Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Memur bahşiş alabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Memur bahşiş alabilir mi?

Maddi menfaat sağlanamaz Devlet Memurları Kanunu'na göre, devlet memurunun yapmış olduğu hizmet karşığında bu şekilde para alması mümkün değildir. Sözlük anlamıyla bahşiş, yapılan bir hizmete karşılık olarak ödenen ücretten ayrıca fazladan verilen para anlamına gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Devlet memuruna bahşiş verilir mi?

Kamu görevlisinin hizmetinden “memnun” olmuş olsa dahi kamu hizmetiyle ilgili kişilerin ona herhangi bir menfaat sağlaması yasal olarak mümkün değildir. Diğer bir deyişle, kamu görevlisinin kişilerden bahşiş veya hediye alması hem ceza hukuku hem de disiplin yönünden yasaklanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

Devlet memuru hediye alabilir mi?

8.1.

Devlet memurlarının doğrudan doğruya veya aracı eliyle hediye istemeleri ve görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmeleri veya iş sahiplerinden borç para istemeleri ve almaları yasaktır (Md.29).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ms.hmb.gov.tr

Dar anlamda kamu görevlileri kimlerdir?

Bu görüşe göre dar anlamda kamu görevlisi deyimi, devletin siyasal yapısını oluşturan görevlilerle, özel hukuka tâbi olarak kamu kesiminde çalışan görevliler dışında kalan kamu görevlilerini ifade etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Aşağıdakilerden hangisi hediye alma yasağı kapsamındadır?

Kamu görevlileri, yürüttükleri görevle ilgili bir iş, hizmet veya menfaat ilişkisi olan gerçek veya tüzel kişilerden kendileri, yakınları veya üçüncü kişi veya kuruluşlar için doğrudan doğruya veya aracı eliyle herhangi bir hediye alamazlar ve menfaat sağlayamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alomaliye.com

Bahşiş caiz midir?/Birfetva - Nureddin YILDIZ

İlgili 32 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kamu çalışanları hangi hediyeleri kabul eder?

Madde 15 — Kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye kapsamındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Devlet memurunun hediye alması caiz mi?

Peygamber (s.a.s.), “Hediyeleşin ki aranızdaki sevgi artsın.” (Muvatta', Hüsnü'l-huluk, 16) buyurmuştur. Ancak yetkili makamlarda bulunan kişilerin, bu göreve gelmeden önce aralarında hediyeleşme âdeti olmayan kişilerden her ne ad altında olursa olsun; hediye ve bağış kabul etmeleri câiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kamu görevlisi ve memur aynı şey mi?

Türkiye'de Devlet Memuru sayılmanın tek ölçütü, 657 sayılı kanuna tabi olmaktır. Bu nedenle bu kanunun kapsamı dışında kalanlar Devlet Memuru değildir, Kamu Personeli veya Kamu Görevlisidir. Seçilmiş kişiler Memur değildir. Kamu Görevlisidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Memur Suçları Nelerdir?

TÜRK CEZA KANUNUNDA MEMUR SUÇLARI: ZİMMET, İRTİKAP VE RÜŞVET. Türk Ceza Kanununun İkinci Kitabının Üçüncü Babının birinci, ikinci ve üçüncü fasıllarında; devlet idaresi aleyhinde işlenen suçlardan basit ve nitelikli zimmet ile devlet alım ve satımlarında menfaat sağlama, irtikap ve rüşvet suçları düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuatdergisi.com

Memurun amiri işçi olur mu?

657 sayılı Kanuna göre memur ve amir arasında hiyerarşi bulunmaktadır. Dolayısıyla, gerek sözleşmeli personel gerekse 4857 sayılı İş Kanununa tabi bir işçi personelin memur ve amiri arasında bir hiyerarşik kademeye konulması veya bir memurun amiri olması mevzuat hükümlerine aykırıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: artuklu.edu.tr

Devlet memuru ne yapamaz?

Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Devlet memuru hangi hallerde ücretsiz izin alabilir?

Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Devlet memuru kaç defa ücretsiz izin alabilir?

5 kıdem yılını dolduran kamu görevlileri 657 sayılı Kanun'un 108/E maddesi uyarınca en fazla 2 defada kullanılmak üzere toplam 1 yıla kadar ücretsiz izin talebinde bulunabilirler. Ücretsiz izne ayrılmak için; İlgili personel, ücretsiz izin talebini içeren dilekçesini birimine iletir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: personel.iyte.edu.tr

Bahşiş almak suç mu?

TRT Haber'de yer alan habere göre, yasaya göre, iş yeri sahiplerinin bu paradan kendilerine pay almaması gerekiyor. Yönetmeliğe göre, biriken bahşişlerin çalışanlara eksizsiz olarak dağıtılması gerekiyor. Avukat Emel Özbek, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bahşişler üzerinde işverenin bir hakkı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bursahakimiyet.com.tr

Bahşiş almak yasak mı?

Yüksek mahkeme, düğünde verilen bahşişin Türk örf ve geleneklerinde yeri olduğunu, hediye almama yasağına aykırı bir eylem olmadığına hükmetti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskisehir.net

Kaç tl bahşiş verilir?

Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor. Taksilerde herhangi bir oran verilmezken, ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Memur 3 yil ceza alirsa ne olur?

Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olan kişi memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Amir memura bağırabilir mi?

Görüldüğü üzere amirin personeline kötü davranması, bağırıp çağırmayı bir iş gördürme yöntemi olarak uygulaması disiplin kurallarının, ayrımcılık yasağının, etik davranış ilkelerinin ihlalini oluşturduğu gibi ceza kanunlarına göre suç boyutuna da ulaşabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Memur hangi hallerde ihraç edilir?

  • a) İdeolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur,
  • b) Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi veya.
  • c) Siyasi partiye girmek,
  • d) Özürsüz olarak bir yılda toplam 20 gün göreve.
  • e) Savaş, olağanüstü hal veya genel afetlere ilişkin.
  • f) Amirlerine, maiyetindekilere ve iş sahiplerine fiili.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gumushane.edu.tr

Memur başka bir işte çalışırsa ne olur?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 125 kurallarına göre de, memurların ticaret yapmaları veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmaları kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının verilmesi gerektirmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Memur işçi kadrosuna geçebilir mi?

İşçilik statüsü de, 4/B'li statüsü gibi 657 sayılı Kanunun dışında yer alan bir statüdür. İşçi statüsünde çalışan bir kişinin özlük hakları 4857 sayılı İş Kanunu ile düzenlenmektedir. Memur olan kişinin, işçi kadrosuna istifa ederek geçişi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Memur kadrosu dışında çalıştırılabilir mi?

Ankara 15. İdare Mahkemesinin 27/09/2018 tarih ve E:2018/547, K:2018/1719 sayılı kararının özeti: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Kadroların tespiti" başlıklı 33. maddesinde; "Kadrosuz memur çalıştırılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: danistay.gov.tr

Devlet memurunun ticaret yapması caiz mi?

657 sayılı Kanun md. 125/D-h, memurun ticaret yapması yanında Devlet memurlarının yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmalarını da yasaklamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hkavukatlik.com

Haram para ile hediye alınır mı?

Sadaka olarak verdiği fakir, haram malı kendisine hediye ederse, bunu kendisi de kullanabilir. Malının çoğunun helal olduğu sanılanın verdiği hediyeyi almak caiz olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Devletin verdiği para caiz mi?

Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info
Önceki makale
Mezarlıktaki otlar yenir mi?
Sonraki makale
Zayıf kaslar nasıl güçlenir?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT