Hamur; ekmek, bisküvi, kek, kurabiye, mantı, yassı ekmek, erişte, makarna, hamur işi, pizza, turta ve benzer ürünlerin üretiminde kullanılır. Hamurlar, genellikle buğday olmak üzere çok çeşitli unlardan yapılabilir. Mısır, pirinç, çavdar, baklagil ve badem unları hamur yapımında diğer önemli un türlerini oluşturur.
Hamur Çeşitleri Nelerdir? En yaygın hamur türleri, kısa hamur işi, hızlı hamur işi, milföy, choux hamuru veya yufkadır. Hamur işi, basit malzemelerle, genellikle sadece un, su ve tereyağı, domuz yağı veya diğer katı yağlar ile yapılan temel hamurları tanımlamak için kullanılan yaygın bir terimdir.
çırpılarak yapılan hamurlar, mayalı hamurlar ve. özleştirilerek yapılan hamurlar olmak üzere üçe ayrılır.
İlgili 26 soru bulundu
Un, su, bazen de yumurta ve tuzla hazırlanan katı hamur: 1 kg unun yarısı kadar sıvı (2 yumurta ve 400 gram su veya 1 yumurta 450 gram su) katılıp hazırlanan hamur.
Hamur, tahıl veya baklagillerden üretilen yoğrulabilir, bazen elastik bir besin maddesidir. Hamur tipik olarak un ve az miktarda su veya başka bir sıvı ile karıştırmak suretiyle yapılır ve bazen maya veya başka kabartma maddeleri ile çeşitli yağlar veya aromalar gibi diğer bileşenleri içerir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Yağlı hamurlar un, tuz, su, yumurta ve yağdan oluşur. yavaş yavaş yandan alınarak macun hâline getirilir. Gerekiyorsa suyun arta kalanı da konularak yoğrulur. Nemli bez altında 15-20 dakika dinlendirilir.
Çörek Otlu Pişi, Kaşık Dökmesi, Mayalı Akıtma, Patatesli Pankek, Tava Çöreği, Kahvaltılık Peynirli Lokma, Peynirli Kaşık Dökmesi, Patatesli Kaşık Dökmesi, Çikolatalı Kaşık Dökmesi, Muhammara (Acuka), Kahvaltılık Poğaça Tarifleri, seçtiğimiz tariflerin bazıları.
Ekler pasta ve profiterol buna örnek olarak gösterilebilir. Klasik uygulamaların dışında pişirilerek yapılan hamurların pastacılıkta kullanımı sonsuz değişkenlik gösterir. Değişik meyveler, kuruyemiş, jöle, karamel, dondurma vb. ilavesiyle çok değişik ekler ve profiteroller hazırlanabilir.
Mayalı hamur, kuru ya da yaş maya ile yoğurduktan sonra uygun bir sıcaklıkta mayalanması için bekletilerek hazırlanan bir puf puf kabarmış, genellikle yumuşacık olan hamur çeşidir. Mayalı hamur ile poğaça, pide, ev pizzası veya açma yapabilirsiniz.
Hamur (Kürtçe: Xemûr, Azerice: Xəmur) Ağrı ilinin bir ilçesidir.
Özellikle kahvaltıların ve çay saatlerinin vazgeçilmez lezzeti börek hamuru için sirke kullanımı tercih edilir. Çünkü, pişi veya sigara böreği gibi kızartılacak börek çeşitlerinin sıvı yağını daha az çekmesine yardımcı olur.
Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Hamur kelimesi Türkçe'de "kabarmış, mayalanmış, mayalı hamur ekmeği" anlamına gelir. Arapça χmr kökünden gelen χamīr خمير z "kabarmış, mayalanmış, mayalı hamur ekmeği" sözcüğünden alıntıdır.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
Hamur işlerinde en mükemmel sonucu almanız için özel üretilmiş Sana Hamur işi sayesinde yaptığınız kekler, poğaçalar, kurabiyeler tam kıvamında ve enfes lezzette olacak! Yeni Sana Hamurişi %79 bitkisel yağ içerir. Trans yağ içermez. %100 Helal Sertifakalıdır.
Yuva Kolay hamur ile ister mayalı ister mayasız tüm hamurlar kolayca yoğurulup, açılacak. Poğaça, börek, açma, kurabiye, pide, baklava, katmer, pizza, mantı ve ekmekleriniz daha pratik olacak. Gluten içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri