Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Öldükten sonra ruh nereye gidiyor?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Öldükten sonra ruh nereye gidiyor?

el Cevab: İnsanın ruhu ölünce kabirdeki sorgulamanın ardından ''Berzah Âlemi'' şeklinde isimlendirilen bir âleme gider. Bu âlem dünya âlemi gibi bir âlemdir. Buradaki mümin ruhlar amellerine göre ikramlar içinde olur. Günahkârlar ise durumlarına göre ya nimetsiz ya da sıkıntı hali üzere kıyameti beklerler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Bir insan öldükten sonra ruhu nereye gider?

Kur'an-ı Kerim ve sahih dini kaynaklardan öğrendiğimiz kadarıyla ruh diridir, kıyamete kadar da ya cennet bahçelerinden bir bahçede veya cehennem çukurlarından bir çukurda varlığını sürdürecektir. Bu bağlamda ruhun tekrar dünyaya dönmesi gibi bir durum da söz konusu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Insan öldükten sonra ruhu ne olur?

-Allah'ın emri ile ruh bedenden çıkar. -Melekler ruhu alıp cesedi bırakır ve ruhu iman sahibiyse defin anına kadar gezdirirler. -Defin tamamlanınca kabir de ruh bedene kısmen iade edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Insan öldükten sonra ruhu eve gelir mi?

Gurbette ölenin ruhu evine gider. Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir. O günlerde dua okunur ki, ruh ağlaya ağlaya gitmesin; güle güle gitsin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekitap.ktb.gov.tr

Ölen ruhlar nerede bekler?

Berzah, "geçit" demektir ve berzah alemi, dünya ile ahiret arasında bulunan bir "bekleme salonu"dur. Ruhlar, orada kıyameti ve dirilişi beklerler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Can Çıkınca Ruh Nereye Gider? | Ömer Döngeloğlu

İlgili 45 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Vefat eden kişi yakınlarını görür mü?

Mümin ruhların berzah âleminde birbirleriyle görüştüklerini Peygamberimizin hadislerinden anlamaktayız. Ayrıca ölülerin hayattakilerden haber aldıkları ve kabirlerinin başına giden kimseleri gördükleri yine rivayetlerde vardır. Onlar için yapılan dua ve manevi hediyelerin kimlerden geldiğini bilebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Vefat eden kişi dünyadan haberdar olur mu?

Bazı İslâm âlimleri, bu hadislere dayanarak, ölülerin hayatta olanların hâllerinden Allah'ın izin verdiği ölçüde haberdar olabileceklerini ifade etmişlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Ölüler özlendiğini hisseder mi?

"Ölünün kendisini ziyâret edeni hissetmesi konusunda Allah Teâlâ en iyi bilendir. Seleften bazı kimseler, ölünün kendisini ziyâret edeni hissettiğini söylemişlerdir. Ancak bildiğimiz kadarıyla buna delâlet eden hiçbir açık delil yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Ölen insan ruhu kıyamete kadar nerede bekler?

Berzâh (Arapça: برزخ), Arapça kökenli bir söz olup, coğrafyada bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su, dar kara parçası, kıstak, anlamına gelmektedir. İslam eskatolojisinde ise öldükten sonra ölenlerin ruhlarının gittiği ve kıyamete kadar kaldıkları düşünülen âlem veya mekândır. Kâbir âlemi olarak da bilinir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Öldükten sonra ruhlar birbirini tanır mı?

Hz. Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Ruhlar toplanmış cemaatler (gibidir). Onlardan birbiriyle (önceden) tanışanlar kaynaşır, tanışmayanlar ayrılırlar." [Buhârî, Enbiya 2; Müslim, Birr 159, (2638); Ebû Dâvud, Edeb 19, (4834).]

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Öldükten sonra sırasıyla neler olacak?

Ahiret; kabir (berzah) hayatı, kıyamet, ba's (yeniden dirilme), haşir ve mahşer, defterlerin dağıtılması, hesap, mizan, sırat, şefaat, cennet ve cehennem gibi devreleri kapsamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ansiklopedi.tubitak.gov.tr

İnsan ölünce ilk gün ne olur?

İlk olarak Ruman adlı bir melek, amel defterini oluşturmak için kabre gelir, sonra “Nekir ve Münker” veya “Beşir ve Mübaşşir” adlı iki melek kabre gelerek ölünün inanç ve yaptıkları ameller hakkında ölüyü sorguya çekerler. Vahşet namazı gibi bazı ameller, bu gece ölü için yaşanacak zorlukların hafiflemesine neden olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elmustafa.com.tr

Ruh nasıl bir şey?

Teolojide ruh kişinin tanrısallığa ortak olan kısmı olarak tanımlanır ve genellikle bedenin ölümünden sonra kişinin varlığını sürdüren kısmı olarak ele alınır. Birçok kültür insan yaşamının ya da varlığının vücutla ilgili olmayan kaynağını ruh ile özdeş tutmuş ve birçok kültür tüm canlıları ruhlara dayandırmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Doğmadan önce ruhlar nerede bekler?

İslam inancında ruhların bekletildiği yerlere ikiye ayrılır. İlk alemin adı Kalu-Bela'dır. Özellikle tasavvuf inancında önemli bir yer tutan Kalu Bela'da tüm ruhlar dünyaya gönderilmeden önce Allah'ın huzurunda toplanmıştır. Berzah alemi ise dünya ile ahiret arasındaki geçiş yeridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Insan öldükten sonra nefis ne olur?

İnsan ölünce aklî nefis küllî nefse döner. Ruh ise bu üç nefsin reisidir. Nefsi tasvir ve tahlil eden mutasavvıfların eserleri ahlâk, psikoloji, özellikle din psikolojisi bakımından çok önemlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Berzah âleminde ruhlar birbirini görür mü?

Amelî olarak kendi denginden olan ruhlarla görüşüp sohbet edebilirler. Bu hadislerden de anladığımıza göre, berzah âlemindeki mü'min ruhlar kendi aralarında irtibat sağlayabildikleri gibi, dünyadan da haber alabilirler. Dünya ile irtibatları da bir derece devam etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniasya.com.tr

Ölen bir kişinin sorgusu ne zaman başlar?

Münker ve Nekir melekleri ölen kişinin kabre koyulmasından hemen sonra sorgu için gelecekleri ayet ve hadislerde bildirilmektedir. Hadisi şeriflerde ölen kişinin sorgusunun kurbanda bir hayvanı kesip parçalanması kadar sürede gerçekleşeceği hakkında rivayetler bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Kabir hayatında yeme içme var mı?

Ölünün kabrindeki hayatı, dünyadaki hayatı gibi değildir. Aksine bu hayat, özel berzah hayatıdır. Yeme, içme ve bu gibi şeylere ihtiyaç duyulan dünyadaki hayat cinsinden değildir. Aksine ölünün bu hayatı, soru ve cevabı akıl edebileceği özel bir hayattır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Öldükten sonra nasıl bir hayat vardır?

Ölüm anında Azrail aleyhisselamı gören insan, bu yeni âlemde sorgu melekleriyle karşılaşılır. Müminin güzel amelleri sevgili birer arkadaş gibi onunla bu yeni hayatta birlikte olurlar. Kabir hayatı, dünya hayatıyla ahiret arasında bir köprüdür. Bu yüzden bu hayata berzah hayatı da denilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Ölen kişinin 3 günü ne olur?

2–3 gün: Karın derisinde renk değişikliği görünür. Gaz nedeniyle karın şişmeye başlar. 3–4 gün: Renk yayılır ve renksiz damarlar görünür hale gelir. 5–6 gün: Karın belirgin şekilde şişer ve deride kabarcıklar gözlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Ölüler ne zaman evlerini ziyaret eder?

Kabirlerin haftada bir gün, özellikle Cuma veya cumartesi günleri, ayrıca arefe ve bayram günleri ziyaret edilmesi iyidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: usak.bel.tr

Ölüler sevdiklerinin yanına gelir mi?

Mümin ruhların berzah aleminde birbirleriyle görüştüklerini Peygamberimiz (asm)'in hadislerinden anlamaktayız. Ayrıca ölülerin hayattakilerden haber aldıkları ve kabirlerinin başına giden kimseleri gördükleri yine rivayetlerde vardır. Onlar için yapılan dua ve manevi hediyelerin kimlerden geldiğini bilebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Vefat edenler bizi duyar mı?

Allah diledi mi dirilerin sesini - bu bir insan sesi, bir çığlık veya bir sur olabilir- ölülere duyurabilir. Öyleyse, dirilerin mezarın başında verdikleri telkini, Kuran kıraatini, duayı, selamı ölüler duyabilir. Buna engel ne bir Kurani nass ve ne de bir rivayet yoktur. Akıl da bunun olabilirliğini kabul eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Öbür dünyada ailemiz olacak mı?

buyurarak her insanın kendi ismiyle, resmiyle ve özellikleriyle dirileceğini bildiriyor. Bu nedenle cennete giden aile vaya dostlar her zaman beraber olacaklar ve asla ayrılık olmayacaktır. Peygamber Efendimiz bir diğer hadislerinde "Kişi sevdiğiyle beraber olacaktır." demiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kabir de zaman nasıl geçer?

Ayrıca kabir aleminde de zaman kişiden kişiye değişir. Nimet içinde olan insanlara bin sene bir an gibi gelir, azab içinde olanlara ise bir an bin sene gibi gelir. İnsanların hayatı ve geçirdiği zaman birimleri aynı değildir. Mesela, birkaç dakikalık rüyada günler, aylar ve yıllar geçmiş gibi geliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT