Hangi nedenle olursa olsun hangi yöntemle yara kapatılırsa kapatılsın onarım bölgesinde bir tamir süreci başlar. Yara izinin son halini alması 1-2 yıl sürer. Zamanla yara izi ten rengine döner. Başlangıçta hissedilen sertlik yumuşar ve daha düzenli hale gelir, ancak iyi veya kötü mutlaka bir iz kalır.
İlk 3 aylık dönemde yara izi daha belirgin ve kızarık, 6. ay ve sonrası dönemde ise bu izler ve şişlikleri yavaş yavaş iner ve belirsiz hale gelebilmektedir. Ancak bu her durumda geçerli olmayabilir. Çünkü yara izleri her zaman gerileme göstermeyebilir.
Tam olarak yara izlerinin giderilmesi mümkün değildir, ancak çoğu yara izi zamanla kaybolur ve solgunlaşır. Bir yara izinin görünümünü iyileştirebilecek ve daha az görünür hale getirmeye yardımcı olabilecek bir dizi tedavi mevcuttur.
Birkaç ay içinde kızarıklık pembe renge döner ve 6-12 ay içinde iz cilt rengine solar, belirsiz bir görünüm kazanır. Eğer yanık ciltte derin bir tahribat yapmışsa iz bırakarak iyileşecektir. Tüm izlerde olduğu gibi yanık izlerini de tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir.
Yara izleri kişilerin cilt rengine göre farklı görünebilir. Açık tenlilerde ilk oluşumunda pembe veya kırmızıdır, daha sonra kırmızılık kaybolur ve cilt renginden biraz daha koyu veya açık hale gelebilir. Koyu renkli kişilerde pembemsi yara izleri zamanla koyu lekelere dönüşebilir.
İlgili 45 soru bulundu
E vitamini, kakao yağı kremi, silikon jel, soğan özü ürünleri ve vaseline ve aquaphor gibi çeşitli cilt bakım ürünleri gibi topikal uygulanan tedavilerin uygulanması yara sonucu oluşan iz görünümünün iyileşmesine katkı sağlayabilir.
Olgunlaşmış yara izlerinde lazer tedavisi fayda sağlar. Lazerle birkaç seans yara izi görüntüsü azaltılabilir. Bazı yara izlerinin altına PRP yapılabilir. Eğer iz çökükse izin altına yağ enjeksiyonu yapılabilir.
Yara izi düşme, travma, cerrahi müdahale, yanma, kesme gibi nedenlere bağlı meydana gelir. Yapılan cerrahi operasyonlarda mutlaka yara izi kalır ancak bu izler kapatılmaya veya en aza indirilmeye çalışılır.
Hekimler yara izlerinin en az birkaç ay boyunca üzerinin örtülmesini veya güneş koruyucu ile korunmasını öneriyor. Kıyafetinizin yara izine sürtmemesine dikkat edin, bu ek bir tahrişe yol açabilir. Yara izini gözetim altında tutun; yara dokusu orantısız şekilde büyürse bir hekime başvurulması önerilir.
Yaralanmanın meydana geldiği ilk günü takip eden 11-14 hafta içinde cilt yüzeyi, %80 oranında eski haline kavuşabilir. Açık yaranın tamamen iyileşmesi birkaç yılı bulabilir. Genellikle cerrahi kesintilerin iyileşmesi 6-8 hafta sürer. Yaranın bakımı ve tedavisi iyileşme sürecini etkiler.
Yara izleri genellikle derin deri katmanlarının hasar görmesinden sonra oluşur. Küçük bir kesik veya yüzeysel bir sıyrılma, sıklıkla sadece en üstteki deri tabakası olan epidermise zarar verir. Bu durumda, epidermisin en alttaki, tabakasından başlayarak, yarayı kapatan sağlam bir deri tabakası oluşur.
Lazer tedavisi, yanık izlerini geçirmede uygulanan bir diğer tekniktir ve yaradaki kızarık, pembe görünümün zaman için azaltılmasında etkili olur. Ayrıca geç dönem yanıkların üzerindeki düzensizlikleri zımparalamak amacıyla da uygulanabilir.
BepantholAnti-Scar Jel'in içeriğindeki B5 vitamini, ciltteki suyu tutarak yaranın üzerindeki ve çevresindeki nem dengesini korumaya yardımcı olur. BepantholAnti-Scar Jel'in düzenli uygulanması kızarıklık ve kaşıntının azalmasına, yara izinin daha az görünür hale gelmesine yardımcı olur.
Yara üzerinde oluşan kabuk vücudu enfeksiyona karşı korur, ama deride iz bırakır. Yara izini oluşturan doku normal deri ile aynı hücrelere sahip olsa da, kolajen adlı proteinin yapısı nedeniyle farklı bir görünüm ve his yaratır.
En iyi sonuç için tedaviye yaranın kapanmasını takiben hemen başlanmalıdır. Bu durumda, nedbe gelişimine yatkın hastalarda dahi bu tip yara izlerinin gelişimi önlenebilir. sağlanana kadar masaj ile sürülür.
Küçük Yüzeyel Yaralar: Küçük ve yüzeyel cerrahi yaralar genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir. Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir.
Ciltte meydana gelen yanıklardan sonra oluşan yanık izleri için antibiyotik merhemler, yanık kremi, ağrı kesici, aloe vera jeli, masaj ve basınç terapisi, lazer terapisi ve çok şiddetli durumlarda ameliyat yöntemi tercih edilir.
Meditech ScarEx Jel, iyileşmeye devam eden ve kapanmış yara üzerine, ince bir tabaka halinde günde 2 kez, sabah ve akşam uygulanır. 4-6 ay boyunca düzenli kullanılmalıdır.
Lazer ile yara izlerinin tedavisi mümkündür. Günümüzde lazer ile yara izlerinin tedavisinde en çok kullanılan lazer fraksiyonel lazerdir. Karbondioksit lazer ve erbium yağ lazer türleri ise fraksiyonel lazer uygulamalarında en çok tercih edilen lazer türleridir.
Doku kaybı olması.
Bu nedenle yara izi, daha geniş ve belirgin kalır. Bu yara izleri, genellikle 6 ay-1 sene sonra yapılan 'yara izi düzeltme' (skar revizyonu) ameliyatı ile daraltılıp daha az belirgin hale getirilebilir.
Beyaz yara izi, onarım sürecini tamamlamış olgun bir yara izidir. Pigmentasyon riski olmasa da yara izi güneşe tepki verebilir. Bu nedenle,yara izine yüksek SPF içeren güneş kremi sürmeye devam etmek en iyi çözümdür.
Çukur yara izleri dolgusu, deri altına uygulanan bir işlemdir. Derinin hangi katmanına uygulanacağı, yaranın türü, derinlik ve genişliğine bağlı olarak muayene sırasında belirlenir. Doğrudan yara izine enjekte edilen hyalüronik asit ile dolgu işlemi tamamlanır.
Kantaron Yağı Nedir? Sarı kantaron çiçeklerinin toplanıp belirli bir işlemden geçirilmesi ve zeytinyağı ile birleştirilmesi sonucu kantaron yağı elde edilir. Bu yağ özellikle yara izlerinin hızlı iyileştirilmesi için kullanılır.
Bazı bulaşıcı hastalıklar, cilt kanserleri, cildin damarsal yapısının bozulmasına neden olan iç organ hastalıkları, sistemik hastalıklar, uzun süre devam eden allerjik durumlar, güneş hassasiyetine bağlı bazı hastalıklar, iyileşmeyen yaralarla kendini gösterebilir.
Renk düzelticileri kullanın: dövme ve yara izi belirgin renk farkında sahip olduğu için renk düzelticileri kullanmak gerekir. Yoğun kapatıcı kullanımı: yüksek kapatıcılık sağlayan bir kapatıcı tercih etmelisiniz. Dövmeyi veya yara izini tamamen kapatmak için yoğun bir kapatıcı uygulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri