Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Paranın değer kaybını almak caiz mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Paranın değer kaybını almak caiz mi?

Ayrıca bilinmelidir ki paranın kesâda uğraması değer kaybetmesiyle aynı değildir. Bu yüzden kesâtta borcu kıymet üzerinden ödemek caizken değer kaybında caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ihsansenocak.com

Değer kaybı almak caiz mi?

Kaza yapan taraflardan haklının diğerine şahsından tahsil etmek üzere araç değer kaybı davası açması ki, bunu dinen uygun görmek mümkün değildir. Trafik kazasında genel olarak bir kasıt yoktur, bazı hata ve kusurlar olabilir. Zaten bu hata ve kusurları da ilgili sigorta karşılamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvalar.hgev.org.tr

Paranın değeri düşerse ne olur?

İktisadi hayatta çeşitli nedenlerle paranın satın alma gücünde değişiklikler gözlemlenmektedir. Özellikle değer kaybı olarak ortaya çıkan bu durum, ticari işlemlerde birtakım olumsuzluklar meydana getirmektedir. Ticari hayatın canlılığı etkilenmekte, kişiler arasında güven kaybı ve yardımlaşma duygusu zedelenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

TL olarak borç verip dolar veya altın olarak geri almak caiz mi?

İbn Useymin Rahimehullah konu ile ilgili soru soran kişiye şöyle cevap vermiştir: “ Dolar olarak borç verdiğin gibi borçlu sana dolar olarak iade etmesi vaciptir. Ancak buna rağmen ikinizde bu borcun ödeneceği gün Cüneyh olarak ödenmesinde karşılıklı kabul olursa bu ödemede sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Borç verip fazla almak caiz mi?

Ancak ödemede bulunurken, alınan borç (karz) karşılığında önceden ileri sürülen her türlü fazlalık veya getiri sağlayan menfaat, faiz olacağı için caiz olmaz (Kâsânî, Bedâʾi, 7/395).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Borç verilen paranın değer kaybı sebebiyle ilave ödeme istemek caiz midir? / Birfetva

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Altın borç verip altın almak caiz mi?

Alışverişte malı borçla satmak ile borç/karz olarak vermek ayrı şeylerdir. Bir kimse, belli gram ölçüde altın veya gümüşü borç olarak verebilir. Ancak borç olarak satamaz. Dolayısıyla o günkü gümüş veya altın kurunun değerini göz önünde bulundurarak başka bir para birimiyle borçla satmak caiz olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Altın verip altın almak caiz mi?

Cevap: Altın ve gümüşün alım ve satımının peşin ve malların teslimi şarttır. Bankalardaki altın hesabında sanal olarak altın gözükmekte hakiki anlamda ise altın bulunmamakta ve teslim şartı yerine getirilmediği için caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Bankadaki parayı altına çevirme caiz mi?

Banka para yatıran kişiye, yatırdığı paraya karşılık gelen miktarı altın olarak ya hemen teslim eder yahut onun adına açılan hesaba kaydeder. Kişi istediği zaman gidip altını ya bizzat ya da TL veya başka para birimine bozdurarak alır. Bu şekildeki bir işlemde fıkhen sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iktisad.org.tr

Faizle borç para almak haram mı?

Bu bakımdan İslâm'a göre kâr helâl; faiz haram kabul edilmektedir. Kur'an-1 Kerim'de Allah şöyle buyurur: “Allah, alışverişi he- lâl, ribâyı (faizi) haram kılmıştır..." (Bakara Suresi, 275).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Çok borcu olan bir insan ne yapmalı?

İşte borçları eritmek için izleyebileceğiniz yöntemler...
  1. Bütçe Planı Yapın. ...
  2. En Düşük Borçlarınızı Aradan Çıkarın. ...
  3. Borçlarınızı Yapılandırın. ...
  4. Ek Gelir Oluşturun veya Harcamalarınızı Kısın. ...
  5. Önce En Yüksek Faizli Borcunuzu Kapatın. ...
  6. Krediden Yararlanın. ...
  7. Büyük Resme Bakın. ...
  8. Yeni Borçlar Edinmekten Kaçının.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

Paranın değer kaybına ne denir?

Devalüasyon, bir ülkenin resmi para biriminin diğer ülke para birimleri karşısında veya bir grup para değeri karşısında ya da para standartlarındaki değerinin düşürülmesidir. Devalüasyon çoğunlukla depresyon ile karıştırılır ve revalüasyonun tam olarak tersidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: qnbfi.com

Altın borcu yerine para verilir mi?

Hadiste geçen 'aranızda borç kaldığı halde ayrılmadığınız sürece' şartıyla şu kastedilir; 100 gram altın borcu olan kimse, eğer bunun yerine TL verecekse ödeme yapacağı kişiye bu değerdeki tutarın tamamını hemen teslim etmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Enflasyon olan bir ülkede faiz haram mı?

enflasyonun altında olsa bile faiz getirisi elde etmek aynı şekilde caiz değildir.20 Ayrıca enflasyon farkının akdin başında şart koşulmamasına ek olarak borçlanılan parayı har- cama imkânına sahip olmayı gerekli görenler de vardır.21 Buna göre akit kurulduktan sonra borçlu, aldığı parayı kullanma imkânına erişememişse ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Değer kaybı hangi durumlarda alınmaz?

Değer kaybı talebinde bulunacak aracın daha önceden aynı bölgeden başka bir hasarının bulunmaması gerekmektedir. Araçta oluşan, plastik tampon, elektronik parçalar, mekanik parçalar, camlar ve vidalı parçalarındaki hasarlardan ötürü araç değer kaybı talep edilemez .

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emirzadehukuk.com

Kaç yaşına kadar değer kaybı alınır?

Değer kaybı taleplerinde aracın özellikleri bakımından yanlış bilinenin aksine, araç yaş sınırı bakımından herhangi bir sınır bulunmamaktadır. Aracın markası, modeli, yaşı (yılı) ve kilometresi bakımından değer kaybı bedelinin tazmini açısında bir alt veya üst sınır söz konusu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Sigortadan alınan para helal mi haram mı?

Sigorta akdi, güvence gibi objektif olmayan bir şeyin satışıdır. Sigorta ve özellikle hayat sigortasında takdir-i ilâhîye meydan okuma vardır. İslâm'ın yasakladığı bu unsurları taşıyan sigortanın da haram olması gerekir. Buna göre, sigortacının prim, sigortalının da tazminat alması caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kredi ile ev almak günah mıdır?

Fetvada şöyle denildi: İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Faiz hangi durumlarda haram?

Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kastamonu.edu.tr

Kredi almak haram mı?

İslam, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yoldan temin etmelerini emreder ve her türlü faizi kesin olarak haram kılar (al-i İmran, 3/130; Nisa, 4/161). Şahıslar veya kurumlarla yapılacak faizli kredi işlemleri de bu kapsamdadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Banka hesabında para tutmak caiz mi?

Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Çeyrek altın hesabı caiz mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bigpara.hurriyet.com.tr

Mobilden altın almak caiz mi?

Bu tür alışveriş şekilleri sarf akdinin şartlarından biri olan her iki bedelin peşin olması kuralını ihlal ettiğinden dinen caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Bitcoin helal mi haram mı?

“Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir?” sorusuna Diyanet'in sitesinde şu şekilde cevap verildi: “Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Kur Korumalı Mevduat helal mi haram mı?

Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hyd.org.tr

Kredi ile altın almak caiz mi?

Çoğunlukla ihtiyaçtan dolayı banka kartlarıyla da altın alışverişi yapılmaktadır. Tek çekim yanında bazı kuyumcuların vade farkı koymadan taksitle de satış yaptıkları bir vakıadır. Vade farkı ister uygulansın, isterse uygulanmasın, sarf akdinde taksit meşru değildir. Bu hükümde İslam hukukçuları ittifak etmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT