HMK Madde 206 Gerekçesi Öncelikle, imza atamayanların senet düzenlerken durumunu belirleyen genel bir hüküm hâline getirilmiştir. Birinci fıkrada, imza atamayan veya imza atmaya muktedir olmayan kimselerin, mühür veya bir alet ya da parmak izi kullanmak suretiyle işlem yapabilecekleri kabul edilmiştir.
Sol elinin baş parmağı bulunmıyan kimsenin, aynı elinin diğer bir parmağı ve sol eli yoksa sağ elinin baş parmağı ve bu da mevcut değilse diğer parmaklarından biri bastırılır. Tebliğ yapılacak kimsenin iki eli de yoksa tebliğ evrakı kendisine verilir.
Değerli meslektaşım, TBK'nın 16. maddesine göre usulüne göre onaylanmış parmak izi kullanabilir. Bu hüküm genel bir düzenlemedir.
İmza mühürü genel olarak geçmişte okuma yazma bilmeyenler için daha çok kullanılmıştır. Kişinin Adı ve Soyadının yazılı olduğu bu mühür noterde tasdiki yapılarak bunun tüm kamu kurumlarında, kullanımını sağlar.
Not: Tasarının 16. maddesinin 1. fıkrası Hükümetin teklif ettiği metinde şu şekilde kaleme alınmıştı: “İmza atamayanlar, imza yerine parmak izi veya usulüne göre onaylanmış olması koşuluyla, el ile yapılmış bir işaret ya da mühür kullanabilirler.”
İlgili 45 soru bulundu
Islak imza gerekmeden dijital ortamda banka hesabı açılabilmenin yanı sıra mevcut müşterilerin bankacılık işlemleri için yazılı şeklin yerine geçebilecek nitelikte sözleşme ilişkisi dijital ortamda kurulabilecek. Uzaktan kimlik tespiti için mutlaka yeni TC kimlik kartı ve akıllı telefona sahip olmak gerekli.
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
Mührün üstüne atılacağı belirtilmiş bulunan imzanın da mührü kapatmayacak ve okunmasını engellemeyecek şekilde atılması, Suretiyle uygulama yapılması gerekmektedir.
İmza mühürünü yaptırmak için kişinin kendisine ihtiyaç yoktur. Kişinin kendisi Noter onayına gidildiği vakit gereklidir. Kendisi, Eşi veya çocukları, Yakını, komşusu veya akrabası veya bir tanıdığı yaptırabilir. Alabilir.
Kanunen, okuma yazma bilmeyenler için kaşe imza yerine kullanılabilir. Bir kaşe yardımıyla daha pek çok fayda elde edebilirsin. Ancak kaşedeki bilgilerin mutlaka doğru olmasına özen göstermelisin.
Parmak izi önemli ve ileri derecede yararlanılabilir bir delil olmasına rağmen, aynı zamanda hassas ve çabuk bozulabilir niteliktedir.
İmza atmaya muktedir olmayan veya yazı bilmeyen bir kimse, senedi imza edemeyeceğinden, imza yerine el ile yapılmış bir işaret (mesela parmak izi) veya mühür kullanabilir. Yalnız, senetteki bu işaretin (parmak izinin) veya mühürün, köy veya mahalle ihtiyar heyeti ve iki tanık tarafından onaylanması gerekir.
Yani parmak izi, alınma sebebi ile ilişkilendirilmeden kaydedilecek; sistemde herhangi bir şekilde suç bilgisi bulunmayacaktır.
Herhangi bir madde ile izleri taklit edilebilir ise de dokunulan cisme parmak uçlarındaki çizgi ve boğumların şekline uygun olarak ter tabakası bırakacağından, üzerinde binlerce ter çıkış deliği bulunan sahte parmak izi bırakmak teknik olarak imkansızdır.
Parmak izleri her bireyde farklılık gösterdiği gibi aynı elin faklı parmaklarında da farklı izler ve farklı parmak izi şekillerine rastlanmaktadır. Aynı genetik bilgiyi taşıyan tek yumurta ikizlerinin parmak izleri bile birbirinden farklıdır (İnsanların parmak izleri neden farklıdır?, 2016).
Bu uygulama kapsamında noterliklere POS cihazına benzer bir makine koyulacak. Cihazdan önce kimliğini geçirecek olan vatandaş daha sonra da cihaza parmağını okutacak. Makinede, fotoğraf, parmak izi çıkacak ve 'Doğru kişi' sinyali verilecek.
1.Fiil ehliyeti bulunmayanlar. Fiil ehliyetine sahip olmak için; ayırt etme gücüne sahip olmak, kısıtlı olmamak ve ergin olmak gerekmektedir (TMY.10). Buna göre; 18 yaşından küçük olanlar bir vasiyetnameye tanık olamayacaklardır.
e-İmza ile Mali Mührün en önemli farkı, e-İmza gerçek kişiye verilir, kişinin ıslak imzası yerine geçer. Mali Mühür ise firmaya verilir, firma kaşesinin elektronik halidir.
T.C. Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir. Ancak hayatın birçok alanında kolaylık sağlar.
Bu nedenle imza attığınız belgede imzanın ile imzaladığınız yazı arasında boşluk kalmamasına önem gösterilmelidir. Bu nedenle hukuk sistemimizde imza çok önemli bir işlem olup, hukuki olarak imza atan kişiyi bağlayıcılığı olan ve sonuçlar doğuran bir işlemdir.
El yazısı ile atılacak imzanın şekli konusunda yasada hüküm bulunmamaktadır. Kişi, kendisine özgü belli karakterleri içeren sembolleri belirterek imza atabileceği gibi, ad ve soyadını bizzat el yazısı ile yazmak suretiyle de imza atabilir. Ancak borçlu, ad ve soyadını yazarken imza atmayı amaç edinmelidir.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki farklı imza kullanmak suç mu sorusuna cevap değildir olacaktır. Bir olayın suç olarak kabul edilebilmesi için Türk Ceza Kanununda (TCK) açık bir şekilde yazılı olması gerekmektedir. TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez.
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri