Revani, Türk mutfağındaki tatlılardan biridir. Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve Erivan zaferi sebebiyle "Revani" adı verdikleri bir tatlıdır. Revaniye bazı yerlerde sünger tatlısı ya da yoğurt tatlısı da denilmektedir.
Farsça ravġanī روغنى "bir tür tereyağlı tatlı, tereyağında pişen her şey" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça ravġan روغن "yağ, özellikle tereyağı veya sadeyağı" sözcüğünden türetilmiştir.
Ramazan tatlılarından bir klasik olan revani tatlısının bir diğer adı yoğurt tatlısıdır.
Ermenistan Cumhuriyeti'nin başkenti olan Erivan/İrevan (tarihî Revan) şehri, -kesin olmamakla birlikte- Urartu çağında M.Ö. 782 yılında kurulmuştur.
Revani Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
3 yumurta. 1 su bardağı şeker. 1 su bardağı yoğurt. 1 su bardağı irmik.
İlgili 40 soru bulundu
Fırından aldığımız tatlımız sıcakken soğumuş şerbeti üzerine dökün. Tatlının şerbetini çekmesi için en az 2-3 saat dinlenmeye bırakın. Dinlenen tatlımızı dilimleyip, üzerine isteğe göre Hindistan cevizi ya da Antep fıstığı serperek servis edebilirsiniz.
Revan Hanlığı, 18. yüzyılın ikinci yarısı ile 19. yüzyılın başlarında diğerlerine oranla kuvvetli bir stratejik bir duruma sahip olan Güney Kafkasya Türk hanlıklarından birisiydi.
Murad divan edebiyatındaki mahlasıyla Muradi (Osmanlı Türkçesi: مراد رابع Murād-i rābi') (27 Temmuz 1612; İstanbul - 8 Şubat 1640; İstanbul), 17. Osmanlı padişahı ve 96. İslam halifesi. 1623 ile 1640 yılları arasında hüküm sürdü. Revan (Erivan) ve Bağdat fatihidir.
İran sınırını belirleyen Kasr-ı Şirin Antlaşması imzalandı
4. Murad, 8 Ağustos 1635'te kuşattığı Revan Kalesi ve şehrini 10 günlük bir karşı direnişin ardından fethetti.
REVÂNİ i. (Fars. revġanі “çörek, poğaça”dan) Yumurta, şeker, irmik ve unla yapılan bir tatlı: Tezkîr için feth-i Revan ni'meti şükrün / Mecliste gerek kim gele helvâ vü revâni (Nedim'den).
Revani ile ilgili size vereceğim püf noktalara uyarsanız tam kıvamında harika bir tatlınız olur. Öncelikle revaninin içine irmik katılan bir kek olduğunu unutmayın. Kek nasıl pişiyorsa ve hazırlanıyorsa öyle hazırlanıp pişiriliyor.
O arada içine limon suyu damlatıp karıştırıp soğumaya bırakıyoruz. Bu arada revaninin kekini hazırlıyoruz. Yumurtaları bir kaseye alıp şekerle iyice çırıyoruz. Çırptıktan sonra yoğurdu ve sıvı yağı ekleyip yeniden karıştırıyoruz.
Revani yapımı kek tarifine oldukça benzer. Aradaki fark içeriğindeki irmik ve üzerine dökülen şerbettir. O yüzden pişirme, hazırlama hatta püf noktaları bile birbirinin aynıdır. Revani tarifine ilk olarak yumurtalar ile şekeri çırparak başlayın.
Şekerpare. Farsça şakar (şeker) ve bûre (börek) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır bu tatlının adı. Osmanlı mutfağında şekerli kurabiye olarak da adı geçer.
Adı İlyas Şücâ olup Abdullah isminde bir sipahinin oğludur. “Revânî”yi mahlas olarak seçmesinin sebebi ise Tunca nehri kıyısındaki bahçeler arasında ikametinin ve bu ırmağın tatlı akışının kendisinde uyandırdığı duyguların etkisi olduğu dile getirilmektedir.
13- III. Mehmet (1595-1603), içlerinde kundakta olan çocukların da olduğu 19 kardeşini tahta çıktığı günün gecesi öldürttü. Oğlu şehzade Murat'ı da boğdurttu.
Murat / IV. Murad Kimdir)
TBMM Hükümeti 15. Kolordu komutanı Kazım Karabekir Paşa'yı Doğu Cephesi Komutanlığına atadı. 9 Haziran 1920'de harekete geçen Kazım Karabekir Paşa 30 Ekime Ermenileri kesin bir mağlubiyete uğratarak Doğu Anadolu'nun tamamını kurtardı.
Erivan adının kökeni, kent merkezinin yakınındaki Erebuni adlı Urartu kalesinden gelmektedir. Kale, yapıldığı zamanlarda Urartuların en önemli şehirlerinden biri idi, ancak bu kalenin günümüze kalan parçaları sadece yıkıntı halindedir. Harabeleri Erivan'ın on iki ilçesinden biri olan Erebuni'de bulunmaktadır..
Tarihin farklı dönemlerinde, farklı coğrafyalarda Ermeni dinine girmiş Türk toplulukları veya Türkçe konuşan Gregoryan topluluklar ortaya çıkmıştır. İşte, Gregoryan Kıpçaklar veya Ermeni Kıpçakları olarak adlandırılan Gregoryan dinindeki Kıpçak Türkçesi konuşan halk da böyle bir ortamda ortaya çıkmıştır.
1 diliminde 348 kalori bulunan, orta kalorili tatlı olan revani, sürekli kullanımında kilo aldırır. Revani, diğer şerbetli tatlılara göre kalori bakımından daha masumdur; fakat kullanılan malzemeler göz önünde bulundurulmalı ve doğru oranlarda tüketilmesi gerekir.
Şerbetli tatlıları eğer 2-3 gün içinde tüketebilecekseniz kuru ve serin alanlarda saklamayı tercih edebilirsiniz. Böyle bir durumda onu buzluğa ya da buzdolabına kaldırmanız gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri