Pizza pişirirken, başlangıç pişimi olarak önce altı çalıştırıp, son 5 dakikayı da fırının üstünü ısıtarak yaptığınızda tam istediğiniz çıtırlık ve lezzete ulaşacaksınız. Özellikle fırının sadece fan özelliğinin çalışması, fırında buzlu, hassas bir yiyeceği daha hızlı çözmekte inanılmaz bir zaman kazandırıyor.
En lezzetli ve en sevilen hazır yiyecekler arasında pizza gelir. Genel olarak pizza fırında 180 ile 200 derece arasında değişkenlik gösteren miktar üzerinden pişirilir. Bu şekilde pizzayı pişirmeyi suretiyle rahatlıkla servis etmek mümkündür.
Bu doğrultuda yine aynı şekilde yaklaşık olarak 180 ila 200 derece üzerinden fırında pizza ısıtılabilir. Süre ise yaklaşık olarak 20 dakika ile 30 dakika arasında değişkenlik gösterir. Bu süre içerisinde fırın üzerinden gözlem yaparak pizzanın hazır hale gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Pizza çeşitleri nelerdir?
Pizza hamuru hazırlarken oklava yerine iki elinizi kullanın. Hamurun üzerine elinizle hafifçe bastırarak düzleştirin ve açmaya başlayın. Parmak uçlarınızı kullanarak, ortada oluşan gaza engel olmayarak dışa doğru bastırın. Peki, bu işlemi yaparkenneden oklava kullanmamalıyız?
İlgili 22 soru bulundu
Dilediğiniz inceliğe ulaştığınızda pişirme kağıdı serdiğiniz tepsinin üzerine alın. Pişirme kağıdının üzerine biraz mısır unu serptikten sonra açtığınız pizza hamurunu kağıdın üzerine yerleştirin. Bir çatal yardımıyla pizza hamurunun üzerinde delikler açın ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin.
Tarifte ılık süt kullanmanız hamurun daha iyi mayalanmasını sağlar. Sütü el yakmayacak sıcaklığa kadar ısıtmanız yeterli olacaktır. Unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmalısınız. Ele yapışmayan, yumuşak bir kıvam yakaladığınızda un ilavesi yeterli olacaktır.
Pişen pizzanın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri konulur. Kaşarlar eriyen kadar pişirilir. Afiyet olsun.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Fırın tepsimizi hiç yağlamadan hamuru direk tepsiye yayıyoruz. Üzerine istediğimiz malzemeleri ekleyip fırınlıyoruz. Yaklaşık 15-20 dakikada pismiş oluyor. Dokusu kabarcıklı yumuşacık pofidik bir pizza olmuş oluyor.
Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
Fırının içine yerleştirilen fan, ısının eşit dağılmasına ve statik fırınların aksine birden çok yemeğin aynı anda ve oranda pişirmenize yardımcı olur. Böylelikle hem enerji hem de zaman tasarrufu yapabilirsiniz.
Yemeği daha hızlı pişirmek ve suyunu kaybetmeden kurumasını önlemek istiyorsanız fırını fanlı bir şekilde çalıştırmanız gerekiyor. Bu yöntem rosto tarzı kızartılması gereken etleri pişirirken oldukça kullanışlı oluyor. Fırın fanı özellikle kavurma ya da tatlı yaparken ve ekmek pişirirken kullanmanız tavsiye ediliyor.
1. Geleneksel pişirme yöntemi için alt ve üst fırın (Fansız program) Fırınların belki de en çok kullanılan özelliklerinden biri alt ve üst fırının aynı anda açık olduğu geleneksel pişirme yöntemi. Bu yöntem özellikle içini ve dışını eşit derecede pişirmek istediğiniz yiyeceklerde kullanabileceğiniz bir yöntem.
Börek fanlı da mı pişer fansız da mı? Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Ortada pervane simgesi olan alt ve üst çizgi: Alt ve üst ısıtıcı ile arka duvardaki fan açık anlamına gelir. Sıcaklık fırının her yerine eşit oranda ve hızlı bir şekilde dağıtılır. Kar tanesi olan sağ alt köşesinde damla işareti: Isıtma yapmaz. Donmuş yiyecekler çözülür.
Pizza kaç derecede pişer? 180 derece ile 220 derece arasındadır. Eğer çok kalın bir pizza hamuruyla pizza pişirmek istiyorsanız, dereceyi çok yüksek ayarlamamanız gerekir. Çünkü eğer yüksek derecede pizzanızı pişirirseniz hamurunun içi çiğ kalacaktır.
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Pizzanın kenarları kabarık ve hafif yanık olmalı. Hamurda gözenekler bulunmalı ve bunlar farklı büyüklükte olmalı. Pizza ne hamur gibi olmalı ne de fazla ince ve çıtır... Elinize alıp dikey hale getirirseniz malzemeler tabağa dökülmemeli.
Pizza hamurunun içindeki malzemeleri özetlemek gerekirse şöyledir: un, maya, tuz, şeker, zeytinyağı ve su. Ev yapımı pizza malzemeleri arasında temel olarak bu malzemeler sayılabilir.
Klasik pizza hamurunun içinde 3 bardak un, ayçiçek yağı, 1 paket kuru maya, 1 bardak ılık su, tuz ve toz şeker kullanılır. Hamuru hazırlarken ilk olarak maya ve şeker karıştırılarak çözünmesi beklenir.
Pizzada kullanılan kaşar peyniri eridikten sonra daha hızlı şekilde donar ve katılaşır. Bunun aksine mozzarella peyniri akışkan kıvamını daha uzun süre korumaktadır. Sonu itibariyle hem tadı hem de kıvamı göz önüne alındığında pizzalarda kaşar yerine mozzarella peyniri kullanılmalıdır.
Klasik ve tadına doyum olmaz bir pizza hamuru yapmak istiyorsanız hamuruna süt ya da yoğurt ilave etmeyin. Hazırladığınız maya karışımı elenmiş unun üzerine aktarın. Mayayı ekledikten sonra güzelce yoğurun ve ele yapışmayan bir hamur elde edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri