Alba Yağı ve Biskin Yağı pastacılıkta kullanılan yağlardan olup bizim evlerde yaptığımız tariflerimizde kullandığımız yağlardan farklı olarak birçok özelliğe sahiptir. Pastacıkta en çok kullanılan yağlardan biri olan Alba Yağı pastacılıkta kullanılan bir margarin çeşididir.
Tereyağı; hamur işlerinin içerisinde enfes bir kıvam verici ve bağlayıcı olarak kullanılıyor. Kurabiyelerde, poğaçalarda aradığınız o kıyır kıyır, ağızda dağılan kıvamının sırrı tereyağından geçiyor.
Gerçek pastane poğaçasının sırrı içindeki mahleptir ve katı yağdır. Mahlep ile hakiki pastane poğaçasına en yakın tadı elde edersiniz. Poğaça yaparken bir diğer önemli konu mayadır. Mayanın tam olarak çözülmesi ve kabarma işleminin tarifdeki gibi olması gerekiyor.
Mayalı poğaçalarda kullanılan mayanın türü ne olursa olsun bir süre hamurun bekletilmesi önerilmektedir. Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
İlgili 34 soru bulundu
Poğaça hamuru yoğrulduğunda 25 dereceyi geçmemesi gerekir. Bunun için hamurun içine koyulan malzemelerin özellikle yaz aylarında soğuk olmasına dikkat edilmesi gerekir. Fırınınızın kapağını pişme esnasında çok açmış olmanız veya kullandığınız yağ oranının çok yüksek olması poğaçalarınızın kabarmasına engel olabilir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Ilık su, şeker ve maya karıştırılır. Mayanın aktifleşmesi beklenir. Sonra yumurta akı, yoğurt, 2 bardak un, tuz ve tereyağ eklenip yoğrulmaya başlanır.
Tüm malzemeler kulak memesi yumuşaklığından daha yumuşak yoğurulur mayalanır. Yumurta büyüklüğünde bezeler alıp içli veya sade olarak şekil verilir. Tepside 20 dakika bekletilir yumurta sarısına kakao sıvı yağ koyup karıştırılır. Poğaçaların üzerine sürülür susam çörek otu serpilir.
Tuzu sıvı malzemelerle birlikte fazlaca ilave ettiyseniz, su, süt gibi sıvıları çok soğuk ya da çok sıcak bir şekilde hamurunuzun içerisinde ilave ettiyseniz hamurunuzun pişerken sertleşmesine davetiye çıkardınız demektir.
Poğaçaların piştikten sonra yumuşak olmasını sağlayan bu detaya göre hamurun düzgün bir şekilde mayalanması için bir kabın içerisinde, üzeri hafif nemli bir bez ile örtülerek bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir.
Zeytinyağı, yoğurt, yumurta ve tuzu elimizle veya kaşık yardımıyla yavaş yavaş karıştırıyoruz. Unu ekliyoruz. Üzerine kabartma tozu kullanıyoruz ve ele yapışmayacak kıvamda yoğuruyoruz. Daha sonra içine peynir koyup, istediğimiz şekli verip, fırın tepsisine koyuyoruz.
Kek sıvı miktarı yüksek bir hamur olduğu için tereyağ veya margarinden gelecek sıvıya (hani o %80 yağ dışındaki sıvılar) ihtiyaç duymaz. Ancak poğaça, kurabiye veya tart hamuru gibi sıvı miktarı düşük hamurlar tereyağ veya margarinden gelen sıvıyı kabarmak için kullanırlar.
Alba Yağı, hamurla hızlı bir şekilde bütünleşir ve hamurun homojen bir yapıda olmasını sağlar. Alba Yağı'nda kullanılan özel bir formül sayesinde, pastacılar için büyük bir kolaylık olarak bilinen Alba Yağı, sıklıkla tercih edilen yağlar arasındadır.
Sıvı yağlı poğaça için; derin bir kap içine 1 su bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı yoğurt, 1 yumurta akı (sarısı poğaçanın üzeri için) ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Tüm malzemeleri tel çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Daha sonra karışıma 1 paket kabartma tozu ve 3 buçuk su bardağına yakın unu azar azar ekleyin.
Poğaçaların üzerine yumurta ve pekmez karışımı sürülür ve çörek otu serpiştirilir. Yarım saat dinlendirdikten sonra 200 derecelik fırında 25-30 dakika pişirilir ve servis edilir. Yumuşacık poğaçalar hazır. Afiyet olsun.
Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın. Tuzu naylon poşetinden çıkartıp, koyu renkli cam kavanozda serin bir ortamda saklayın.
Poğaçayı, kapaklı bir kaba veya buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Hava almayacak şekilde kapattıktan sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz. Poğaçalar, buzdolabında 1 haftaya kadar saklanabilir.
Öncelikle yumurtaların akını ayırıp geniş bir kaba koyuyoruz. Sonra süt ve yağı ekliyoruz . Sonra eritilmiş margarini yavaş yavaş ekleyip kabartma tozu ve tuzu ekliyoruz ve çırpıcı ile çırpıyoruz. Sonra yavaş yavaş unu ekliyoruz ve yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
Hamuru ince döşerseniz poğaçanız kıyır kıyır olur ve ağızda dağılır. Kullanacağınız tepsiyi ister yağlayın ister yağlı kağıt kullanın.
Mayalı poğaça yapılırken, mayanın uygun şekilde canlandırılması ve gerektiği süre kadar beklemesi şarttır. Vaktinden önce diğer malzemelerle karıştırılan maya, çalışmaya yani üremeye devam edeceğinden, kendine has kokusunu yaymaya devam edecektir. Bu da diğer tüm malzemelere sinecek ve yerken kokmaya devam edecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri