Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kayısı neyi sever?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kayısı neyi sever?

Kayısı, derin, iyi geçirgen, iyi havalanan, sıcak ve besin maddelerince zengin, kumlu, tınlı, humuslu toprakları seven bir meyvedir. Ağaçlar kuvvetli, büyük, yayvan taç teşkil eder. 8-10 metreye kadar boylanabilir. Kışı soğuk, yazı sıcak iklimlerin meyvesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: malatya.tarimorman.gov.tr

Kayısı ağacı neyi sever?

Toprak İsteği: Kayısı ağacı; yarı sıcak ve sıcak bölgelerde, arazinin bol güneş gören güney yönlerinde, derin, geçirgen, az meyilli, sıcak ve besin maddelerince zengin, tınlı ve hafif kireçli, tınlı, kumlu tınlı ve humuslu top- raklarda iyi gelişme gösterir ve meyve kalitesi artar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarimorman.gov.tr

Kayısı çok su ister mi?

Ağaçtaki meyve yükü artıkça ağacın su ihtiyacı da artmaktadır. Bu dönemde kayısı ağaçları hem daha sık hem de her sulamada daha fazla suya ihtiyaç duyarlar. Kayısı ağaçları hasattan 7-10 gün önce mutlaka sulanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: e-fidancim.com

Kayısı ağacına hangi gübre atılır?

Yapacağımız toprak tahlili sonuçlarına göre Azotlu gübrelerin 2/3 lük kısmı ağaçların taç iz düşümlerine verilir. Topraklarımız kireçli ise Amonyum Sülfat gübresi tercih edilmelidir. (Uygulanacak gübre miktarı ağaç yaş başına 100 gram üzerinde) hesaplanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: malatya.tarimorman.gov.tr

Kayısı hangi toprağı sever?

Toprak: Derin, geçirgen, iyi havalanan, sıcak ve besin maddelerince zengin olan ince dokulu, tınlı, tınlı-kireçli topraklar kayısı yetiştiriciliği için uygundur. Çok fakir topraklarda büyümenin yeterli olmaması, çiçeklerin iyi beslenememesi yüzünden verim ve kalite azalır. Nemli ve ağır topraklardan hiç hoşlanmazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarimorman.gov.tr

KAYISI KAVURMASI | Ramazan'a Özel | Nurcan Hanımın Mutfağı

İlgili 27 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kayısı ağacı güneşi sever mi?

Kayısı bol güneş isteyen bir bitkidir. Tınlı, nemini tutabilen yapıdaki organik içeriği olan yüksek toprakların tercih edilmesi gerekir. Organik içeriği ne kadar yüksek ise toprak o kadar verimli olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tohumgubre.com

Kayısı ağacına ne zaman gübre verilir?

O yüzden havalar serinlediğinde Eylül ayında başlanıp Nisan ayına kadar kullanılabilir. Yine Taban gübreleri diye tabir edilen18-46-0,20-20-20, 15-15-15-15 gibi gübreler en iyi bitki tarafından alınmaya başladığı dönem meyve ağaçlarında Ağustos-Eylül aylarıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: e-fidancim.com

Mart ayında Kayısıya hangi gübre atılır?

Şubat ayı içerisinde gübreleme yapılamamış ise toprak tahlil sonuçlarına göre Azotlu gübrelerin kullanılmasına devam edilir. Toprak tahlili yapılmamış ise kireçli topraklarda Amonyum Sülfat, kireci yüksek olmayan topraklarda ise Amonyum Nitrat gübresi tercih edilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: malatya.tarimorman.gov.tr

Kayısıya hangi ilaç kullanılır?

Yaprak Delen (çil) Hastalığı için 1.ilaçlama sonbaharda yaprak dökümünden sonra yapılır. 2. ilaçlama ilkbaharda pembe tomurcuk döneminde % 1 lik bordo bulamacı veya % 50 Bakırlı Fungusitlerden biri 100 lt. Suya 400 gr. konularak ağacın her tarafı ıslatılacak şekilde ilaçlanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: malatya.tarimorman.gov.tr

Kayısı toprağı nasıl olmalı?

Derin köklü olduğu için ( kökleri 2 m' ye kadar ulaşır ) derin, geçirgen iyi havalanan, tınlı, tınlı-kireçli topraklarda topraklar da en iyi şekilde yetişir. Taban suyuna çok hassastır. Çok nemli, killi, ağır ve asitli toprakları sevmez çok fakir, kuru topraklarda iyi gelişmez. Kuraklığa dayanıklıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankara.tarimorman.gov.tr

Bir kayısı ağacının ömrü ne kadardır?

Kayısı Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Kayısı ağacı kısa bir ömre sahip olan bir ağaçtır. Ömür uzunluğu 30 ila 35 arasında değişmektedir. Bu yaşı geçen ağaçlar verimliliklerini kaybederler ve kesilmeleri oldukça akıllıca bir tercih olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Kayısı ağacı kaç yıl sonra meyve verir?

Satın aldığınız kayısı fidanı klasik anaçlı yani kök sistemine sahipse meyve vermesi, çoğunlukla 4 yılı bulur. Dikilen kayısı fidanı bodur ya da yarı bodur bir meyve fidanı ise, 1-2 yıl sonra rahatlıkla o ağaçtan ürün alabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Kayısı ağacı kaç derece soğuğa dayanır?

Kayısı ağacının çeşidine göre soğuğa dayanaklıkları farklıdır yarım saat ve daha az süre -3,9°C kalırsa tomurcukları, -2,2 °C kalırsa açmış çiçekleri -0,6 °C kalırsa küçük meyveleri zarar görür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: e-fidancim.com

Kayısı ağacı susuz yetişir mi?

Kayısı ağacı sahil bandında susuzluğa dayanamaz mutlaka sulanması gerekmektedir. Rakım yükseldiği zaman iklim ve hava koşullarına bağlı olarak sulama gerekmeyebiliyor. Doğal olarak toprakta biriken suyu bünyesinde kullanıyor. Kayısı ağacının su ihtiyacı ağacın yaşının 20-25 katı kadardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: e-fidancim.com

Kayısı ağacı ne kadar su ister?

Su tutan ve derin topraklara dikilmiş kayısı ağaçları zamk çıkartmakta ve çok miktarda çiçek ve meyve dökümü yapmaktadır. Toprak yapısına ve yağış durumuna göre değişmekle beraber Malatya bölgesinde 3-5 sulama yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarimkutuphanesi.com

Bir kayısı ağacı ne kadar su ister?

Yetişkin bir kayısı ağacının yıllık su tüketiminin 900 mm civarında olduğu belirlenmiştir (27).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kayısı ağaçları Neden Kuruyor?

Kayısı ağacı kuruması ağaç üzerinde dönemsel ve mevsimsel olarak kuruma ve hastalanma olasılıkları çok yüksek bir seviyede olmaktadır. Bunun yanı sıra yanlış Budama,Gübreleme,İlaçlama,Toprak yapısının bozulması gibi etkenlerde Kayısı ağacının kurumasına sebep olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 100de100gubre.com

Kayısıda Sakızlanma neden olur?

Meyve ağaçlarının bulunduğu toprakta aşırı nemin yükselmesi sonucundan bitki kökleri havasız yanı oksijensiz kaldığı için iletim borularında sıkıntılar oluşmakta kök boğazında çürümeler ve tepki olarak ta ağaçta oluşan stresin sonucunda zamklanmaya yol açmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: malatya.tarimorman.gov.tr

Kayısı dalında neden Kurtlanır?

Kayısı ağaçlarında meyvelerin olgunlaşma döneminde dökülmesine ve kurtlanmasına sebep olan Şeftali Güvesi Zararlısına karşı ilaçlama zamanını belirlemek için o bölgeyi ekolojik olarak temsil eden kayısı bahçelerinin olduğu yerlere Şeftali Güvesi tuzakları kayısı ağacının güney yönüne 1.5-2 metre yüksekliğindeki uygun ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: malatya.tarimorman.gov.tr

Meyveyi Hangi gübre büyütür?

Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: drt.com.tr

Kış gübresi ne zaman atılır?

En uygun gübreleme zamanları; erken sonbahar (eylül), erken kış (kasım başı), erken bahar (mart-nisan) ve geç bahar(mayıs)'dır. Gübreleme toprak ısısının en düşük olduğu, sabah veya akşam üstü yapılmalıdır. Gübre uygulaması ıslak çime Yapılmamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gurcim.com

15 15 15 15 gübre ne zaman verilmeli?

Tek yıllık bitkilerde ekimden hemen önce veya ekim sırasında verilir. Meyve ağaçlarına kış sonunda, ağaçlara su yürümeden hemen önce verilmelidir. Ekim sırasında taban gübresi olarak kullanıldığında, serpme olarak verilirken toprak altına getirilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: toros.com.tr

Kayısı ağacı budaması ne zaman yapılır?

Kış Dönemi En İdeal Dönem

Soğuk bölgelerde ise genelde bahar ayı başlamadan, ağaçlar uyanmadan önce bu işlemi yapmalısınız. Yazın ancak tali budamalar (meyve seyreltmeleri, yaprak budamaları, bitkide coşkulu çıkan sürgünlerin budanması, vb.) yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: akyolbahce.com.tr

Kayısı ağacına aşı ne zaman yapılır?

Mart-Nisan aylarında anaca su yürümeye başladığında uygulanır. Aşı için gerekli kalemler durgun mevsimde alınıp, aşı zamanına kadar saklanır. Mayıs sonu veya Haziranın ilk haftalarında başlanır ve Temmuza kadar devam edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: samsun.tarimorman.gov.tr

Kışın ağaçlara hangi gübre verilir?

Meyve ağaçlarının gübreleme zamanı, bölgenin iklimine göre değişmekle birlikte ılıman bölgelerde Şubat- Mart aylarında, kışı şiddetli geçen bölgelerde ise Mart- Nisan aylarında yapılmalıdır. Yılın ilk gübrelemesinde önerilen fosforlu ve potasyumlu gübrenin tamamı ve azotlu gübrenin yarısı verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: camli.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT