Günümüz şefleri, pürmüzü sık sık kullanmaktadır. Etleri tütsülerken, sütlaç tatlısının üzerini yakarken kullanma ihtiyacı duyulan pürmüz farklı tarifler için de tercih edilir. Çok sevilen cream brule tatlısını hazırlamak için de pürmüze gerek duyulur.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verin ve sadece üst kısmını açın. Bu yüksek ısıda ve önceden ısıtılmış bir fırında sütlaçlarınızın üst kısmı hafif hafif kızarmaya başlayacaktır. Su sayesinde fırının nemi korunacak ve sütlacınız çok sert bir kıvamda olmayacak, eşit bir şekilde kızaracaktır.
Mutfaklarda gaz ile çalışan kullanılıyor. Biraz korkutucu görünse de emniyet mandalı ve ayarlanabilir gaz çıkışı sayesinde oldukça güvenli. Krem karamel , crem brulee , pasta, tart, kek gibi tatlıların üst yüzeylerindeki şekeri yakarak karamelize görünüm katmak için kullanabilirsiniz.
Pürmüz kulağa oldukça farklı gelen ve anlamı merak edilen bir kelimedir. Dilimize İngilizceden geçmiştir. İsveçli bir bilim adamının bulup adını primus koyduğu makine ülkemizde zamanla pürmüz kelimesine dönüşmüştür.
Pürmüz kullanmak aslında çakmak kullanmak kadar kolay ve zahmetsizdir. Öncelikle pürmüzün üstünde emniyet kilidi varsa kilit kaldırılır. Pürmüz'ün kilidini açtıktan sonra çakmak yakar gibi tuşa basarak alevlenmesi sağlanır. Pürmüzü tatlıya çok yakın tutmamak gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Portatiftir Taşınabilir çakmaklı Tabancasından kolaylıkla çalıştırılabilir 4 saat kullanılabilirlik Alev şiddeti ayarlanabilir.
Günümüzde modern olan pürmüz aletleri genelde gaz yakıtlı çalışmaktadır. Oysaki geçmişte bu alev püskürtücü alet lambaya bağlı olarak yeniden doldurulabilir şekilde sıvı yakıt olarak kullanılmaktaydı. Pürmüz aslında bildiğimiz bir çakmak niteliğindedir.
*pürmüz çakmak alevi, çakmağı çaktağınız andan itibaren sadece saniyeler içersinde 1300 derece sıcaklığa ulaşabilmektedir. *pürmüz ısı tabancası altında yer alan mekanizma ile gaz çıkış gücünü, yaptığınız işe göre kolaylıkla ayarlayabilirsiniz. *pürmüz çakmak, standart çakmak gazı ile çalışmakadır.
*Pürmüz Çakmak, standart çakmak gazı ile çalışmakadır. İçerisinde ki gaz bittiği zaman standart çakmak gazı ile doldurarak tekrar tekrar kullanabilirsiniz. *Ergonomik gövde yapısı ile ele oturan ve kolay kullanım imkanı sağlayan bir cihazdır.
Pürmüz nedir sorusuna verilebilecek en genel ve kısa tabir ise, alev tabancasıdır. Aslında bir tür çakmak çeşididir. Yakıt ya da çakmak yardımı ile alev püskürtür.
Umman körfeziyle Basra körfezini birbirine bağlayan boğaza Hürmüz boğazı denmektedir.
Genişliği 33 ila 95 kilometre kadardır. Qeshm, Hürmüz ve Hengam adalarını içerir ve özellikle Basra Körfezi'ndeki çeşitli limanlardan toplanan petrol, tankerler aracılığıyla bu su yolunu kullanarak dünyaya taşındığı için büyük stratejik ve ekonomik öneme sahiptir.
Standart bir pürmüz, maksimum 1300 derece ısıtma gücüne ulaşabilmektedir.
Fırında sütlacın üstü kaç dakikada kızarır? Çok eskiden hazırladığım fırın sütlaçların kızarmasını hızlandırmak için 1 adet yumurta eklerdim ama sonra fark ettim ki aslında buna hiç gerek yok. Fırınınızın ızgarası iyi çalışıyorsa 4-5 dakika içinde sütlacın üstü fotoğraftaki gibi harika bir kabuk bağlıyor.
Bu aşamada nişastanın topaklanmamasına özen gösterin. Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
Pürmüzü kullanmak çakmak kullanmak kadar kolay ve zahmetsiz bir iştir. Eğer elinizdeki pürmüzün emniyet kilidi varsa öncelikle güvenlik için emniyet kilidini kaldırmalısınız. Kilit açıldıktan sonra çakmak ateşler gibi tuşa basarak alevlenmesini sağlayabilirsiniz.
Yanan ateş, kaynağından uzaklaştıkça, alevi oluşturan partiküller soğuduğu için maviden kırmızıya doğru kayar. Örneğin üstteki kibrit fotoğrafında ateş, kaynağına en yakınken mavi renktedir.
Dupont Çakmak Gazı Sarı 000432 485 TL'ye, %12 indirimle Zippo 4 Adet Gazlı ve Pürmüz Çakmaklar için Butane Çakmak Gazı 200 TL'ye, %14 indirimle Zippo 8 Adet Gazlı ve Pürmüz Çakmaklar için Butane Çakmak Gazı 347 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Tipik birkaç yanma tepkimesi sırasında oluşan ateşin etrafındaki sıcaklık şöyledir: Kaynak Ateşi (Oksihidrojen alevi): 2000 derece ve üzeri. Bunsen Ocağı: 1300-1600 derece. Pürmüz Lambası: 1300 derece.
Bu flamanın sıcaklığıysa yaklaşık 3.000 derece civarındadır. Eğer bir cismi daha fazla ısıtabilirsek renginin giderek maviye döndüğünü görebiliriz. Bir odunu yaktığımızda, odunun bitişiğinde yanmakta olan ateş mavi renktedir.
Odun yanabilen bir malzemedir. Kendi kendine yanabilmesi için sıcaklığın 275°C ye çıkarılması gerekmektedir. Bununla birlikte herhangi bir tutuşturucu alev kaynağı varlığında çok daha düşük sıcaklıklarda tutuşarak yanabilmektedir.
Alev tabancası olarak da adlandırılan ve pek çok kullanım alanı bulunan pürmüz mutfak gereçleri ve mangal malzemeleri arasında yer alır. “Pürmüz çakmak nedir?” sorusunun en sade yanıtı ise sıvı veya gaz yakıt ile çalışarak kesintisiz alev oluşturan gereçler olur.
MEMBRAN çatı kaplama, kaynak işlerinde, metalleri kesmek veya eritmek amacıyla kullanılan ve alev püskürten araca ŞALOMA adı verilir. PÜRMÜZ ise şaloma ile benzer bir alet olup kesme işlemleri haricinde tavlama, eritme, ısıtma gibi amaçlarla kullanılır.
"pürmüz" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 3 sonuç blowtorch i. blow torch i.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri