Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
Fırınınızın derecesini 120 derecelere kadar düşürün. Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir.
Sade bir kek hamurunu yaparken temel malzemeler 4 yumurta, arzu edildiği kadar şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un ve bir paket hamur kabartma tozudur.
Kek harcının kıvamı çok koyu olursa, süt veya yağ ilavesiyle akışkan bir hale getirebilirsiniz. Hazırlayacağınız kekin içinde tereyağı kullanacaksanız, mutlaka az miktarda sıvı yağ ekleyin.
Keklerinizin içerisine su ilave etmeniz durumunda keklerinizin daha süngerimsi bir kıvamda piştiğini de gözlemeyeceksiniz. Kek harcına su herhangi bir lezzet katmıyor. O yüzden kekin içerisine mutlaka bir aromatik malzeme ilave etmek gerekebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar. Lezzetli kek yapmanın püf noktaları arasında yer alan bir diğer unsur ise fırının fansız çalıştırılmasıdır.
Tepside Pişen Kekler
Sadece orta kısmı biraz daha fazla kabarır ve çok hafifçe çatlar veya hiç çatlamaz. Bunun nedeni kekin ısıya maruz kalan alanının geniş olması ve ince bir katman halinde olduğu için kek kalıbındaki keklere nazaran daha kısa sürede pişmesidir.
Kek tariflerinde genel olarak önceden ısıtılmış fırına keklerinizi vermeniz söylenir. Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz.
"Kek nasıl kabarır" diye soranlara: Kuru malzemeleri eleyerek kullanmak şart. Un, kakao, karbonat, kabartma tozu... Bütün bu malzemeleri eleyerek kullanmak hem malzemelerin havalanıp kabarmasını sağlar hem de arada oluşan topaklar çözülür.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir.
Üzerinin çatlamasının sebebi sıvı miktarının az kaçmış olması ya da ısının çok fazla olmuş olmasıdır. Pandispanyalar ve diğer adıyla sünger kekler en az çatlamalar olmasını istediğimiz keklerin başında kalıyor.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Eğer unu az katıyorsanız kek hamurunuz cıvık olacak buda dağılmasına neden olabilir. İdeal olan un miktarı ise 3 su bardağı Un'dur. Kekin dağılmaması için kek hamurunuzun boza kıvamında olmasına dikkat ediniz. kek dağılmasının sebeplerinden önemlisi yazılan tarif miktarlarına uyulmamasıdır.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Evet, yanlış duymadınız un kullanmadan harika bir kek hazırlamak mümkün. Un yerine nişasta kullanarak sevdikleriniz için enfes bir kek yapabilirsiniz. Mis gibi kokusu mutfağınızı sardığında sabırsızlanacağınız unsuz keki yedikten sonra en kısa zamanda tekrar yapmak isteyeceksiniz.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur. Yapılan bir diğer hata ise kek pişince hemen dışarıya çıkarmak. Bu şekilde kekinizde aniden sönmeler görebilirsiniz.
Yağlanmış ve unlanmış ortası delik kalıpta önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirin. Bir yumurta ile ne kadar kabardığına inanamayacaksınız. Şeftali yoksa elma ile de olur. Afiyet olsun.
Bir kekin yumuşacık ve kabarık olmasını sağlayan en önemli unsuru şeker ve yumurta. Yumurta beyazı ve şekerin, yumurta sarısı ve şekerin ayrı ayrı ve iyi bir biçimde çırpılması sonucunda kekiniz doğal olarak kabarır.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Kekin dışı pişmiş içi çiğ kaldıysa
Fırının derecesini çok yükseltmemelisiniz. İkinci neden ise kullanılan sıvı malzemelerin miktarı olabilir. Eğer kekinizin içi çiğ kalmaya devam ediyorsa kullanılan sıvı miktarnı düşürmeniz gerekecektir. Diğer bir neden ise pişirme süresi.
Kekinizin içinden kürdan temiz bir şekilde çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Üzerine harç yapışmışsa henüz pişmemiş demektir. Kekinizin pişip pişmediğini bıçak batırarak kontrol etmeyin. Kekinizi fırından aldıktan sonra da tamamen soğumadan dilimlemeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri