Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Lanet okuyunca ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Lanet okuyunca ne olur?

Bu hadisin izahında şöyle denilmektedir: “Çünkü lanet, mümini ahiret nimetlerinden mahrum olmasını istemektir, bu da onu öldürmekle aynı anlama gelir ve günahtır.” Lanetten uzak durmanın bir sebebi de eğer lânet edilen kişi, gerçek anlamda lâneti hak etmemiş birisi ise, o lanet söyleyen kişiye geri dönüp gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kimlere lanet okunur?

Bu âyetlerde Allah'ın kâfirlere, münafıklara, zalimlere, dinî konularda yalan söyleyenlere, kasten adam öldürenlere, akrabalık bağlarını koparanlara, iftiracılara ve bozgunculuk yapanlara lânet ettiği, onlara kötü bir varış yeri olarak cehennemi hazırladığı (el-Feth 48/6) bildirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Birine lanet okumak caiz mi?

Peygamber, insanlara sövmeyi de, lanetlemeye karşı çıkan sözleri içinde yasaklamıştır. Bu demektir ki insanlara sövmek de bir tür lanetlemedir. Kuran, sövmenin, sadece zulme uğrayanlar için mazur görüleceğini bildirir (Nisa, 148). Yani zalime sövmek ve lanet etmek günah değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Allahın lanet etmesi ne demek?

Lanetlenmek, Allah'ın rahmetinden uzak kalmak anlamına gelir. Lanetlenmek, dünyada rahmetin yolunu şaşırmak, hak yoldan sapmak demektir. Gözlerin manen kör olup hakkı görmemesi, kulakların sağır olup gerçekleri işitmemesi, dillerin lal olup gerçeği seslendirmemesi lanetlenmişliğin bir yansımasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Lanet olsun sana demek ne demek?

Lanet olsun kelimesi ise, genellikle insanların bir şeye çok sinirlendiğinde ya da üzüldüğünde, istediği bir şey gerçekleşmediğinde söylenen bir kelimedir. Lanet olsun deyimi bazen "kötü oldu" anlamında kullanılırken bazen de "ne olursa olsun" anlamında da sıkça kullanılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

"Melun" ne demektir ve lanet etmek caiz midir? [Birfetva-Nureddin Yıldız]

İlgili 35 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Lanet okumak ne anlama gelir?

Uzaklaştırma beddua, hakaret, sövüp sayma, azab, Allah`ın rahmetinden uzaklaşma, gazab etme, beddua etme, buğz etme, uzak durma, muhalefet etme. Lânet, Kur`ân`da birçok kez ve tüm anlamlarında kullanılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Allah belanı versin demek beddua mı?

Nitekim Ceza Genel Kurulunun 03.07.2001 gün ve 132-155 sayılı kararında da; "Allah belasını versin" sözünün Tanrısal ceza dileme ve beddua anlamında olup tahkir ve tezyif içerdiğinden söz edilemeyeceğine işaret edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erkayahukukburosu.com

Melekler kime lanet eder?

“Melekler O Kadına Sabaha Kadar Lânet Ederler” Hadisi | İslam ve İhsan.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Peygamber Efendimiz nelere lanet etmiştir?

Hz. Ali (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) ribayı yiyeni, yedireni, riba akdini yazanı, sadakaya (zekata) mani olanı, dövme yapanı, dövme yaptıranı -hastalık sebebiyle olan hariç- hulle yapanı, hulle yaptıranı lanetledi." (Nesâî, Zinet 25, (8, 147).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Lanet beddua ne demek?

Lanet (Arapça: لعنة), Tanrının sevgi ve ilgisinden yoksun olma, beddua. Lanetleme Tanrı tarafından olursa "dünyada iyilik ve hidayetten, âhirette lutuf ve merhametten mahrum bırakma", insan tarafından olursa "küfür, sövme, hakaret, beddua" anlamına gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Allah seni kahretsin küfür mü?

Bir kişiye, “Allah seni kahretsin”, “Allah canını alsın”, “Allah seni bildiği gibi yapsın”, “Allah senin belanı versin” gibi sözler sarf etmek hakaret olarak kabul edilmez. Bu durum beddua olarak kabul edilir ve suç teşkil etmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Peygamber efendimiz lanet etmiş midir?

Peygamber (asm)'de lanet kelimesini beddua, buğz, hakaret gibi anlamlarda kullanmıştır. Rivayetlerde Hz. Peygamber (asm)'in Bi'r-i Maûne olayında şehid edilen Müslümanlar nedeniyle Rıl, Zekvan, Lıhyan ve Usayya oğulları aleyhinde kırk sabah lanet okuyarak beddua ettiği bildirilir. (bk. Buhari, Cihad 17).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Lanet etmek doğru mu?

Muayyen bir Müslüman'a lânet etmek alimlerin icmâı ile haramdır. Herhangi bir şahsı belirtmeksizin genel anlamda, mesela “Allah faiz yiyen vb. kişilere lânet etsin” şeklinde cümleler kurarak lanet etmek caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvakurulu.com

Allah'ın lanetini verenin ve alanın üzerinde bulunduğu davranış nedir?

Amr'ın (ra) naklettiğine göre, Resûlullah (sas) şöyle buyurmuştur: “Allah'ın lâneti, rüşvet verenin ve rüşvet alanın üzerinedir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Allah Kuranda neden beddua eder?

İnsanlar kendi aralarında beddua gibi kınama ifadelerini kullanmaktadırlar. Allah'da kullarının anlayacağı şekilde, hata yapan bir kulunun hatasına vurgu yapmak ve diğer kullarına bildirmek için, hatanın derecesine göre şiddetli ifadeler kullanmaktadır. Bu şekilde kullarını o hatalara karşı uyarmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Bir insana beddua etmek günah mıdır?

Cevap: Zalimden başkasına beddua etmek haramdır. Zalime de, zulmü kadar beddua etmek caiz olur. Caiz olan bir şeyin miktarı da, özrün miktarı kadar olur. Zalime de beddua etmemek, sabretmek ve hatta, affetmek daha iyidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Peygamber efendimiz kime beddua etti?

Rivayetlerde Hz. Peygamber (asm)'in Bi'r-i Maûne olayında şehid edilen Müslümanlar nedeniyle Rıl, Zekvan, Lıhyan ve Usayya oğulları aleyhinde kırk sabah lânet okuyarak beddua ettiği bildirilir (bk. Buhari, Cihad 17).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Lanet kelimesinin günahı nedir?

Mesela, şu ayette münafıklar için, “Allah onlara gazap etmiş, onları lanetlemiş ve onlar için cehennemi hazırlamıştır” (Fetih, 48/6) denilir. Fakat bir Müslüman'ın bir Müslüman'a lanet etmesi, lanet okuması ve lanetlemesi caiz olmadığı gibi, vebali büyüktür ve günahtır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Peygamber Efendimiz dövmeyi neden yasakladı?

Peygamber (s.a.s.), vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri; yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah'ın rahmetinden uzak olacağını bildirmiştir (Buhârî, Libâs, 83-87 [5935-5948]; Müslim, Libâs, 120 [2125]).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Hangi eve melekler gelmez?

“Meleklerin girmediği 10 ev: 1-Akrabalardan alâkayı kesenin evi. 2-Anne babaya itaat etmeyenin evi. 3-Faiz yenilen ve alınan ev. 4-İçinde köpek bulunan ev. 5-Allah'ın zikredilmediği ev. 6-İçinde sahabeye sövülen ev. 7-Resim, suret ve heykel bulunan ev. 8-Müzik aletleri bulunan ve çalınan ev. 9-İçinde çan olan ev. 10- ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniasya.com.tr

Melekler bize lânet okur mu?

Dolayısıyla, meleklerin bir kimseye lanet okuması, onun dünya ve ahiret mutluluğunu yok etmeye vesile olabilen bir bedduadır. “Lanet olsun” demek, “Allah'ın rahmetinden uzak olsun.” demektir. Onun için Kur'an ve hadislerde, meleklerin "lanet" ettiği şahısların yaptıkları yanlış işlere dikkat çekilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Meleklerin yanında olduğunu nasıl anlarsın?

Kazara başınızı kaldırıp gökyüzünde melek şeklinde bir bulut gördünüzse, hayır uydurmuyorsunuz, melekleriniz sizi selamlıyorlar. Melek şeklinde bulutlar, meleklerin en hoş işaretlerinden biridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pozitifdergisi.com

Seni Allaha havale ediyorum beddua mı?

Allah'a havale etmek beddua mıdır? İnsanları Allah'a havale etmek, mesuliyet gerektiren bir husus değildir. Ancak uygunsuz ifadelerle, Hakk'a havale edilen şahısların müstahak olmadıkları hususları ifadede mesuliyet olabileceğini söylemek mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.memurlar.net

Içten edilen beddua tutar mı?

Bu konuda ayet ve hadis çoktur. Ancak nasıl ki duanın kabul olma şartları varsa ve herkesin her duası kabul olmuyorsa, kendisine haksızlık yapılan veya kalbi kırılan kimsenin de bedduası hemen kabul olacak diye bir şey yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamquest.net

Birinin ölmesi için edilen dua kabul olur mu?

Değerli kardeşimiz, Fiili ile ölümü hak eden kimselere, yetkili makamların hükmü ile gereken yapılır, bunun içinde ölmeleri için dua da vardır, kul hakkı olmaz. Ancak ölümü hak etmeyen kimsenin ölmesini istemek caiz değildir, hem Allah hem de kul hakkı olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com
Önceki makale
E bile edat mı?
Sonraki makale
Edebiyatta delalet ne demek?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT