Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kayınpeder geline haram mıdır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kayınpeder geline haram mıdır?

Kayınpeder gelini için baba hükmündedir ama gelin onun yanında babası gibi serbest olamaz davranamaz. Caizdir, denildiğinde doğacak mahzurların önüne geçilmesi günümüz için şibhu mustahildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Kayınpeder geline mahrem midir?

Yani, bir hanım için kayınpederi, bir erkek için de kayınvalidesi gerçek baba ve annesi gibidir, aralarında ebedî mahremiyet vardır. Hiçbir şekilde oğlu ölse veya hanımını boşasa da kayınpeder geliniyle, damat da kayınvalidesi ile evlenemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Evlendikten sonra kayınbaba helal mi?

Kişinin kayınbabası öz babası gibidir. Bu bakımdan gelinin kayınbabası ile yalnız kalması ve onun hizmetinde bulunması caizdir. Kayınbabanın yanında saçın ve kolların açık olması caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kaynana Kayınbabaya nikah düşer mi?

Aynı şekilde gelin de nikah kıyılır kıyılmaz kayınbabasına mahrem olur (Şafiî, el-Ümm V, 26). Erkeğin kayınvalidesine, gelinin de kayınbabasına olan mahremliği ebedidir. Karı ile koca birbirlerinden boşansalar dahi bu mahremiyet devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvakurulu.com

Gelin mahrem mi?

Erkeğin mahremleri şunlardır:

Anne, kız kardeş, kız evlat, üvey anne, üvey kız evlat, sütanne, sütkız kardeş, erkek ve kız kardeşin kızları (yeğenler), hala, teyze, kayınvalide, oğlunun hanımı (gelin). Nikâh devam ettiği sürece eşinin hala ve teyzesi. Bu husus, Nisa Suresi 23. ayette tadat edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: somuncubaba.net

120-Kayınpeder-gelin, kayınvâlide-dâmâd arasında mahremiyet (görme, el öpme vs.) ölçüsü nedir?

İlgili 38 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Gelin kayınpederinin altını alabilir mi?

Dolayısıyla hasta olan kayınpederin bakımını yapabilecek eşi, oğlu veya erkek torunu ya da öz kızı olduğu hâlde söz konusu bakım ve hizmetin gelin tarafından yapılması dinen doğru olmaz. Onların bulunmaması hâlinde ise bu hizmetleri gelinin yapmasında dinen bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kayınpederin eli öpülür mü?

Buna göre; Damat-kayınvalide ve gelin-kayınpeder birbirlerinin eline, koluna, saçına... bakabileceklerine göre, birbirlerinin buralarına dokunmaları dolayısıyla ellerini öpmeleri ve tokalaşmaları da helâldir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kayınpeder geline bakmakla yükümlü mü?

“Bir gelin kendi kocası ve hatta çocuğuna bile bakma zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla bir kayınpedere bakma sorumluluğu da yoktur." İşte bu hüküm farziyet noktasından değerlendirilerek verilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kayınpedere baba demek caiz mi?

Bunun dini bir yönü yoktur. Örf bunu koymuştur; gerçek bir baba kastedilmediğinden kullanılması caiz olabilir ama mecburen kullanılır demek doğru olmaz. Yöresel şartlara da dikkat ederek kullanmakta yarar vardır. Bu kadar bir meseleden bir aile faciası üretmek de doğru olmayan bir davranıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Kuranı Kerimde kimlere nikah düşmez?

Meal (Kur'an Yolu)

Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızları, sizi emziren anneleriniz, sütbacılarınız, eşlerinizin anneleri, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuran.diyanet.gov.tr

Gelin kayınpederinin yanında başını açabilir mi?

Kadınlar arasında veya babasının, erkek kardeşlerinin, amca veya dayısının, kayınpederinin yanında başı açık kalmasında dinen bir sakınca yoktur. Çünkü bunlar ona ebediyen haram olan insanlardır. Ebediyen haram olunca da bu insanların yanında başı açık kalmasında bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilksesgazetesi.com

Kaynananın gelin üzerinde hakkı var mı?

Kayınvalide veya kayınpederin gelin üzerindeki haklarından değildir. Buna göre gelinin erkeğin aile büyükleriyle alakası saygı hürmet çerçevesindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Kimlerle evlenmek haramdır?

Dede ve ninenin sadece çocukları. Buna göre kişinin kendi annesi, ninesi, kızı, kız torunları, kız yeğenleri veya onların kızları, teyze ve halasıyla evlenmesi yasaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Damat kayınvalide mahrem mi?

Amin. Cevap: Eşin annesi damat için mahremdir. Yani damadın kayın validesini, yüz, eller, boyun ve saçların tesettürleri konularında, diğer mahremleri gibi görmesi ve öyle davranması caizdir. (Bölümün numarası 17; Page No. 366) Kayınvalidenin damadını öpmesine ve ona sarılmasına gelince, bu caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: al-feqh.com

Eşinin annesi mahrem mi?

[Mahrem demek, evlenmesi haram demektir. Mesela annemiz, bacımız, halamız, teyzemiz bize mahremdir.]

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Damat kayınvalidesinin elini öpebilir mi?

Damat kayın validesinin elini öpebilir mi? Aynı şekilde bir gelin kayın babasının elini öpebilir mi? Cevap: Damat kayınvalidesinin, gelin de kayınpederinin ellerini öpebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hayrettinkaraman.net

Kayınpeder demek doğru mu?

KAYINPEDER KELİMESİNİN ANLAMI

Kaynata anlamına gelir. Bu kelime genellikle kayın peder şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kayınpeder şeklinde olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Kayınvalideye anne dememek günah mı?

Kayınpeder ve kayınvalidenin kendilerine "anne" ve "baba" denmediğinden ötürü rencide olabilecekleri de düşünülebilir. Ama bu, örften ve günümüzde öyle alışıldığından dolayıdır. Öyleyse kayınpedere ve kayınvalideye baba ve anne demenin dinen bir sakıncası olmadığı söylenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Babaya peder demek caiz midir?

Peder, Farsça baba demektir. Kullanmakta mahzur yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Kaynanaya gelin mi bakar kızı mı?

Gelinler ve damatlar direkt sorumlu değildir. Çocuklar arasından da erkek çocuk kızdan önce sorumludur. Gelin direkt kendisi fiili olarak bakmak zorunda değildir ( çalışıyordur hastadır vs) ama bu durum kocasının, annesine bakmasını engelleme hakkı olduğu anlamına gelmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Gelin ve kaynana neden anlaşamaz?

Dr. Aydın, gelin-kayınvalide arasındaki çekişmelerin belli başlı sebeplerinin ön yargılar, alınganlık, kişilik farklılıkları, gelin ve kaynananın haddini aşması, başkasını yönetme isteği, kıskançlık, ruhsal hastalıklar, bencillik, cahillik gibi konular olduğunu belirtti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Kayınvalideye küsmek günah mı?

Büyüklerimiz her ne kadar hatalı da olsalar, alttan alıp şefkatle yaklaşması gereken küçüklerdir. Anne babanızın hataları varsa, güzel bir dille onları incitmeden uyarabilirsiniz; küsmek kesinlikle caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Yengenin elini öpmek caiz mi?

Erkeğin şehevi duyguları kadına göre daha geç dönemde kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kız istemede el öpmek caiz mi?

el Cevap: El öpme adeti dini değildir. Eşlerin karşılıklı anne babalarının ellerini öpmesi ilkemizde yaygın bir adettir. Ayet kapsamında mahrem olduklarından ellerinin öpülmesi mübahtır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

El öpmek dinen caiz mi?

Âlimlerin çoğunluğuna göre anne ve babanın ya da dindarlığına, ilmine, yaşına hürmeten başka kimselerin elinin öpülmesi câizdir. Hürmet kastıyla Hz. Peygamber'in elinin ve başının öpüldüğü rivayeti (İbn Mâce, “Edeb”, 16; Ebû Dâvûd, “Edeb”, 144, 147-149; Tirmizî, “İstiʾẕân”, 33) bu görüşü desteklemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT