Dekont üzerinde kayıt yapılmak istenen cihaza ait IMEI numarası, yurda giriş yapan belge sahibinin adı ve soyadı ile kimlik numarasının yer alması gerekmektedir.
Pasaport olmadan telefon kaydı yapmak mümkün değildir.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
IMEI kaydı için kişiye ait yurda giriş belgesinin (pasaport, TC kimlik kartı) son üç yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde kullanılmaması gerekiyor. İlgili kişinin Türkiye'ye giriş yaptığı tarih üzerinden 365 gün geçmiş olması halinde ise 'hak düşürücü süre' devreye giriyor ve kayıt hakkı kaybediliyor.
Yurtdışından getirilen telefonlar, Türkiye'ye girdiği anda gümrükte kayıt altına alınır. Bu işlem, telefonun pasaportu ibraz edilerek gerçekleştirilir. Pasaport ibraz edildiğinde, telefonun IMEI numarası kayıt altına alınır ve telefon kullanıma açılır. Ancak, pasaport ibraz edilmeden telefon açılmaz.
İlgili 31 soru bulundu
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemi gerçekleştirilir.
IMEI ATMA ÜCRETİ 20-100 LİRA ARASINDA
Bu işlemin ücreti ise 20 ile 100 lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor. Android tabanlı olan cihazların IMEI kodlarının değiştirilmesi ise box setler ya da manuel kod girilerek gerçekleştiriliyor.
Birçok kişi, çeşitli nedenlerle telefonunu pasaportsuz olarak aktif hale getirmek istiyor olabilir. Ancak bu durum, mevcut yasalarımıza göre suç kapsamına giriyor. Yani, pasaportunuzu ibraz etmeden bir telefonu aktif hale getirmenin herhangi bir yasal yolu bulunmuyor.
Cevap: Bir başkası sizin için telefon getiremez. Herkes kendi kimlik numarası ve cep telefonu numarasına kayıtlı olan telefonu kullanabilir. Eğer bir başkası üzerine alınan telefon kayıt edilirse ancak size ait olan hattın o kişi üzerine devir edilmesi ve telefonun yine o kişi üzerinden kayıt olması gerekiyor.
Yurtdışı telefon E-Devlet kaydı nasıl yapılır
Telefon kaydettirme sırasında e-Devlet üzerinden yapılan başvurularda herhangi bir belge talep edilmiyor. Yurda giriş tarihinizden itibaren 365 gün içerisinde e-devletten kayıt gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet sistemine turkiye.gov.tr adresinden girin.
Yurt dışından ucuza telefon almak isteyen vatandaşlar yeni bir yönteme başvuruyor. Bu yöntemle uçak bileti masrafı olmadan ve yurt dışına çıkmadan telefon kayıt hakkı elde ediliyor. Türkiye'den kayıtsız olarak alınan telefonlar kaydedilebiliyor.
Bir pasaporta 2 telefon kaydedilir mi sorusunun cevabı hayır.
IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde bulunulmamış ve kişinin Türkiye'ye giriş yaptığı tarihten itibaren 120 günü geçmemiş olması gerekiyor.
Tek pasaporta 2 telefon kaydetmek teknik olarak aynı model cihazlar için uygulanabiliyor. Fakat bu durum yasal olmamakla beraber uygulanması dahilinde ceza uygulanmasına neden olabilir. Bu nedenle Tek pasaporta 2 telefon kaydetmek isteyen vatandaşlar, bunun yerine İmei kayıt ücretini ödemelidir.
30 Mayıs 2019 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan yeni kanundan sonra, yurt dışından alınan telefonların IMEI kayıtları, artık sadece pasaport sahibinin adına yapılabilecek. Dolayısıyla IMEI kaydı yapılan bir telefon, sadece pasaport sahibinin adına kayıtlı olan hatlarla çalışacak.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de ilgili karar yayınlandı. Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak.
Yurtdışından getirteceğiniz telefonu başkasının pasaportuna kayıt ettiremezsiniz. Ayrıca kaydı yapılan cihaz, yalnızca kayıt yaptıran pasaport sahibinin T.C. kimlik numarasına kayıtlı telefon numarasıyla kullanılabilir.
2.El alım satım sitelerinde görmüş olduğunuz satılıkta olan yurt dışı cihazlar için yazılmış bir yazı değildir. Sadece kullanıcıların yurt dışına çıkarak kendi yanlarında getirdiği cihazlar için yazdığımız bir yazıdır. 2. El alım satım sitelerinde satılan, yurt dışı telefonları almanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz.
Çift SIM'li telefonlarda her SIM yuvasının ayrı IMEI numarası olduğu için 365 günün 240 günü kullanmak mümkün oluyor. Sonuç olarak eğer bir yılın 4 ayı telefonsuz yaşayabileceğinizi düşünüyorsanız veya zaten 4 aylığına yurt dışına çıkıyorsanız IMEI kaydı yaptırmadan çift SIMli telefonunuzu rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Yurtdışı Telefonları 120 Gün Türkiye'de Kullanabilirsiniz!
Zira BTK'nın resmi internet sitesinde, “Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.” ifadeleri yer alıyor.
IMEI kaydı yaptırılmadığı için Türkiye'de kullanıma kapanan cihaz tekrar yurt dışına çıkıldığında o ülkede kullanılmaktadır. Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir. Dolayısıyla kaydı olmadığı için kapanan telefon sadece IMEİ kaydı yapıldıktan sonra açılmaktadır.
Kayıt işlemini ne şekilde yaptırabilirim? T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası bulunan ve e-Devlet sisteminden kayıt işlemine izin verilen kişiler, e-Devlet kapısı ( www.turkiye.gov.tr) üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirebilirler.
E-devlet sisteminden kayıt hakkının sorgulanması (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama) harç ücretinin yatırılması (2023 yılı için 20 bin TL) ve kayıt işlemlerinin tamamlaması gerekmektedir.
Büşra Özbelli / Posta.com.tr Yurt dışından kaçak telefon alıp, Türkiye'de kullanılmayan cep telefonlarının IMEI'lerini kopyalayarak kaçak cihazları aktif hale getirenlerin önüne geçebilmek için yeni düzenleme geliyor. 1 yıl boyunca kullanılmayan telefonların IMEI'leri silinecek ve sinyal almasının önüne geçilecek.
Nasıl ki hepimiz birbirinden farklı kimlik numaralarına sahipsek dünya üzerindeki tüm cep telefonları da birbirinden farklı imei numaralarına sahiptir. Ülkemizde imei numaralarının kayıt altına alınması ve yönetilmesi ise BTK (Bilişim Teknolojileri Kurumu) tarafından sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri