Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Sadece selam denir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sadece selam denir mi?

Selam, karşıdakine dua etmektir. Bu kelamı kullanan sevap kazanmaktadır. Sadece "Selam!.." denmesi de caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Sadece selâm diyene ne denir?

Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir. Cevap olarak ise ve aleyküm selam ve Rahmetullahi ve berekatühü olarak yanıtlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Merhaba demek selâm yerine geçer mi?

"Merhaba" ise bir selâmlama değil bir ağırlama terimidir", "yer genişliği" anlamını ifade eder. Bu itibarla gelen birisine "merhaba" denir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Selâm diyene selâm denir mi?

Selâmlaşma, Müslümanlardan birinin diğerine “Selâm sizin üzerinize olsun, Allah sizi her türlü kaza ve belâdan korusun” anlamına gelen “selâmün aleyküm/es-selâmü aleyküm” diyerek hayır duada bulunması; diğerinin de “ve aleyküm selâm/aleykümü's-selâm” diyerek aynı duayla karşılık vermesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Selâm kimlere denir?

Kur'ân-ı Kerîm;'de Allah'ın peygamberlere (Sâffât, 37/79) ve mümin kullarına (Yâsîn, 36/58), meleklerin de peygamberlere (Hicr, 15/52) ve cennetteki müminlere (Ra'd, 13/24) “selâm” lafzıyla selâm verdiği ve bunun cennet ehlinin selâmlaşması olduğu bildirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Selamun Aleyküm yerine sadece selam denilebilir mi?

İlgili 17 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Merhaba yazan erkeğe ne cevap verilir?

En İyi Cevap

Dolayısıyla size selam yazan birine aynı şekilde karşılık verin yeterli olur. "Merhaba, selam." gibi kelimelerle karşılık verebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Selamı var diyen birine ne denir?

Aleyküm selam "sana da selam" anlamına geliyor, o yüzden biri "şunun selamı var" dediğinde "sana da selam" denmeyeceğine göre doğrusu aleyhisselam (ona da selam) olmalı. Sizin üzerinizede selam olsun demekir. Çoğul ikinci kişi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.donanimhaber.com

Günaydın demek caiz midir?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Günaydın demek cahiliye adetidir'' gibi bir açıklamasının olmadığını belirtti. '''Günaydın demeyin' demişim gibi algı oluşturmak büyük haksızlıktır" diyen Erbaş, kendisinin de ''Günaydın'' ifadesini kullandığını söyledi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Merhaba demek caiz midir?

En evlası selam sözünü tam olarak ve örfe uygun şekilde ifade etmektir. Ancak yazışmalarda kısaltılarak kullanılması da günah değildir. Bu kısaltma selam manasını hatırlatıyorsa selam verilmiş olunur. "Merhaba" da, yerine göre selam yerine kullanılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kimlerin selâmı alınmaz?

Kur`ân okuyana, Ezan okuyana, Kâmet getirene, Cum`a ve bayramlarda hutbe okuyana, Namazla meşgûl olanlara, (ancak aralarında namaz kılmayan varsa ona selâm verebilir), Tedrisle ve Şer`i ahkâm halletmekle meşgul olana, her çeşidiyle zikirle meşgul olana.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Selam yerine ne denir?

İslam kelimesinden türetilmiş olan selam, esenlik ve barış demektir. Selam dışında, merhaba, günaydın, iyi akşamlar ve tünaydın da günlük hayatta sıklıkla kullanılan selamlaşma sözleri arasında yer alıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Selamun aleyküm demek doğru mu?

Buna göre kelimenin doğru yazılışı “selamünaleyküm”'dür. “Selamın Aleyküm”, “ Selamun Aleykum” sözcüklerinin yanlış olduğu belirtiliyor. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre sözcüğün anlamı "Allah'ın selamı sizin üzerinize olsun" demektir. İslam fıkhında ise selamın “es-selâmü aleyküm” şeklinde yapıldığı görülüyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Peygamber efendimiz nasıl selam verirdi?

Bir fıkhî ıstılah olarak Selam; karşılaşan iki Müslümanın birbirine yaptıkları dua cümlesinden ibarettir. Selam veren "es-selamu aleyküm (Allah'ın selamı sizin üzerinize olsun)" der, selamı alan ise "ve aleykümü's-selam ve rahmetullah (Allah'ın selamı ve rahmeti sizin üzerinize olsun)" diyerek ilaveli duada bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlarisale.com

Sağa ve sola selam verirken ne denir?

Selamın en kamil şekli sağa ve sola dönerek iki kere esselamu aleyküm ve rahmetullah demek. Kişi birincisinde sağ yanağı görününceye ikinci selam da sol yanağı görününceye kadar başını çevirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: normalift.com

Selam içten alınır mı?

Dargın olduğumuz biri bize selam verirse, onun selamını içimizden, ses vermeden almamız doğru değildir, sorumluluktan kurtulamayız. 2. Tanıdık birine uzaktan selam verirken görmesi için el kaldırarak selam vermek caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Verilen selamı almamak günah mı?

Değerli kardeşimiz, Müslümanlar arasında, bir dostluk ve iyi niyet işareti olan selâmı vermek sünnet; almak ise farzdır. Verilen selamı almamak caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Islamda kadın erkeğe selam verebilir mi?

Ayet ve hadislerden de anlaşılacağı üzere selâmı yaymak Müslümanlar arasında teşvik edilen ve aralarında ülfeti sağlayan genel bir ibadettir. Kadın kadına; erkek erkeğe, erkek hanımına ve mahremlerinden birine selâm verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Merhaba yerine Türkçe ne denir?

Türkçede selamlaşmak için yaygın biçimde kullanıldığı görülen ifadeler arasında, aman, esen ve sağ/sav sözcükleri ile bu sözcüklerden türetilen çeşitli Page 9 Ahmet KESKİN 133 Türk Dünyası 43. Sayı ifadelerin önemli bir yer tuttuğu görülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Gayrimüslimlere nasıl selam verilir?

Maslahata binaen Müslüman olmayan kimselere "selam" lafzını ifade etmeden "iyi günler, iyi akşamlar, merhaba" gibi ifadeler kullanılabilir. Müslüman bir ülkede yaşayanlar, karşıdakilerin kafir olduğunu bilmiyorsa selam verebilir. Eğer selamı almazlarsa kendi selamını kendisi "ve aleyküm selam" diyerek geri alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Günaydın yerine ne denir?

Günaydın, tünaydın, iyi akşamlar gibi yavan selamlama öbeklerinin yerine "sabah-ı şerifleriniz hayrolsun", "Allah gününüzü aydın etsin", "Hayırlı akşamlarınız olsun", vb. cümleleri ikame edin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

İyi günler demek caiz mi?

Eğer ihtiyaç halinde konuşuluyorsa, selam vermek veya Allah razı olsun demek de caiz olur. (Yabancı ile her şeyi konuş, selama veya duaya gelince, bunlar caiz değil) denmez. İyi günler, merhaba, hayırlı sabahlar demek de selam vermek gibidir. Bunları da, yabancıya söylemek caiz olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ehlisunnetbuyukleri.com

Hayırlı sabahlar denir mi?

Karşılaştığı kimseye selâm verdikten sonra meselâ "Hayırlı Sabahlar" derse, bunda bir günah yoktur. Ancak karşılaştığı kimseye "Esselâ Aleykum" diyerek selâm vermeden "Hayırlı Sabahlar" derse, şüphesiz kötülük etmiş olur. Muvaffakiyet, Allah Teâlâ'dandır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Herkesin selamı alınır mı?

-Selam da tanınan tanınmayan herkese selam verilmesi sünnettir. Ama yabancı kadınlara özel selam verilmesi ancak gereklilik halinde söze başlarken meşru olur. -Yabancı kadınlara ıssız bir yerde karşılaşılınca da benden emniyette olun manasında selam vermesi caiz olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Selam almak farz mıdır?

İslâm âlimleri selâm vermenin sünnet, almanın farz olduğunu ve selâm verenin alana göre daha fazla sevap kazanacağını belirtmiştir (Mevsılî, IV, 164).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Selamlarımı ilet diyene ne denir?

Aleykümselam tabikide.Eğer unutsan bile selamı aldığın için bişey olmuyor ama.İletirim dediğinde eğer selamını iletmeyi unutursan selamı senin üstüne kalıyor buda günah. vala ben aleykümselamdiyorum öyle iletirim filan bi garip kaçıyor çok resmi, böyle daha samimi daha rahat geliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.donanimhaber.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT