Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Rapor almak kıdem tazminatını etkiler mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Rapor almak kıdem tazminatını etkiler mi?

Hastalık halinde, kısa süreli rapor dönemi kıdem tazminatında dikkate alındığı halde, bu süre makul süreyi aştığı takdirde sözleşme askıya alınmış sayılacağından kıdeme dâhil edilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: proventus.com.tr

Rapor hizmet süresinden sayılır mı?

İşçinin çalışırken aldığı raporlar kural olarak, kıdem hesabında dikkate alınmaktadır. Ancak işçinin bir defada veya art arda kesintisiz olarak aldığı ihbar süresi + 6 haftayı geçen rapor varsa, bu sürenin üstü kıdem süresinin hesabında dikkate alınmaması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mefamusavirlik.com.tr

40 gün rapor geçerse tazminat alınır mı?

4857 sayılı İş Kanunu, işçinin kesintisiz ve uzun süreli rapor alması halinde; işverene fesih hakkı tanımaktadır. Buna göre; işçinin rapor süresi, ihbar süresini altı hafta aşar ise işveren sözleşmeyi haklı nedenle feshedebilir. Bu durumda fesih haklı bir sebebe dayandığı için işçi tazminata hak kazanmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anilakalin.av.tr

Iş göremezlik raporu ile tazminat alınır mı?

İşçi geçici iş göremezlik durumunda, tazminat talep etme hakkına sahip olur. Bu hakka sahip olan işçinin yerine getirmesi gereken yükümlülükler: Tazminat almak isteyen işçinin, bu tazminatı hak ettiğine dair tıbbi rapor sunması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altinkayasancakli.com

Kıdem süresinin hesabında neler dikkate alınır?

Bir işçinin bir yıllık çalışma süresi hesaplanırken işverene ait iş yerinde fiili olarak çalışmaya başladığı gün baz alınır. İşveren ile işçi bir ön anlaşma yapmış ise bu anlaşma tarihi dikkate alınmaz. Yine iş sözleşmesinin imzalandığı tarih de önemli olmayıp fiili iş ilişkisinin başladığı tarih baz alınacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emreulusoy.av.tr

Uzun Süre Rapor Alan İşçi İşten Çıkarılırsa Ne Olur?

İlgili 17 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Raporlu günler kıdem süresinden sayılır mı?

Kıdem tazminatı hesabında esas olarak iş sözleşmesinin devam ettiği süreler geçerli olup, iş sözleşmesinin askıda olduğu dönem kıdeme dâhil edilmez. İşçinin raporlu olduğu dönemde iş akdi askıda kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: proventus.com.tr

Raporlu günler tazminata hesaplamasına dahil edilir mi?

İşçinin işyerinde çalıştığı sırada almış olduğu istirahat raporlarının kıdem süresine eklenmesi gerekir. İşçinin çalıştığı sırada bir defada ihbar önelini altı hafta aşan istirahat raporu süresinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamayacağı, kararlılık kazanmış Yargıtay uygulamasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Hangi raporla tazminat alınır?

İşçinin kıdem tazminatı alabilmesi için sağlık nedenleriyle iş akdini feshettiğini ispatlaması gerekir. İşçi, sağlık nedenleriyle iş akdini feshettiğini ispatlayabilmek için tam teşekküllü devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden sağlık raporu almalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatortakligi.com

Sürekli rapor alan bir işçi işten çıkarılabilir mi?

Ancak, uzun süreli değil de sık sık 3-4 günlük hastalık raporu olan işçinin işten atılması, 4857/17. madde kapsamında olabilir. Yani, işçiye ya ihbar süresi verilerek işten çıkarılabilir veya ihbar süresi verilmeyip ihbar ve kıdem tazminatı birlikte ödenerek işten çıkarılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebeanaliz.com

Raporlu olan işçi işten çıkarılabilir mi?

Örneğin işçi yıllık ücretli izinli ya da istirahat raporlu iken süreli fesih bildiriminde bulunulabilir ancak fesih bildirim süreleri yıllık ücretli iznin ya da istirahat raporunun bitiminden itibaren işlemeye başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

Sık sık rapor alan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?

İşçinin iş sözleşmesinin 'sık sık rapor alması' nedeniyle feshi, işveren açısından geçerli nedenle fesih sebebi oluşturduğu için bu sebebe dayanılarak yapılan fesih işleminde işçi kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulticaretgazetesi.com

İşçi 40 günden fazla rapor alırsa ne olur?

Rapor süresinin 40 günü geçmesi durumunda da rapor, Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili kurulları tarafından incelenir. Raporun onaylanması hâlinde ise işçiye iş göremezlik ödeneği verilir. Bu zaman zarfında işçi maaş alamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

En fazla kaç ay rapor alınır?

Raporda kontrol muayenesi belirtilirse bu 10 gün sonunda hastalığın geçmemesi durumunda hekim, kontrol muayenesi yaparak çalışanın istirahatine devam etmesi için 10 gün daha rapor yazabilir. Böylece hastalık izni 20 güne kadar uzatılabilir. Ancak bir hekim, yılda en fazla 40 gün rapor yazabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mapfre.com.tr

Tazminatta rapor kesilir mi?

İşçinin bir defada/art arda aldığı ve süresi, işçinin ihbar süresini 6 hafta geçen rapor varsa, bu raporun toplam süresi, kıdem hesabında dikkate alınır ve süreden indirim yapılır, fakat bu süreyi yani ihbar süresi + 6 haftayı aşan istirahat raporu süresi kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Bir işçinin yılda kaç gün rapor hakkı var?

Çalışanın rapor hakkı 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasını kapsar. Yani bir çalışan bu süre içerisinde tek bir hekim imzası ile en fazla 40 gün rapor alabilir. 1 Ocak tarihinden itibaren bu 40 günlük rapor hakkı tekrar başlar. Önceki yıldan 40 güne tamamlanmamış olan rapor hakları yeni yıla devretmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Sigortalı çalışan rapor alırsa ne olur?

SGK, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 18. maddesi gereği, raporlu olunan 3. gün ve sonrası için rapor parası ödemesi yapıyor. Yasal olarak işverenin ilk iki gün için ödeme yapması zorunluluğu bulunmuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkiyefinans.com.tr

1 yılda en fazla kaç gün rapor alınır?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102 nci maddesi gereği, hizmeti 1 (bir) yıldan 10 (on) yıla kadar (on yıl dâhil) olanlar için yirmi gün, hizmeti 10 (on) yıldan fazla olanlar için otuz gün yıllık izin verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pdb.ksbu.edu.tr

İşçi Raporluyken haklı fesih yapabilir mi?

Yani işveren, haklı fesih için bir sebebin ortaya çıkması ile birlikte işçinin raporlu olduğu süre içinde dahi olsa, fesih sebebini yazılı olarak bildirmek suretiyle, derhal fesih yapabilecektir. Sonuç olarak, iş sözleşmesi, işçinin raporlu olduğu sürelerde de açıkladığım usule uygun olarak yapılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: berkeravukatlik.com

Üst üste kaç gün rapor alabilir?

(6) Memurlara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından verilecek raporların toplamı kırk günü geçemez. Bu süreyi geçen hastalık raporları sağlık kurulunca verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sagliksen.org.tr

Hangi hallerde kıdem tazminatı ödenmez?

İşçi Hangi Hallerde Kıdem Tazminatı Alamaz?
  • İşçinin Sadakat Yükümlülüğü ve Rekabet Yasağı ...
  • İşçinin Kendi Kusuruyla Hastalanması Halinde Kıdem Tazminatı ...
  • İşçinin İşe Girerken Yanıltıcı Bilgi Vermesi Halinde Kıdem Tazminatı ...
  • İşçinin, İşveren veya Ailesine Yönelik Kötü Fiilleri Halinde Kıdem Tazminatı

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatortakligi.com

Aynı işyerinde 10 yıl çalışan istifa ederse kıdem tazminatı alabilir mi?

Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Çalışma süresinin belirli bir süreyi aşması, bu konudaki genel uygulamayı değiştirmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

Özel sektörde hangi durumlarda tazminat alınır?

Özel sektörde, işçi ve işveren arasında yapılan iş sözleşmesine bağlı olarak kurulan ilişkinin sona ermesi halinde, sözleşmenin bitiş sebebine (haklı nedenle istifa, ihbar sürelerine uymama vb.) olarak kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık ücret alacağı, kötüniyet tazminatı olacak şekilde tazminata hükmedilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harbiyehukuk.com

30 gün raporlu olan işçiye ücret ödenir mi?

İşçinin raporlu olduğu süre boyunca maaşı tam olarak ödenir, bununla birlikte SGK'ya tahsil edilecek sigorta primine karşılık SGK tarafından ödenecek Geçici İş Göremezlik ücretinin mahsup edilmesi sağlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuveytturk.com.tr

Rapor süresi yıllık izni etkiler mi?

Yıllık İzin Ve Sağlık İzni/İstirahat Raporları Kesişmesi Halinde Ne Olur? İş Kanununda bu sorunun yanıtı açık olup; “İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calisanrehberi.isteasistan.com

2 ay rapor alan işçinin ücretini kim öder?

Söz konusu maddelerde aylık ücretli çalışanlardan bahsedilmiş olduğundan, aylık maktu ücretle çalışanların hastalık nedeniyle rapor almaları durumunda, SGK tarafından ödeme yapılan tutar mahsup edilecek ve SGK nun ödeme yapmadığı ilk iki gün işveren tarafından ödenmek zorunda kalınacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eroglumuhasebe.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT