Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kesin karar tavzih edilebilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kesin karar tavzih edilebilir mi?

Tavzih yoluna başvurabilmek için hükmün kesinleşmesini beklemeye gerek yoktur. Kesinleşmemiş olan kararlar hakkında da hükmün icrasına (yerine getirilmesine) kadar tavzih istenebilir. Fakat tavzih talebinde bulunulmakla temyiz süresi durmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kesin kararda tavzih olur mu?

Tavzih, hükmün yeterince açık olmaması, infazında tereddüt yaratması ve birbirine aykırı fıkralar içermesi halinde istenebilir. Kararın kesinleşmiş olması tavzih yapılmasına engel değildir. HMK md.305/1'de “icrası tamamlanıncaya kadar” denilerek tavzih yapılabilecek süre işaret edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: burakegri.av.tr

Tavzih şartları nelerdir?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 305.maddesine göre; tavzih için birtakım şartlar öngörülmüştür:
  • Verilen hükmün yeterince açık olmaması
  • Hükmün icrasında tereddüt uyandırıyor olması
  • Hükmün birbirine aykırı fıkralar içermesi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calinokcuhukuk.com

Hükmün Tavzihi kanun yolu mudur?

Hükmün tavzihi kararı veren mahkemeden talep edilir; bu kapsamda hüküm ilk derece mahkemesince verilmiş ise ilk derece mahkemesinden; bölge adliye mahkemesi ya da Yargıtay tarafından verilmiş ise bu mahkemelerden hükmün tavzihi (açıklanması) talep edilir. 18. Tavzih bir kanun yolu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Ek Karar hangi hallerde verilir?

(1) Taraflardan her biri, nihaî kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde, yargılamada ileri sürülmesine veya kendiliğinden hükme geçirilmesi gerekli olmasına rağmen hakkında tamamen veya kısmen karar verilmeyen hususlarda, ek karar verilmesini isteyebilir. Bu karara karşı kanun yoluna başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

41) MEDENİ USUL HUKUKU - TASHİH, TAVZİH, TAMAMLAMA - 2023 / 2024 GÜNCEL

İlgili 23 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kesin olarak karar verildi ne demek?

Kararın Kesinleşmesi Ne Anlama Geliyor? Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com

Tavzih hangi hallerde yapılır?

Tavzih hususu HMUK ve HMK`da ayrıntılı olarak düzenlenmiş olup bu düzenlemelere göre mahkemece, hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyorsa yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa tavzih kararı verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hangi kararlar kesin hüküm teşkil eder?

HMK'nın 297/2. madde hükmü uyarınca her bir talep hakkında, mahkemece olumlu ya da olumsuz bir karar verilmesi gerekmekte olup, HMK'nın 303/2. maddesinde ” Bir hüküm, davada veya karşı davada ileri sürülen taleplerden, sadece hükme bağlanmış olanlar hakkında kesin hüküm teşkil eder.” hükmüne yer verilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Kesinleşmiş Karar ne zaman çıkar?

Hükmün tamamlanması yoluna başvurulması, tamamlanması talep edilen ilk hükmün kesinleşmesini ertelemez47. İlk karar nasıl ki ek karardan bağımsız olarak kesinleşiyor ise aynı şekilde ek karara karşı süresi içerisinde kanun yoluna başvurulmazsa, ek karar da ilk karardan bağımsız olarak kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kararin Tavzihi nedir?

Tavzih 6100 sayılı HMK'nın 305 ve 306'ncı maddelerinde düzenlenmiştir. Tavzih, sözlük anlamıyla hükmün netleştirilmesi ve belirgin kılınması anlamına gelmektedir. Vuzuha erdirmek anlamına gelen bu işlem ile hükmün ne olduğunun açıklanması söz konusu olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: or.av.tr

Kararın tashihi ne demek?

HMK'nın 304. maddesinde söz konusu olan düzeltme (tashih), hüküm verildikten sonraki dönemde, hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hataların (maddi hataların) düzeltilmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Gerekçeli karar yazıldıktan sonra ne olur?

Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar yazıldıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Tavzih talebi istinaf süresini keser mi?

Bir hüküm hakkında tavzih yoluna başvurulması, istinaf ya da temyiz kanun yoluna başvurma sürelerini durdurmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksenhukukkocaeli.com

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez. Ancak, istisnai hallerde hüküm açık değil, hüküm fıkraları birbirine aykırı ise yada uygulanmasında tereddütler oluşturacak nitelikte ise bu halde belli koşullarda hüküm tavzih edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Vekalet ücreti tavzih olur mu?

İçtihatın “3. Değerlendirme” kısmındaki “… vekâlet ücretine ilişkin hükmün bu kısmının 6100 sayılı HMK'nın 305/A maddesi gereğince tavzih yoluyla değiştirilmesine, bir başka ifade ile maktu takdir edilen vekalet ücretinin nispi olarak değiştirilmesine olanak bulunmamaktadır.” şeklindeki ifade birbiri ile çelişmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Ceza da tavzih var mı?

Ceza Muhakemesi Hukukunda Hükmün Tavzihi durumu olmayıp, elinizdeki kesinleşmiş karara karşı m.309 ya da m.311 de belirtilen iadei muhakeme yoluna başvurabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Kesin karara itiraz edilebilir mi?

CMK 308/A maddesi : “Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetkursatkilic.av.tr

Kesin karar tebliğ edilir mi?

Hukuk mahkemelerinde kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez. Yani, kararın kesinleşmesini veya kanun yollarına başvuru hakkının kullanımını temin için taraflar mahkemeye başvurarak gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesini istemesi gerekir (…

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Gerekçeli karar kesin karar mıdır?

Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Kesinleşmiş karar varken yeniden dava açılır mı?

Kesin hüküm bir dava şartı olup kamu düzenine ilişkindir. Buna göre bir dava karara bağlanıp verilen hüküm kesinleştikten sonra aynı taraflar arasında, aynı konuda aynı hukuki sebebe dayanılarak yeni bir dava açılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kesin hüküm kesin delil mi?

Kesin hüküm, bir bakıma, davayı etkileyecek nitelikte kesin bir delil teşkil eder. Kesin hükmün asıl özelliği, hüküm olma niteliğinden ileri gelmektedir. Hükümden sonraki bir safhayı ifade etmesi ve verilecek diğer hükümleri de etkileyecek kuvvette kesin bir delildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Hüküm nasıl kesinleşir?

Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugrulgure.av.tr

Kesinleşen karar tashih edilir mi?

HÜKMÜN TASHİHİ (HMK 304. MD.);

Söz konusu bu 304. maddeye göre; taraflardan biri, kararı veren Mahkemeye vereceği bir dilekçe ile hükümdeki maddi hatanın düzeltilmesini talep edilebileceği gibi kararı veren Mahkeme de resen hükmün tashihine karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sertkayahukuk.com

Tavzih kararı nasıl olur?

Tavzih; mahkemenin verdiği hükümde bulunan hesap ve sayı hatası gibi maddi hataların mahkeme tarafından düzeltilmesidir. Bunu mahkeme resen yapabileceği gibi taraflardan birinin talebi üzerine de yapabilir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu 304-305 inci maddelerinde düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erbassahin.av.tr

Tavzih karar evrakı nedir?

Tavzih, kural olarak sadece hüküm fıkrası hakkında olur. Hükmün gerekçesinin açıklanması bakımından tavzih yoluna gidilemez. Ancak, hüküm fıkrası ile gerekçe arasında bir çelişki varsa, bu çelişkinin giderilmesi için tavzih yoluna başvurulabilir (YHGK.'nun 14.6.1967 tarihli ve 1967/9–462 Esas 300 Karar sayılı ilamı).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr
Önceki makale
Gümrüğe ne zaman takılır?
Sonraki makale
Fas nasıl bağımsız oldu?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT