Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Marka hakkı rehin edilebilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Marka hakkı rehin edilebilir mi?

KHK/556.m.15‟ göre, tescilli bir marka, baĢkasına devredilebilir, miras yolu ile intikal edebilir, kullanma hakkı lisans konusu olabilir, rehin edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Marka üzerinde rehin kurulabilir mi?

Zira marka, mal ve hizmet piyasasındaki hayatî fonksiyonları icabı değerli bir aktiftir1. Bu nedenle, her devredilebilen ve iktisadî değeri olan hak gibi marka hakkının da rehinle kayıtlanması mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avesis.anadolu.edu.tr

Rehin hakkı neler üzerinde kurulabilir?

Rehin hakkı, ancak tapuya kayıtlı taşınmazlar üzerinde kurulabilir (MK m. 853). Bu bağlamda tapuya kayıtlı olmayan taşınmazların rehne konu olması mümkün değildir. Ayrıca, rehin kurulurken, konusu olan taşınmazın belirtilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.av.tr

Yenilememe marka hakkını sona erdirir mi?

Koruma süresinin dolması ve markanın süresi içinde yenilenmemesi, Marka sahibinin marka hakkından vazgeçmesi. Marka hakkının sona ermesi, sona erme sebebinin gerçekleşmiş olduğu andan itibaren hüküm ifade etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: infopatent.com.tr

Marka hakkı kaç yıl geçerli?

Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isimtescil.net

TİCARİ İŞLEMLERDE TAŞINIR REHNİ KANUNU UYARINCA REHİN SÖZLEŞMESİNİN HÜKÜMLERİ NELERDİR?

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Marka hakkını neler sona erdirir?

Madde 28- (1) Aşağıdaki hâllerde marka hakkı sona erer: a) Koruma süresinin dolması ve markanın süresi içinde yenilenmemesi. b) Marka sahibinin marka hakkından vazgeçmesi. (2) Marka hakkının sona ermesi, sona erme sebebinin gerçekleşmiş olduğu andan itibaren hüküm ifade eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Marka hakkı nasıl sona erer?

Marka sahibi, tescilden itibaren 5 yıl içinde markayı haklı neden olmaksızın kullanmazsa veya markanın kullanımına kesintisizce 5 yıl ara verirse markanın iptal edilmesi gündeme gelir. Ayrıca marka hakkında iptal veyahut hükümsüzlük kararı verilmesi halinde de marka hakkı sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Marka hakkının tükenmesi ne demek?

Eğer marka sahibi tarafından ülke dışında piyasaya arz edilen mal, o ülkede ilk kez piyasaya sunulmamış ve fakat daha önce kaynak ülkede piyasaya sunulduktan sonra ihraç edilmiş mal ise; bunun ülkeye tekrar ithali paralel ithalat değil geri ithalat olduğundan marka hakkı tükenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rekabet.gov.tr

Marka yenilenmezse ne olur?

Tescil süresi dolduktan sonra belirtilen yasal süreler içerisinde marka tescili yenilenmezse markanın tescilinden doğan haklar kaybedilmiş olur. Bu yasal süre tescilin bitmesine 6 ay kala ya da bittikten 6 ay sonrasına kadar olan süredir. Bu süreler içerisinde marka tescili yenilenmezse marka hakkı sonlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: egemark.net

Marka hakkı ihlali halinde ne yapılabilir?

Marka hakkı sahibi, marka hakkına tecavüz fiilinin tespiti için dava açabileceği gibi, tecavüz fiilinin önlenmesini, durulmasını yahut tecavüz fiilinin kaldırılmasını da mahkemeden talep edebilir. Aynı şekilde, hakkı ihlal edilen marka sahibinin maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Rehin hakkı kaça ayrılır?

TMK'nın 80. Maddesinde sayılan rehin hakkı çeşitleri ise; taşınmaz rehini, ipotek, ipotekli borç senedi ve irat senedidir. Taşınır rehini ise kanunen düzenlenen belli istisnalar haricinde ancak teslimi zorunlu rehin şeklinde kurulabilir. Rehin hakkının bölünemez bir hak olması da önemli özelliklerindendir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Rehin hakkı mutlak hak mı?

Rehin hakkı aynı bir hak olmakla beraber, mülkiyet hakkına oranla sınırla yetkiler içerdiği için sınırlı ayni hak olarak nitelendirilmektedir. Rehin hakkı kişiye yalnızca tasarruf yetkisi tanır. Oysa mülkiyet hakkı ayni haktan meydana gelen kullanma, yararlanma ve tasarruf etme yetkilerine haizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lexist.com.tr

Rehin hakkı düşer mi?

22.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre Kanun ve bu Yönetmeliğe göre kurulan rehin hakkı, belirlenen sürenin sona ermesi, alacağın sona ermesi, rehnin terkini veya rehinli taşınır varlığın tamamen yok olmasıyla sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tescilli bir marka devredilebilir mi?

Marka Lisans Hakkı ve Markayla İlgili Alacaklar

Marka lisans hakkı, Sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa üçüncü kişilere devredilemez veya alt lisans verilemez (SMK m. 24/3). Bu durumda kural olarak marka lisans hakkı devredilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Rehin hakkı devredilebilir mi?

Başkasına devredilebilen alacaklar ve diğer haklar rehnedilebilir. Aksine bir hüküm bulunmadıkça, bunların rehni hakkında da teslime bağlı rehin hükümleri uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Hacizli marka devredilebilir mi?

Marka- yı devralan üçüncü şahıs markayı üzerindeki haciz yükü ile birlikte devralır. Zira Yargıtay 11. Hukuk Dairesi de konu ile ilgili bir kararında14 marka haczinde İİK. m. 86'nın uygulanamayacağı, dolayısıyla haciz iş- leminin, markanın üçüncü bir şahsa devrine engel teşkil etmeyeceği- ni belirmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Marka hakkı kaç yıl sonra biter?

Marka Koruma Süresi

Tescilli markanın koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl sürmektedir. Bu süre, başvuru üzerine 10 yıllık dönemler halinde istenildiği kadar yenilenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksoy-ip.com

Aynı isimde iki marka olabilir mi?

Bu düzenlemenin incelenmesinden sonra akıllara gelen ilk soru şöyledir: Daha önce tescil edilmiş bir markanın birebir aynısını farklı bir sınıfta tescil edip kullanabilir miyim? Bu sorunun cevabı Yargıtay'a göre evettir. Yargıtay, birebir aynı iki markanın farklı sınıflarda tesciline izin vermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelmarkatescil.com

Marka Yenileme kaç yılda bir yapılır?

Marka yenileme işlemleri 10 senelik periyotlar halinde yapılmaktadır. Her 10 senede bir marka koruma süresi bitmekte, bu sürenin de uzatılması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: demirkolmarkatescil.com

Marka hakkı nasıl bir haktır?

Marka hakkı, hukuki açıdan sahibinin izni olmadan markanın kullanılmasının önlenmesine yarayan ve ayni etkileri olan mutlak bir haktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Marka hakkının ihlali şikayete tabi mi?

Şikayet hakkı, bir suçun savcılık tarafından soruşturulması veya mahkeme tarafından kovuşturulması için suçtan zarar gören veya mağdura tanınan kişiye sıkı surette bağlı bir kamu hukuku hakkıdır. Marka hakkına karşı işlenen tüm suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Marka ne kadar süre kullanılmazsa iptal edilir?

556 sayılı KHK'nın “Markanın Kullanılması” başlıklı 14. maddesi uyarınca markanın, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, haklı bir neden olmadan kullanılmaması veya bu kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilmesi halinde, marka iptal edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kesikli.com

R harfi ne anlama gelir?

R işareti, kullanılan ülkede tescili alınmış markaların temsilinde kullanılmaktadır. R işaretinin bulunduğu markalara müseccel marka da denmektedir. R işareti İngilizce “registered” yani tescilli anlamına gelmektedir. R ürün satan ya da hizmet veren markaların tescilli olduğunu ifade etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alkanpatent.com.tr

Markanın hükümsüzlüğüne kim karar verir?

Markanın hükümsüzlüğü davası, Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) 25. Maddesinde düzenlenmiştir. 5 inci veya 6 ncı maddede sayılan hâllerden birinin mevcut olması hâlinde mahkeme tarafından markanın hükümsüzlüğüne karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: reyhankayisli.av.tr

Marka hakkı bir kişilik hakkı mıdır?

Ne var ki hukuki yönüyle “marka hakkı” ; “kişilik hakları” arasında sayılmamakta, malvarlığına ilişkin mutlak bir hak olduğu kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kutelmarkatescil.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT