Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Mahkemede bilirkişi raporundan sonra ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Mahkemede bilirkişi raporundan sonra ne olur?

Bilirkişi raporu hazırlanırken, bilirkişi tarafından yapılan incelemeler, belgelerin incelenmesi, tanıkların dinlenmesi ve diğer yöntemler kullanılabilir. Bilirkişi, incelemeleri sonucunda elde ettiği bulguları, raporunda açıklayarak, mahkemeye sunar. Rapor, mahkemece kabul edilirse, dava sonucunu etkileyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatzanasahin.com

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?

Bilirkişi Raporunun Teslimi ve Taraflara Tebliği

HMK m. 280 hükmü raporun mahkemeye, CMK m. 67, f. 1 hükmü ise ilgili mercie (Cumhuriyet savcılığına, hâkime veya mahkemeye) teslim edileceğini öngörmektedir. Özellikle burada mahkemeden anlaşılması gereken, yazı işleri müdürlüğüdür[22].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiyiz.biz

Bilirkişi ne kadar sürede gelir?

(1) Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir. Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

Bilirkişi kararından sonra ne olur?

Hakim bilirkişi raporu alınmasına karar verdikten sonra dosya bilirkişiye teslim edilir. Bilirkişi hakim tarafından kendisine verilen sürede raporunu düzenleyip mahkemeye sunar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulahukuk.com

Bilirkişi raporu nasıl kesinleşir?

Burada rapora itiraz için taraflara tanınmış bulunan onbeş günlük (“iki hafta”) süre, kesin süredir; hak düşürücü bir nitelik taşır. Dolayısıyla, taraflar, bu süre içerisinde, itirazlarını dile getirmez ise bilirkişi raporu, onlar bakımından kesinleşir; yani taraflar rapora itiraz olanağını tümüyle kaybederler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bilirkişi Raporu Nedir? İtirazı Mümkün Müdür?

İlgili 42 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Bilirkişi hakimin kararini etkiler mi?

Bilirkişi raporu, HUMK' nun 236. (ikrar), 237. (kesin hüküm), 288 vd. (senet) ve 344. (yemin) maddelerinde sayılan kesin delillerden olmadığından bir takdiri delil olup 240. madde uyarınca hakim tarafından serbestçe değerlendirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuatdergisi.com

Bilirkişi raporu sonucunu nasıl öğrenebilirim?

Bilirkişi raporlarına ilgisiz şahıs ve birimlerin ulaşması engellenir. İlgilisi UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden sorgulayıp içeriği dahil görebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiraporlari.com

Davanın bilirkişiye gitmesi ne anlama gelir?

Bilirkişilik kavram olarak bir davanın çözüme kavuşturulması bakımından önem taşıyan, açıklığa kavuşturulması ya da tespiti özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlarda, mahkeme yahut diğer bir adli organ tarafından oy ve görüşüne başvurulan, bağımsız ve tarafsız, uzman üçüncü kişi veya kişilerdir .

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinakaoglu.com

Bilirkişi raporu kesin delil olur mu?

Ancak Yargıtay'ınkısmî davada kesinleşen hükmün dayanağı olan bilirkişi raporunun ekdavada kesin delil teşkil edeceği yönündeki görüşünün kabulü mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: search.trdizin.gov.tr

Davada bilirkişi ücretini kim öder?

Bilirkişi Ücreti Kimden Alınır? 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca taraflardan her biri ikamesini talep ettiği delil için mahkemece belirlenen avansı, verilen kesin süre içinde yatırmak zorundadır. Taraflar birlikte aynı delilin ikamesini talep etmişlerse, gereken gideri yarı yarıya avans olarak öderler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: huseyinkusku.av.tr

Bilirkişi neyi inceler?

Bilirkişilik, ceza yargılamasının konusu olan uyuşmazlığa ilişkin bir meselenin çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektirtiği hâllerde başvurulan bir usul hukuku kurumudur (CMK m.63). Bilirkişi, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında ise hakim veya mahkeme tarafından görevlendirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bilirkişi raporu taraflara ne zaman tebliğ edilir?

HMK MADDE 280- (1) Bilirkişi, raporunu, varsa kendisine incelenmek üzere teslim edilen şeylerle birlikte bir dizi pusulasına bağlı olarak mahkemeye verir; verildiği tarih rapora yazılır ve duruşma gününden önce birer örneği taraflara tebliğ edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halildemir.av.tr

Bilirkişi neye göre karar verir?

Genel olarak, bilirkişi raporu, mahkemenin karar verirken göz önünde bulundurabileceği bir delil olarak kabul edilir. Ancak, mahkeme bilirkişi raporuna tamamen bağlı değildir ve raporun içeriğine göre karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatzanasahin.com

Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?

(2) Bilirkişi taraflarla görüşemez; taraflardan ihtiyaç duyduğu bilgiyi hâkim veya Cumhuriyet savcısı vasıtasıyla temin edebilir; zorunluluk bulunması halinde hâkim veya Cumhuriyet savcısının uygun görmesi şartıyla ve iki tarafın da hazır olduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: baro.izmirbarosu.org.tr

Bilirkişi raporu kaç defa alınır?

Bu yükümlülük, bilirkişilik görevi sona erdikten sonra da devam eder. (6) Çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren sorun açıkça belirtilmeden ve inceleme yaptırılacak konunun kapsamı ile sınırları açıkça gösterilmeden bilirkişi görevlendirilemez. (7) Aynı konuda bir kez rapor alınması esastır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Bilirkişi raporu resmi belge midir?

Bilirkişiler, ceza kanunlarının uygulanması bakımından, kamu görevlisidir. Bu nedenle, bilirkişi raporları da birer resmi belgedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hakim bilirkişi raporuna aykırı karar verebilir mi?

Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu‟nun 286. maddesi göre hâkim, bilirkişi raporunu serbestçe değerlendirmektedir. Burada önemli olan hakimin, bilirkişi raporunu keyfi bir değerlendirmeye tabi tutarak değerlendirme yetkisinin olmamasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kriminalburo.com

Bilirkişi yorum yapabilir mi?

"...(2) Bilirkişi, raporunda çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlar dışında açıklama yapamaz; hukuki nitelendirme ve değerlendirmelerde bulunamaz. "

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisilik.adalet.gov.tr

Bilirkişi raporunda nelere dikkat edilmeli?

Bilirkişi, raporunu özellikle mahkemece belirlenen sınırlar dahilinde, tümüylü maddi vakıalara hasretmeli; cevaplaması istenen somut soruları tek tek sorulma sırasına göre, bilimsel dayanaklarını da açık ve anlaşılır biçimde göstermek ve eksiksiz olarak cevaplamak suretiyle hazırlamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rayp.adalet.gov.tr

Bilirkişi görüşü ne demek?

İspat aracı (delil) olarak kabul edilen, bilirkişi tarafından sunulan görüş ve değerlendirmedir. Bilirkişi: Uyuşmazlık konusu olan ve çözümü için özel veya teknik bir bilgi gereken meselede, hâkimde eksik olan özel veya teknik bilgiyi tamamlayan, hâkime yardımcı kişidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiraporlari.com

Bilirkişi raporu UYAP a yüklenir mi?

UYAP Bilirkişi Portal Bilgi Sistemine kayıt için bilirkişiler; görev yaptıkları yerde bulunan bilirkişilik bölge kurulları veya Bilirkişi Portaldan kayıtlarını yaptırdıktan sonra elektronik imza (e-imza) veya mobil imzaları (m-imza) ile https://bilirkisi.uyap.gov.tr adresinden giriş yapabilmektedirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rayp.adalet.gov.tr

Bilirkişi raporuna itiraz edince ne olur?

Bu maddeye istinaden bilirkişi raporuna itiraz edince ne olur? Sorusuna cevap olarak sizlerin bu şekilde alacağınız özel mütalaa raporu sağlam bir dayanak olacak ve hakim de tekrar bilirkişi raporu aldırarak doğru bir yargılama yapmış olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kriminaluzmanlari.com

Bilirkişi raporu nasıl teslim edilir?

Yukarıda ifade edilen dizpozisyona göre hazırlanan rapor, bilirkişi tarafından ad- soyad ve meslek (uzmanlık konusu) belirtilerek imzalanır. Raporda imzanın altına tarih atılarak genelde üç nüsha olmak üzere ilgili mahkeme kalemine teslim edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avys.omu.edu.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT