.com

Tüketicinin cayma hakkı kaç gün?

(6) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma süresi dolmadan satıcı veya sağlayıcı, tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Cayma cezası nedir?

Dönme cezası veya diğer adıyla cayma cezası ise belli bir paranın ödenmesi halinde borçluya sözleşmeden kurtulma hakkı tanımaktadır. Sözleşmede cayma cezası öngörülmüşse alacaklı, zararı daha yüksek olsa dahi dönme cezasından fazlasını talep edemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzhanyazici.av.tr

Cayma bedeli cezai şart mıdır?

MADDE 8 – (1) Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. (2) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilmesi yeterlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasanonen.av.tr

Kapora ve Cayma Tazminatı Farkı

İlgili 40 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hangi durumlarda cayma bedeli ödenmez?

İnternet hızının düşük olması gibi sebeplerle internetten beklenen verimin alınmaması durumlarında, taahhütlü aboneliklerinizi, Tüketici Koruma Kanununa göre cayma bedeli olmadan fesih edebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozavukatlik.net

Satılan mal geri alınır mı?

Hayır, alamazsınız. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince, mağaza, işyeri gibi satış mekânlarında yapılan peşin satımlarda satışa konu mallarda herhangi bir ayıp yoksa tüketicilerin değişim veya iade etme hakkı bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kirikkale.gov.tr

Cayma bedeli neye göre belirlenir?

Cayma bedeli, kalan taahhüt süresine göre hesaplanır. Taahhüt süresi boyunca indirimli olarak kullanılan hizmet bedelinin asıl fiyatı ile arasındaki fark, internet cayma bedeli olarak aboneden talep edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atlantisnet.com.tr

Hangi durumlarda cayma bedeli?

Cayma Bedeli Hangi Durumlarda Ödenir? Cayma bedeli ürün veya hizmeti belirli bir süre kullanacağınıza dair verdiğiniz sürede kullanmadığınızda istenir. Buradan yola çıkıldığında vermiş olduğunuz taahhüt süresi bitmeden, hizmeti iptal etmek istediğinizde bu ücret sizden talep edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turk.net

Tüketicinin cayma hakkı koşulları nelerdir?

Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Satıcı siparişi iptal edebilir mi?

Evet, satıcılar dilerlerse siparişlerini iptal edebilir. Siparişi iptal edersem ne olur? Satıcı tarafından iptal edilen sipariş satıcı puanını düşürür ve satıcının "Güvenilir satıcı rozeti"nin kaybetmesine neden olabilir veya almasını engelleyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dolap-help.freshdesk.com

Her mağaza iade almak zorunda mı?

6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda tüketicilere mağazadan görerek satın alınan ürünlere cayma hakkı tanınmamıştır. Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: uzhukukburosu.com

Hangi ürünler iade edilemez?

Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukfuar.com

Geri iade almayan Mağaza nereye şikayet edilir?

Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” tüketicilerimizin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarının sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla başvurmaları gereken ilgili makamlara yönlendirildiği “bir çağrı merkezi” olarak hizmet vermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ticaret.gov.tr

14 gün içinde cayma hakkı kalktı mı?

E-ticaret kapsamındaki mesafeli sözleşmelerde cayma hakkının 14 güne çıkarılması 1 Ocak 2024'te yürürlükte olacak. Yapılan yeni düzenlemenin cayma hakkının kullanımı dışındaki hükümleri ise 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Sözleşmeden dönme ve cayma aynı şey mi?

Sözleşmenin feshi sadece sürekli edimli sözleşmelerde (hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi, vekalet sözleşmesi, saklama sözleşmesi vs.) mümkündür. Sözleşmeden dönme ise ani edimli ve dönemli edimli sözleşmelerde ve henüz ifasına başlanmamışsa sürekli edimli sözleşmelerde başvurulabilecek bir sona erme sebebidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erendac.av.tr

Cayma bedeli ödemek zorunda mı?

Bilindiği üzere taahhütlü internet abonelik sözleşmelerinin feshi cayma bedeli ödenmesini zorunlu kılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ucar-ucar.av.tr

Cayma tazminatı ne demek?

“Cayma parası” başlıklı TBK m.178'e göre; “cayma parası kararlaştırılmışsa, taraflardan her biri sözleşmeden caymaya yetkili sayılır; bu durumda parayı vermiş olan cayarsa verdiğini bırakır; almış olan cayarsa aldığının iki katını geri verir”.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Cayma bedeli nedir hukuk?

II.

Bu kapsamda cayma parası taraflardan birinin sözleşmeden serbestçe dönülmesi karşılığı diğer tarafta kalmak üzere yapılan ödemeyi ifade eder[1].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forensislaw.com

Cayma bedeli ödememek için nereye başvurulur?

"Firmalar cayma bedeli alırken büyük kar ediyorlardı. Tüketiciler kendilerinden 'indirimin iadesi' adı altında alınan eskisi gibi cayma bedellerini hakem heyetlerine başvurup geri alabilir. Böyle bir durumda tüketici sözleşmeyle birlikte hakem heyetine başvurmalı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Cayma bedeli hukuki mi?

Asliye Hukuk Mahkemesi, bir yıldan uzun abonelik sözleşmelerinde tüketicilerin herhangi bir sebep göstermeksizin "fesih" hakkına sahip olduğu, taahhüt süresi dolmadan abonelik iptali yapan tüketicinin faturasına "cayma" nedeniyle herhangi bir ceza yansıtılamayacağına karar verdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Cayma talebi nedir?

Mali hakkını devreden ya da ruhsat tanıyan eser sahibi, devrettiği hakkın kullanılmaması ya da eksik kullanılması durumlarda eser sahibine tanınan hakka ''Cayma Hakkı'' denir. Ülkemizde cayma hakkı çeşitli kanun ve yönetmeliklerde düzenlenmiştir[1].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: batur.av.tr

Satılan mal kaç gün içinde iade edilir?

1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği gereğince alıcı, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin, satın aldığı ürünü teslim tarihten itibaren 14 (ondört) gün içerisinde cayma hakkını kullanarak iade edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulticaret.com

Aldığım ürünün fiyatı düştü ne yapabilirim?

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Tüketici 10 bin liraya aldığı bir beyaz eşyayı bir hafta sonra 7 bin liraya düştüğünü görürse tüketici haklarını kullanabilir. Tüketici 14 gün içerisinde malın fiyatının düştüğünü belgeleyip faturasıyla birlikte Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilir" dedi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Memnun kalmadığım bir ürünü nasıl iade edebilirim?

İade İşlemleri

Gelen ürün öncelikle tarafımızdan incelenir, gerekir ise ürünün yetkili servisine ya da tedarikçi firmaya test etmeleri için gönderilir. Bu işlem en geç 20 iş günü içerisinde tamamlanır. Yukarıdaki şartlara uygun ise iade işlemi başlatılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: incehesap.com
Önceki makale
1299 yılı kaçıncı yüzyıl?
Sonraki makale
KM32 nereden geçiyor?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT