Kepekli ekmeğin tüketimi günümüzde hâlâ tartışma konusudur ancak birçok uzman kepek ekmeği tüketiminin faydalı olduğunu söylemektedir. Beyaz ekmek ve türevlerinin hem katkı maddesi içermesi hem de tip-2 diyabete yol açma ihtimali olması sebebiyle uzmanlar kepekli ekmeğin tüketimini önermektedir.
Kepekli ekmekler kilo kontrolünde ve insan sağlığında pek çok yararı bulunmaktadır. Sağlığına dikkat eden herkesin kepek ekmeği tüketmesi gerekir. Özellikle yüksek kilo ve diyabet gibi rahatsızlıklara sahip bireylerin dışında herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin de kepek ekmeği tüketmesi önerilmektedir.
Kepek Ekmeği:
Şeker hastalığı, kabızlık yada spastik kolon hastalıklarında tercih edilir.
Kepekli ekmek diyet listelerinde rahatlıkla bulundurulabilir. Bu ekmek yüksek lif oranı ve uzun süre tok tutan yapısı ile özellikle kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Ayrıca sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olan kepekli ekmek, yiyeceklerin yanında bir iki dilim kullanılarak tüketilmelidir.
Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
İlgili 40 soru bulundu
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Kepekli ekmeğin tüketimi günümüzde hâlâ tartışma konusudur ancak birçok uzman kepek ekmeği tüketiminin faydalı olduğunu söylemektedir. Beyaz ekmek ve türevlerinin hem katkı maddesi içermesi hem de tip-2 diyabete yol açma ihtimali olması sebebiyle uzmanlar kepekli ekmeğin tüketimini önermektedir.
Sadece bir dilim kepekli ekmek içinde barındıran kalori miktarı tam 80 kalori olarak hesaplanmıştır. Fakat kilo verdiği düşünülerek uzun süre ve olduğunda fazla tüketilmesi kesinlikle zararlıdır. Bireyler genellikle günde bir dilim kepekli ekmek tüketmeye emek göstermelidir.
Tam Tahıllı Ekmek: Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz.
Tam Tahıllar: kan basıncının düzenlenmesinde rol alan besin lifi sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Kepekli ekmek, yulaf, çavdar, esmer pirinç ve arpa gibi gıdaların tüketilmesi tansiyonu dengelemeye yardımcı olacaktır.
Kepekli ekmekle diyabet riski azalıyor
Bu gerçekten hareket eden İskandinav bilim insanları, esmer ekmek diye adlandırılan yulaf, çavdar ya da tam buğday ekmeği ile diğer kepekli besinlerin tüketiminin de diyabet riskini azalttığını ortaya çıkardı.
Diyette kepekli ekmek ne kadar yenmeli? Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
2- Kepek Ekmeği: Kepek ekmeği beyaz ekmeğe göre yüksek miktarda lif ve posa içerdiğinden daha uzun süre tok tutmaktadır. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan kepek ekmeği, günlük hayatımızda beyaz ekmeğe göre daha fazla tavsiye edilir.
-Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin. - Vazgeçemediğimiz bir lezzet olan simit tercihiniz de önemli. Sık sık kabızlık yaşıyor ve iştahınız fazla ise kesinlikle tam tahıllı simitleri tercih edin.
Diyetisyen Aysun İpek, “Ekmek tüketmeyi tercih etmediğinizde 1 dilim ekmek yerine; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane tüketebilirsiniz.” dedi.
Özellikle kepek içerdiği yoğun lif sayesinde kolay dışkılamaya yardımcı olur. Eğer kabızlık yaşıyorsanız işlenmiş tahıl tüketimini yavaş yavaş azaltmalı ve onun yerine tam tahıllı besinler koymalısınız.
Hipoglisemide veya diyabette ekmeği tamamen tüketmemek doğru bir uygulama değil. Bu hastalıklarda kana hızlı karışan kan şekeri ritmini hızlı bozan basit karbonhidratları ( şeker, çikolata, pasta ) beslenmeden uzaklaştırmak gerekiyor.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Ancak çoğunlukla büyük porsiyonlarla tüketilir bu da özellikle böbrek rahatsızlığı olan bireylerin daha fazla sorun yaşamasına neden olabilir. Çünkü tam buğday ekmeği ya da kepekli ekmek gibi ekmek çeşitlerinde çok fazla miktarda fosfor ve potasyum bulunur.
Kepek ekmeği, tam tahıllar grubunda yer alır. Bu nedenle de içinde bol miktarda E ve B vitaminlerini yer alır. Oldukça besleyici bir ekmek türüdür. Lif ve posa açısından da çok zengindir.
Şeker hastalığında glisemik endeks başrolde olduğu için düşük endeks oranlarına sahip ekmekleri tercih etmek gerekli. Yüksek lifli ve tam tahıllı olan bu ekmekler arasında mısır unu, badem unu, Hindistan cevizi unu, soya unu ile yapılmış ekmekler öne çıkıyor.
Birçok araştırma tam tahıllar açısından zengin bir diyeti daha düşük kalp-damar hastalığı, tip 2 diyabet ve belirli kanser türleriyle ilişkilendirmiştir. Ancak kepeği ve özü alınmış rafine tahılların benzer sağlık yararları yoktur. Bu nedenle çoğunlukla tam buğday veya tam tahıl ürünlerini tüketmeye çalışın.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri