Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Maaş almak haram mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Maaş almak haram mı?

Emekli maaşı almak caizdir, bunu yukarıda izah ettik. Alın teri karışmayan her kazanç haram değildir. Mesela miras ve hediye, bir çalışmanın, alın terinin karşılığı değildir. Hediye de miras da caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

Devletin verdiği maaş haram mı?

Yapılan iş meşru olduktan sonra alınan maaş helal olur. Paranın kendisi bizatihi haram olmaz, haram olan onu kazanma yoludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetva.net

Maaşlarda faiz var mı?

Evvelâ, memurların hepsi veya resmî olan diğer işyerlerinde çalışanların tamamı faizli muamelenin muhasebesini yapıyor değildir. Yani, memur veya işçi bizzat faizle uğraşmamaktadır. Halbuki faize dayalı işyerlerinde çalışanların bütün mesaisini faiz hesapları, akitleri ve muamemeleri almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Devletin verdiği 1000 TL helal mi?

Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur. Allah Teâlâ en iyi bilendir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Bankada çalışanların aldığı maaş haram mı?

Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Bankalar, vadeli veya vadesiz mevduat hesapları ile dinimiz tarafından haram kılınan ve fert, toplum ve devletleri ciddi anlamda zarara uğratan faizli işlemlerde bulunurlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Devletten Alınan Maaş Helal midir? - Fatih Kalender Hoca Efendi

İlgili 35 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Maaş arkası caiz mi?

Maaşlı görevlilerin arkasında namaz kılınabilir mi? Din hizmetleri karşılığında maaş alınabilir mi? Maaşlı görevlilerin arkasında namaz kılınabilir mi? İslam dininde ilke olarak ibadet karşılığında ücret almak caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Bankada çalışmak neden haram?

Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Müslüman kimsenin faizle muamelede bulunan bankalarda çalışması caiz değildir. Çünkü burada, haram olan bir davranışa destek olmak söz konusudur. Allah (Celle Celaluhu) Kur'an-ı Kerim'de, açıkça kötülük üzerine yardımlaşmayın diye buyurmaktadır; "İyilik ve takva üzere yardımlaşın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Pahalı bir şey almak günah mı?

Pahalı şeyler almanın haram olduğu sık sık işitilir. Gerçekten öyle midir? Aslında, hepsi koşullara bağlıdır. Parayı helal yoldan kazandıysanız ve haram şeylere harcamadıysanız, bu tür şeyleri satın almanızda bir sorun yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tayyab.com.tr

Bir malı ucuza almak günah mı?

Rayiç fiyattan ucuza almak ise mekruh olur. Zekât olarak verilen ticaret eşyasının fiyatı her yerde aynı değildir. Geri alınırsa, fakir zarara uğratılabilir. Bu bakımdan ticaret eşyasını fakirden geri satın almak mekruh olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Bir paranın helal olduğunu nasıl anlarız?

Paranın helâliyet derecesi, onun nasıl sarf edildiğine bakılarak tahmin edilebilir. Kazancın menşei karanlık ve bulanık ise gittiği yer de aydınlık ve berrak olmaz. Hayatımızda -Allah korusun- israf ve cimrilik varsa; bu hâl, kazancımızdaki mânevî problemlerin bir habercisidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Maaşım helal mi?

Devletin emriyle bu iş yapıldığı için maaşları helaldir. Devlet geleneği veya politikası gereği böyle bir durum söz konusu olduğunda haramiyet bulunmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Parayı bankada tutmak caiz mi?

Bankaya faizsiz para yatırmak, bankada vadesiz para bekletmek caiz midir? Değerli kardeşimiz, Böyle bir uygulama faiz değildir, caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Faiz aylık mı?

Basit faiz hesaplamalarında mevduat hesabındaki anapara üzerine eklenecek olan faiz oranı aylık faiz oranı ay üzerinden, yıllık faiz oranı ise yıl üzerinden hesaplanır. (Anapara*faiz oranı*vade) formülü ile faiz getirisi hesaplanabilir. Yıllık isteniyorsa da yıl olarak yazılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dengedegerleme.com

Parayı çalıştırmak haram mı?

Nitekim sevgili Peygamberimiz bu hususta bir hadisinde mealen şöyle buyurmaktadır: “Menfaat celbeden her borç faizdir.” Ancak verilen para borç değil de kar zarar karşılığında çalıştırılmak üzere verilmişse ve bu paradan bir kar elde edilmişse bu paradan gelen geliri almada bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilksesgazetesi.com

Imamın aldığı maaş nasıl helal olur?

- İmamların devletten aldıkları maaş caizdir.

Şunu utmamak gerekir ki, imamlar, kıldırdıkları namazın karşılığı olarak değil, vakitler arasında çalışma imkânı bulamadıkları için, ister istenmez namazları beklemek üzere kullandıkları zamanın karşılığı olarak maaş alıyorlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Calismak haram mi?

İhtiyaçlarını karşılamak için, fazla çalışmak sünnettir. Gösteriş için, övünmek için, ihtiyaçtan fazla kazanmak, tahrimen mekruh veya haramdır. Dünyalık kazanmak için çalışmak, günah değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

%100 kar haram mı?

Cevap: İslam dininde ticarette kar yüzdesi ve bir mala yüzde kaç zam yapılacağı hakkında hiçbir hüküm yoktur!

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahihhadisler.com

Al sat yapmak caiz mi?

Sual: Borsaya girmek, alım satım, yatırım yapmak caiz mi? Caizdir. Hisse senedi almak, bir şirkete ortak olmak demektir; fakat kumar oynar gibi, sürekli bununla meşgul olmamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Sigara içmek haram mı?

Sigara, habis olduğu ve çok sayıda zarar içerdiği için haramdır. Allah Teâlâ, kullarına sadece temiz yiyecek ve içecekleri helâl kılmış; pis şeyleri haram kılmıştır. 8 Sigara bütün çeşitleriyle, temiz şeylerden değil, aksine pis şeylerdendir. Aynı şekilde bütün sarhoş ediciler de pis şeylerdendir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Iphone almak günah mi?

Değerli kardeşimiz, Bir müminin işini gören, ihtiyacını gideren bir telefonu edinmesi ve kullanması caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Gereksiz harcama günah mı?

İsraf cimrilikten kötüdür

Dinimizde abes, lüzumsuz şeyleri yapmak, caiz değildir. Mesela boş ve lüzumsuz yere bir şeyler karalamak, israf ve abestir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Bulunan parayı harcamak günah mı?

Kendisi muhtaçsa kullanabilir. Ancak sahibi daha sonra çıkarsa geri vermek zorundadır. Sahibinin aramayacağı düşük değerli şeyler ise beklemeye gerek kalmaksızın ihtiyaç sahiplerine verilebilir; bulanın ihtiyacı varsa o da kullanabilir."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Otelde çalışmak dinen caiz mi?

İşinizle ilgili olarak; şüphesiz yabancıların konuk olduğu bir otelde çalışmak haram değildir. Fakat haram işler bulaşırsa bu durumda çalışmanız harama dönüşür. Genellikle bu tür otellerde içki içilir, erkek ve kadınlar bir arada olur, müzik, yüzme havuzları vb..

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Bankacı ile evlenmek helal midir?

Allah'a hamd olsun. Kesinlikle faizli bankalarda çalışmak caiz değildir. İster muhasebe iş olsun ister farklı işte olsun. Çünkü yaptığı işte günaha destek olmak vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Banka kredisi ile iş yapmak caiz mi?

Şahıslar veya kurumlarla yapılacak faizli kredi işlemleri de bu kapsamdadır. Bu itibarla haram olan bir işlemi yapmak caiz olmadığı gibi ona aracılık yapmak ve destek olmak da caiz değildir (Mevsili, el-İhtiyar, II, 406).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT