Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Klozet kullanan namaz kılabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Klozet kullanan namaz kılabilir mi?

Klozet kullanmak, çatal kaşık kullanmak veya masada yiyip içmek gibi âdettir. İbadette değişiklik değildir. Dinen hiçbir mahzuru yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Namaz kılan klozet kullanabilir mi?

Namaz kılan insanlar, üzerlerine necaset sıçrar gerekçesiyle ayakta idrar gidermeyi uygun görmezler. Ama umumi tuvaletlerde alaturka koyarak buna herkesi mecbur edemezsin. Alaturka-alafranga meselesi, temizlik, taharet meselesidir. Bu kapsamda bakıldığında asıl dini olan ve çağa uygun olan, alafranga tuvalettir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Klozet namaza engel mi?

Müslümanın evinde klozet olmaz. Klozete oturanın üstüne necaset bulaşır, necasetli kimse de imam olamaz) diyerek, evinde klozet olan sâlih imamların arkasında namaz kılmıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Klozet ile taharet olur mu?

Tuvalette taharetlenme su ile yapılabileceği gibi su olmadığı vakit küçük taşlarla da alınabilir. Değerli olmayan bez parçası ya da pamuklu, emici olmayan tuvalet kağıtları ile taharetlenme yapılabilir. Su ile temizlik yapıp bez gibi suyu emici bir nesne ile kurulanmak temizlik açısından daha etkilidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Tuvalet kağıdı kullanmak caiz mi?

Vatandaşların “dini” sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, yazı malzemesi olduğu için kâğıdın temizlik malzemesi olarak kullanılmasının uygun görülmediğine işaret ederken, günümüzde tuvalet kâğıtlarının, temizlik için üretildiğinden, bunların temizlik amacıyla kullanılmalarında bir sakınca olmadığını ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

ALAFRANGA KLOZET KULLANANLAR BUNA DİKKAT ETSİN! Hüseyin ÇEVİK

İlgili 23 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Taharet almadan gezmek günah mı?

Peygamber (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23 [283]; Müslim, Hayız, 116 [372]). Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Dinimizde klozet kullanmak caiz mi?

Klozet kültürü ilahiyatçı ve modernist kültürüdür. Mendille temizlendim demek su varken caiz olmaz. Tuvaletten sonra ihtiyaca göre kadın ve erkeklerin avretlerini suyla temizlemeleri ayrıca istinca ve istibra etmeleri temizlik adabındandır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Klozetin yanında abdest alınır mı?

(İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtar, I, 133). Ancak günümüzde temizlik amacıyla tanzim edilen mekânlarda genellikle banyo, lavabo ve klozetler birlikte yer almaktadır. Bu durumdaki banyolarda, necaset bulunmadığı için abdest almak veya banyo yapmakta sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Çiş yaptıktan sonra taharet alınır mı?

İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Klozet neden sağlıklı değil?

Modern tuvaletler hemoroid oluşumuna sebep olur.

Oturma pozisyonu daha zayıf ve yavaş bir dışkılamaya sebep olur ve kasları daha fazla zorlamayı gerektirir. Öte yandan, bağırsakları çömelmiş pozisyonda boşaltmak daha hızlı ve kolaydır ve neredeyse hiç zorlama gerektirmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: onedio.com

Klozete değen kıyafetle namaz kılınır mı?

Allah'a hamd olsun. Bu konuda sünnet olan kişinin oturarak hacet gidermesidir. Ancak ihtiyacını ayakta giderdiğinde bedenine veya elbisene necaset sıçramadığı sürece hiç bir sorun yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Iç çamaşırında idrar varken namaz kılınır mı?

İstibra yapmak, kanallarda kalan idrarın boşalmasını sağlamaktır. Bu idrarda birkaç damla kadardır. Dolayısıyle elbiseye veya bedene değmesinden dolayı namaza engel teşkil etmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Iç çamaşırında idrar olursa namaz kılınır mı?

Şâyet özür hâli söz konusu değilse idrar sızıntısı olması durumunda abdest geçerli olmaz. Bunun için de idrarın vücuttan iyice çıkmasını beklemek, bu amaçla biraz hareket etmek, yürümek veya öksürmek gerekir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1, 344-345).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

İdrar lekesi ile namaz kılınır mı?

Hanefi mezhebine göre elbiseye veya bedene bulaşan idrar, el ayası kadar bir alandan az bir yere yayılmışsa bu namaza mani değildir. El ayasından fazla bir alana yayılan idrar namaza manidir. Katı pislikten de üç gramdan fazlası elbise veya bedende bulunursa namaza manidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Tuvalete girilen Corapla namaz kılınır mı?

Banyo, sadece adı banyodur diye pis değildir. Temizlenmiş bir banyoda namaz bile kılınabilir. Çorapla basılan yer temiz ise bir sorun yok demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Banyo da namaz kılınır mı?

Namaz kılınması mekruh olan yerler nerelerdir? Değerli kardeşimiz, Namaz kılınan yer temiz olmak şartıyla, tuvalet ve banyo gibi yerlerde de namaz kılınabilir; ancak bunda kerahet vardır. Peygamberimizin (asm) ümmetine bahşedilmiş nimetlerden birisi de her yerde ibadetini yapabilme imkanı tanınmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Külot ile abdest alınır mı?

En İyi Cevap. Alabilirsin ama bunun bir kuralı var. Kollarını açtığın zaman banyoda eğer kolların duvara değiyor ise yani küçükse donla abdest al, yırtık olması sorun olmaz ama banyo büyükse don kullanmana gerek yok.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Tuvaletten sonra 40 adım yürümek sünnet mi?

İstibra da su ile yapılan bir temizliktir. Suyun bulunmadığı yerlerde ise, istibra peçete ile istinca ise, ancak küçük taşlar ile yapılabilir. İstibradan sonra ise, en az 40 adım atmak da her Müslüman için vaciptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Tuvaletten sonra 40 adım atmak nedir?

İstibra için kırk adım yürünmesi akıntının kesilmesini kolaylaştırmak içindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Klozet kapağı neden kapatılmalı?

Colorado Üniversitesi'nden uzmanlar, sifon çekildiğinde tuvaletten dışarı fırlayan dışkı ve idrar parçacıklarının, koli basili gibi ölümcül bakteriler taşıdığını tespit etti. Görünmez damlacıkların, Covid-19 da dahil olmak üzere, vücut atıklarında bulunabilecek tüm virüsleri taşıyabileceği bildirildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Duştayken normal abdest alınır mı?

Her ne kadar dinimiz temizlenmeyi emretmiş olsa da bu, meşru olan genel temizliktir. Sonuç olarak temizlik veya serinleme amacıyla yapılan banyo ve gusül abdestin yerine geçmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Çiş varken gusül abdesti alınır mı?

Bu yüzden abdest aldığımız yer necasetten (pislikten) temiz olmalıdır. O sebeple alaturka tuvaletin bulunduğu yerde, zaruret olmadıkça, boy abdesti veya normal abdest almak uygun değildir. Ama mecbur kalınca necasete dikkat ederek abdest alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anadolugazete.com.tr

Tuvalete tükürmek dinen caiz mi?

Soru: Tuvalette tükürmek neden günahtır? el Cevab: Tuvalette tükürmek hükümsüz bir fiildir. Tuvalet ihtiyacını giderirken tükürmek ihtiyacı oluşursa tükürülebilir. Tükürmek ihtiyaç dışı olarak mescidde mekruhtur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Islamda tuvalet nasıl yapılır?

Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. Tuvaletten çıkınca, "Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni" duası okunmalı. Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Klozet necis midir?

Klozet kullanmadan necaset bulaştıran olabileceği gibi, klozet kullanıp da necasete dikkat eden de olur. Bir başka husus da, imamın üstünde necaset olsa da veya imam abdestsiz, hattâ kâfir olsa, cemaatin namazı sahih olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net
Önceki makale
Pekmez fazla Tuketilirse ne olur?
Sonraki makale
Ales 2 kaç saat sürüyor?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT