Bosna'da ve Osmanlı'da Dibek kuyuları oldukça yaygındı. Dövülme işlemi bu kuyularda elle yapılırdı. Bu nedenle de adına Osmanlı kahvesi de deniliyor. Bu yöntemle öğütülen kahve koyu kıvamlı olur ve Dibek kahvesi adını alırdı.
Türk kahvesi toz kahvenin pişirilmesiyle elde edilir. Ancak dibek kahvesinin yoğunluğu ise, Türk kahvesi kadar toz halinde değildir. Biraz daha kıvamlı, biraz daha hacimli ve toz taneli değil iri tanelidir. Tadına gelince, yorumlar farklı olabilir ama çoğu kişiye göre, tadı sütlü kahve lezzetindedir.
Dibek kahvesi, Osmanlı'dan günümüze kadar gelmiş Türk kahvesinin öğütülerek özenle seçilen bitkilerin havanda yani diğer adıyla dibekte el emeğiyle dövülerek karıştırılmasıdır. Dibek, kelime anlamıyla bir kahve değildir aslında. Dibek, “dövme şekli”, “dövülmüş olan” anlamı taşır.
Cezveye kişi başı 1 tatlı kaşığı kadar dibek kahvesi koyun. Ardından üzerine kişi başı bir fincan su ilave edip güzelce karıştırın. (Bu aşamada dileyenler toplam 1 çay kaşığı kadar Türk kahvesi ya da şeker de ilave edebilir.) Ardından cezveyi ocağa alın ve hiç karıştırmadan pişirmeye başlayın.
Cezveye Osmanlı kahvesini ve suyu ekleyin ve ocağa koymadan önce karıştırın. Kısık ateşte kaynamaya bırakın; pişerken kahveyi asla karıştırmayın. Kahve kaynamaya başladığında önce köpüğü bir kaşık yardımıyla alın ve fincanlara paylaştırın. Tamamen kaynadığında ise kahveyi fincanlara dökün ve sıcak sıcak servis edin.
İlgili 29 soru bulundu
Osmanlı'da Kahve Kültürü – 7 Çeşit Osmanlı Kahvesi.
Osmanlı Devleti devrinde sadece sultanlar ve padişahların içebildiği Osmanlı kahvesi, Türk kahvesinin tadına ayrı bir güzellik katmaktadır. İçerisinde bulunan sahlep, kakule, damla sakızı, melengiç, yemen kahvesi, çikolata, krema, keçiboynuzu ile Osmanlı Kahvesi sultanlara layık zengin tatları barındırmaktadır.
Gelelim en önemli kısa, dibek kahvesinin nasıl yapıldığına. Aslından burada Türk kahvesinden farklı pek de bir aşama yok desek yeri. Dibek kahvesini, şekeri ve sütü cezveye alıyoruz. Güzelce karıştırıyoruz ve cezveyi ateşe koyuyoruz.
BEANOFME OTTOMAN DIBEK KAHVESI
Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiş Türk kahvesi demleme metoduna uygun olarak dibekte dövülerek 50-100 mikron ölçüsünde toz haline getirilmiş kahvedir.
Eski Osmanlı'da kahve ikram edilince önce kahveye uzanılırsa misafirin tok olduğu düşünülürmüş. Eğer misafir önce suya uzanırsa aç varsayılıp hemen sofra hazırlanırmış. Yani önden hep su için, pişman olmazsınız. Genellikle kahvaltıdan sonra içilir.
Bosna'da ve Osmanlı'da Dibek kuyuları oldukça yaygındı. Dövülme işlemi bu kuyularda elle yapılırdı. Bu nedenle de adına Osmanlı kahvesi de deniliyor. Bu yöntemle öğütülen kahve koyu kıvamlı olur ve Dibek kahvesi adını alırdı.
Son yasaklama ise Sultan IV Murat tarafından olmuş, kahvenin yanı sıra tütün ürünlerine de yasak getirilmiştir. Gerekçe olarak İstanbul'daki büyük yangınlara kahvehanelerin sebep olması gösterilmiştir. Ardından tekrar yasaklama kaldırılmıştır.
En çok tüketilen kahvelerin arasında yer alan Osmanlı kahvesinin herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Dibek kahvesi geleneksel Türk kahvesine göre çok daha açık renklidir. Türk kahvesi koyu kahverengi (adı üstünde kahve rengi) iken dibek kahvesi krem renklidir. Bir diğer dibek kahvesi özelliği de Türk kahvesine göre daha köpüklü, içerisinde yer alan bitkilerin etkisiyle de daha yumuşak içimli olmasıdır.
Dibek kahvesinin en önemli özelliği tok tutmasıdır. Çok lezzetli bir kahve çeşidi olan dibek kahvesi kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Ayrıca kalorisi de az olduğu için diyetlerde gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Bunlar ile birlikte yemekten sonra dibek kahvesi içmek midedeki şişkinliği önlemektedir.
Suyu cezveye koyuyoruz, üzerine kahveyi ekliyoruz.Tercihe göre şekerde ekleyebilirsiniz ben şeker kullanmıyorum. Hiç karıştırmadan kısık ateşte köpükler üste birikene kadar bekliyoruz ve köpüğü kaşık yardımıyla fincana koyuyoruz. Kahve kaynadıktan sonra fincana pay ediyoruz.
Sütlü Toz Menengiç Kahvesi
Türkiye'nin en lezzetli ve en kaliteli Harput Dibek kahvesi yumuşak bir içime sahiptir. Kahvemizin içeriğinde bulunması zor ve dünyada çok pahalı olan kakule tohumu bulunmaktadır.
Son zamanlarda adından sıklıkla söz ettiren Osmanlı kahvesi, içerisinde bulunan çok sayıda aroma ile adeta bir lezzet şöleni yaşatır. Bu kahve hem yumuşak içimli olması hem de şekerli ve aromatik tadı ile her yaştan insan için uygun kabul edilebilir.
Ankara'dan Tokatlı işadamı, Ankara Balgat Osmanlı Cafe'nin sahibi Ayhan Özçelik'in katkılarıyla gerçekleştirdik.
dibek kahvesi kökeni Eğe ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile özdeşleşmiştir. Türkiye'de iki ayrı bölgede rastlanılan Dibek kahvesi görülmektedir. Biri Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Eğe Bölgesinde Dibek kahvesi ismi bölgelerle özdeşleşmiştir.
“Dibek kahvesi uyku kaçırır mı?” sorusuna verilecek yanıt, ideal oranda tüketilen miktarın uykuyu kaçırmadığıdır. Dibek kahvesi içerisine eklenen pek çok bitkisel malzemenin, Dibek kahvesi içenleri çok daha uzun süre tok tuttuğu biliniyor.
Gramaj seçenekleri: 200 gr151,25 TL/kg. 250 gr.
Keyfe Sütlü Osmanlı Dibek Kahvesi 200 g - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Zira yapılan araştırmalar göstermektedir ki, Osmanlı kahvesi oldukça düşük kalorili olmaktadır ve kilo aldırmamaktadır. Ayrıca sağlık açısında da hiç bir zararı olmadığını söyleyebiliriz. Yani Osmanlı kahvesini gönül rahatlığı ile tüketebilir ve sevdiklerinize de ikram edebilirsiniz.
Bir rivayete göre, kahvesini içerken yumuşatmak amacıyla kahveye süt ekletir ve o zamandan bu zamana Osmanlının dünyaya hediye ettiği kahveyi sütlü kahve olarak ortaya çıkarmıştır. Kültürümüzde has yere sahip olan sütlü Türk kahvesinin diğer adı Mihrimah Sultan Kahvesi olarak yer etmiş ve nam salmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri