Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kaynana ya zekât verilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kaynana ya zekât verilir mi?

Kayınvalide ve kayınpeder, kişinin bakmakla yükümlü olduğu kimselerden olmadığı için, fakir iseler kendilerine zekât verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ihh.org.tr

Gelinin kaynanaya fitre verilir mi?

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Enişte kaynanaya zekât verebilir mi?

Kişinin zekât ve fitresini fakir olmaları kaydıyla kayınvalidesine veya kayınpederine vermesi caiz olur. Zira onlarla aralarında kan bağı (babalar, anneler ve çocukları gibi) olmadığından, vermesinde bir sakınca yoktur. Ancak anne, baba, dede, nene, çocuklar ve torunlara zekât ve fitre verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kız annesine zekât verebilir mi?

Usûl ve furûa yani anne, baba, dede ve ninelerle, çocuk ve torunlara zekât verilmez (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/381). Çünkü kişi bakmakla yükümlü olduğu bu kimselere zekât verecek olsa verdiği zekât dolaylı yoldan kendisine dönmüş olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kayınpeder geline zekât verebilir mi?

Hocam, Kayınvalide gelinine zekât ve fitre verebilir mi? Yalnız yaşayan bir geline kaynana veya kaynatanın zekât vermesinde sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Kaynanaya Hizmet Etmenin Hükmü - NUREDDİN YILDIZ

İlgili 23 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Oğlunun hanımına zekât verilir mi?

Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire verilmez. Fakir olmak şartıyla geline, kardeş, hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Eşim anneme zekât verebilir mi?

Zekat veremeyeceğimiz yakınlarımız arasında; annemiz, babamız, karımız veya kocamız yani eşimiz, kız çocuğumuz, erkek çocuğumuz, kız çocuğumuzdan dünyaya gelen erkek ya da kız torunumuz, erkek çocuğumuzdan dünyaya gelen kız ya da erkek torunumuz, dedelerimiz ve ninelerimiz yer alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Evli bir kız annesine fitre verebilir mi?

Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kardeşe verilen para sadaka olur mu?

Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğinânî, el-Hidâye, 2/224; İbnü'l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/275; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/353-354). Hatta zekât verirken yoksul akrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Çocuk annesine zekât verebilir mi?

Fürû' ise; çocuk ve torunlara verilen isimdir. Bu bakımdan zekât hususunda usûl ve furû' ile ilgili böyle bir ölçü getirilmiştir. Yalnız anne, -eğer baba hâlâ hayatta olup çocuklarına bakmakla yükümlüyse- çocuklarına ve torunlarına bakmakla yükümlü olmadığı için zekâtını bunlardan muhtaç olanlara verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Eşinin dedesine zekât verilir mi?

Zekat kimlere verilmez?” sorularını Necmettin Nursaçan Kur'an-ı Kerim ışığında yanıtladı. Nursaçan, kişinin annesine, babasına, dedesine, çocuklarına, torunlarına ve eşine zekat veremeyeceğini, kardeş, yeğen, amca, hala, teyze gibi akrabalara zekat verilebileceğini belirtti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.youtube.com

Zekât vermek kime düşer?

Zekat Kimlere Farzdır? Müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve hür olan, kazanç sağlayıcı nitelikte mala sahip olan (nisap miktarda) kimselere zekat farzdır. Zekatın kişiye farz olması için elinde bulundurduğu nisap miktarda mala sahip olmasından, bir kameri yılın geçmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vuslat.org.tr

Kaynana damadın yanında namaz kılabilir mi?

Kadın ile erkek arasında nikâh akdi gerçekleşir gerçekleşmez kayınvalide ebedi olarak damadına mahrem olur. Bu mahremiyet için gelin ile damadın zifafa girmesi şart değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvakurulu.com

Zekât verilecek kişiler kimlerdir?

Zekâtın verileceği kimseler Kur'ân-ı Kerîm'de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslâm'a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır (et-Tevbe, 9/60).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Zekât kimlere nerelere verilir?

Tevbe Suresinin, 60. ayet-i kerimesinde zekâtın kimlere verileceği mealen şöyle bildirilir: “Zekâtlar Allah'tan bir farz olmak üzere fakirlere, miskinlere, zekât işinde çalışanlara, kalbleri İslâm'a ısındırılacaklara verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Eşinin kardeşine fitre verilir mi?

Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire fitre verilmez. Fakir olmak şartı ile kardeşe, geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa, üvey babaya, üvey anneye fitre verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iha.com.tr

Kişi annesine sadaka verebilir mi?

Zekât ve fitre, anne ve babaya asla verilemez. Anne ve babaya zekât ve fitrenin dışındaki sadakalar, yani Allah rızası için bir borç olmadığı hâlde verilecek şeyler anneye-babaya verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sosyaldoku.tv

Yeğenine zekât verilir mi?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi usul ve zekât düşmez. Bunun dışında akrabadan zekâta müstehak olan kimselerin tercih sırası şöyledir: Erkek ve kız kardeşler, Bunların evlâdları (yeğenler), amcalar, halalar ve amca ve halaların evlatları.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Namaz kılmayana zekât verilir mi?

Bu doğru mu? - Eğer verilmesi uygunsa, zekat verirken eşit şartlarda olan iki kişiden namaz kılanı mı tercih etmek gerekir? Değerli kardeşimiz, "Namaz kılmayana zekat verilmez" diye bir islâmî hüküm yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Esinin annesine fitre verilir mi?

Bakmakla yükümlü olduğumuz eş, anne baba ve dedelerle çocuk ve torunların dışında kalan kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Fitre ailedeki her birey için verilir mi?

Kişi, kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür (Kâsânî, Bedâî', 2/70). Buna karşılık kişinin ana-babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödeme zorunluluğu yoktur (Kâsânî, Bedâî', 2/70,72).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Baba boşanmış kızına zekât verebilir mi?

Baba, Dul Olan Kızına Zekât veya Fıtır Sadakası Verebilir mi? Baba, Dul Olan Kızına Zekât veya Fıtır Sadakası Verebilir mi? Yakın akrabalar birbirlerine bakmakla yükümlü oldukları sürece zekatlarını veya fıtır sadakalarını ya da fidyelerini birbirlerine veremezler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvakurulu.com

Damat eşinin annesine zekât verebilir mi?

Kayınvalide ve kayınpedere zekât verilebilir mi? Fakir olan kayınvalide ve kayınpedere zekât verilebilir. Çünkü bu kişilerle zekâtı veren kişi arasında usûl ve fürû ilişkisi olmadığı gibi zekât veren şahıs bunlara bakmakla yükümlü de değildir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/353-354).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Evi olan birine zekât verilir mi?

ARABANIN VE EVİN ZEKATI OLUR MU? Kişinin ticaret amaçlı olmayıp ev, işyeri, çiftlik vb. amaçlarla kullanmak üzere alıp elinde bulundurduğu gayr-i menkuller ile kişinin kullanmakta olduğu arabası zekata tabi değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Çalışmayan biri zekât verir mi?

Bu itibarla, belirli bir geliri bulunduğu hâlde, bu geliriyle asgari temel ihtiyaçlarını karşılayamayan veya temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra elinde 80,18 gram altın veya bu değerde bir mal bulunmayan kişilere zekât verilebilir. Bu kişilerin ücretli, memur, esnaf veya işsiz olması fark etmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT