Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Karısının soyadını alabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Karısının soyadını alabilir mi?

“Evlenme akdi sırasında kadın kocasının ya da koca karısının soyadını seçme hakkına sahiptir. Bu bildirim evlendirme memuruna yapılır. Eşler evlenme sırasında evlendirme memuruna ya da herhangi bir zamanda nüfus memuruna yapacakları yazılı bir bildirim ile bekârlık soyadlarını da kullanabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

Bir erkek karısının soyadını alabilir mi?

Anayasa Mahkemesi (AYM) kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanabilmesinin önünü açan bir karara imza attı. Buna göre, Türk Medeni Kanunu'nun kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu getiren 187. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.euronews.com

Kadın eşine soyadını verebilir mi?

Evlenen kadının soyadındaki değişiklik

Türk Medeni Kanununun 187. madde hükmüne göre kadın, kocasının soyadını alır; kocasının soyadı ile birlikte bekarlık soyadını kullanması mümkündür. Bunun için kadın evlendirme memuruna veya nüfus dairesine başvuru yapar ve bu şekilde iki soyadını birlikte kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Evli biri kendi soyadını kullanabilir mi?

Evlendikten sonra kadının kendi soyadını kullanması son derece doğal karşılanan bir durumdur. Nüfus idaresine yapılan yazılı beyanname ile evlendikten sonra kendi soyadınızı da kullanmanıza imkan sağlanır. Evlendikten sonra eşlerin soyadını kullanmak kesinlikle zorunlu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Kadın isterse kendi soyadını kullanabilir mi?

Böylelikle kadınlar, evlenmeden önceki soyadını, tek soyad olarak evlendikten sonra da kullanabilecek. Bugün Resmi Gazete'de de yayımlanan karar dokuz ay sonra yürürlüğü girecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bbc.com

Kadının kocasının soy ismini almasının hükmü nedir? Halis Bayancuk Hoca

İlgili 28 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Evlendikten sonra eşinin soyadını almak zorunda mı?

Evlenen kadın, evlendikten sonra yalnız eşinin soyadını kullanabilir. kullanabilir. Evlenen kadın, evlendikten sonra yalnızca evlenmeden önceki soyadını kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: citil.av.tr

Kadın evliyken soyadını değiştirebilir mi?

Ancak Türk Medeni Kanunu madde 187'e göre “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oner.av.tr

Evlilik nedeniyle soyadı değişikliği nasıl yapılır?

Kendi soyadını kullanmaya devam etmek isteyen gelin adaylarının, evlilik müracaatı esnasında ilgili formu doldurarak bunu beyan etmesi gerekiyor. Hem bekarken kullandıkları soyadını hem de eşinin soyadını kullanmak isteyen bireylerin ise yeni kimlik başvurusu sırasında bir dilekçe ile bunu bildirmeleri gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eliteworldhotels.com.tr

Kişi kendi soyadını değiştirebilir mi?

Dava açmadan soyadı değiştirilebilir mi ? Kişinin soyadı kişisel durum sayılır ve TMK m.39; “Mahkeme kararı olmadıkça kişisel durum sicilinin hiçbir kaydında düzeltme yapılamaz” hükmü gereğince dava açmadan soyadı değiştirmek mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

Kocası ölen kadın kızlık soyadını kullanabilir mi?

* Kocası ölen kadın yeniden evlenmedikçe ölen kocasının aile kütüğünde kalır ve kocasının soyadını taşımaya devam eder. Yazılı talebi halinde dilerse bekarlık hanesine dönerek bekarlık soyadını alıp kapanmış olan nüfus kaydını canlandırabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resadiye.gov.tr

Kadın soyisim değişikliği nasıl yapılır?

Evlenme durumunda kadınlar kocalarının soyadını almaktadır. Bu aşamada yeni evli bireylerin yeni soyadı için SGK'ya bildirmesi gerekmektedir. Soyadı bildiriminde bulunan kişilerin yanında Nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanı fotokopisi ve soyadı değiştirme talebi ile ilgili dilekçe bulundurması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Dul kadın kızlık soyadını kullanabilir mi?

EŞİ ÖLEN KADIN KENDİ KIZLIK SOYADI 'NI KULLANMAK İSTERSE (Yargıtay Kararlarıyla…) Kocası ölen kadın pekala kocasının soyadı nı taşımaktan vazgeçebilir ve kendi (bekarlık) kızlık soyadı na dönmek isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

Anne soyadını almak için ne yapmak gerekir?

Annenin Soyadını Alma ve Annenin Soyadını Alma Davası

“Madde 187- Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Türkiye'de erkek kadının soyadını alabilir mi?

Bugün yani 28.04.2023 tarihinde resmi gazetede yayınlanan ve 9 ay sonra yürürlüğe girecek olan Anayasa Mahkemesi kararı ile Türk Medeni Kanunu Madde 187 iptal edildi . Yani evlenince kadın erkeğin soyadını alır maddesi iptal edilmiş oldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: azizcihank.av.tr

Erkekler iki soyisim kullanabilir mi?

ERKEKLERİN DURUMU

Erkek eşinin soyadını kendi soyadı ile birlikte kullanamıyor. Nedenine gelince, 27 Aralık 1934 tarihli “Soyadı Nizamnamesi”nin 6. ve 16. maddeleri uyarınca, erkeğin soyadının yanına, bir başka soyadı eklenemiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Özer Uçuran Çiller neden eşinin soyadını aldı?

Özer Uçuran Çiller (d. 21 Eylül 1937), Türk mühendis ve iş insanı. Türkiye'nin eski başbakanlarından Tansu Çiller ile evli ve iki çocuk babasıdır. Evliliğinden sonra "Çiller" soyadını aldı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Babamın soyadını taşımak istemiyorum ne yapmalıyım?

İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: idilsuaydin.av.tr

Kişi istediği soyadı alabilir mi?

Soyadını değiştirmek isteyen kişi davasını bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesinde açacaktır. Dava, başvurucunun yerleşim yerindeki ya da nüfusa kayıtlı olduğu yerdeki adliyede açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

Soyadı değiştirme ücreti ne kadar?

Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2023 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 1050 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esercelik.av.tr

Evlilikten kaç gün sonra soyadı değişir?

Yasal olarak yeni evlenenlerin bir ay içerisinde kimliklerini değiştirmeleri gerekir. Ancak nikah işlemlerinden hemen sonra nüfus müdürlüğüne gitmeyiniz. Çünkü bulunduğunuz belediyenin nikahınızı kıymasından sonra evliliğinize dair evrakların nikahın kıyıldığı nüfus müdürlüğüne gönderilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dreamon.com.tr

Resmi nikahtan kaç gün sonra soyadı değişir?

Nikahı kıyan makam ister 1. gün ister 10. gün bu bildirme işlemini yapabilir. Bu nedenle nikah kıyıldıktan 10 gün sonra belirlenen nüfus müdürlüğüne gitmeniz önerilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Nikahtan ne kadar süre sonra soyadı değişir?

Evlendikten sonraki 10 gün içinde, kadının soyadı değişikliği, nüfus kayıtlarına otomatik olarak yansır. Bu süreçte e-devlet sistemi üzerinden soyadı değişikliğini takip edebilirsin. Bu değişiklik kayıtlarda göründüğü tarihten itibaren kimlik değiştirme işlemi için başvuruda bulunabilirsin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugun.com

Kimler soyadını değiştirebilir?

Soyadı, kişilerin hangi ailenin mensubu olduklarını belirten kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Türk Medeni Kanunu gereğince haklı sebep bulunması halinde kişiler soyadını değiştirebilir. Soyadı değiştirme davası, isim değiştirme davasıyla benzerlik göstermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Kadın evlendikten sonra imza değişir mi?

İmzanın şekli mevzuatımızda,;kişinin adı soyadı yahut soyadının elle yazılması olarak tarif edilmiştir. Bu itibarla kişinin elinden sadır olan ve bu tanıma uyan imzanın hareketi, yazılışı ve figürleri değiştirilebilir. Yani, resmi manada bu yönde bir girişim veya tespit "imza beyannamesi" hariç şart değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

E devlet üzerinden soyadı değişikliği nasıl yapılır?

NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT