Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kardeş şahit olabiliyor mu?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kardeş şahit olabiliyor mu?

Erkek kardeş, kız kardeşinin nikâhına şahitlik edebilir. Aynı şekilde erkek olmaları kaydıyla diğer akrabalar da birbirlerine şahitlik edebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvakurulu.com

Kardeş şahit olabilir mi?

Pek çok kişinin bildiğinin aksine kardeşin nikah şahitliğini yapmasına herhangi bir sorun yoktur. Kardeşler ve diğer aynı soyada sahip olan kişiler birbirlerinin nikah şahitliğini gerçekleştirebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: salomonstore.sk

Kardeş kardeşe şahit olur mu?

Kardeşten Nikah Şahidi Olur mu? Başta kardeşler olmak üzere aynı soyisimden nikah şahidi olur mu sorusu da konuyla ilgili en çok merak edilenler arasında. Bu noktada şu bilgiyi vermeliyiz; aynı soyadı taşımak şahit olmaya engel değildir. Gelinin ve damadın kardeşleri şahitlik edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dugun.com

Aileden biri şahit olabilir mi?

Annenize elbette şahit olabilirsiniz. Aile mahkemelerinde yakın akrabanın şahitliği geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasingirgin.av.tr

Erkek kardeşten şahit olur mu?

Şöyle ki: Şahit zevcin veya zevcenin usul ve füruundan ise onun aleyhinde şehadet edebilirlerse de lehinde şehadet edemez.” Bu nakillerden sonra şu hükmü anlıyoruz: Nikâhta kardeş, amca ve dayı şahit olabildiği gibi, baba ve oğul da şahit olabiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Nikah Şahidi Kimler Olabilir? Nikah Şahidi Olmanın Şartları

İlgili 20 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kız kardeş şahit olabilir mi?

Çiftlerin resmi nikahının kıyılması için nikah şahitlerinin olması gerekiyor. 18 yaşını dolduran, akli dengesi yerinde olan herkes nikah şahitliği yapabilir. Kişinin annesi, babası ya da kardeşleri de nikah şahidi olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

Kimden şahit olmaz?

- Çocukların, akıl hastalarının, bunakların, dilsizin, âmanın şahitlikleri makbul değildir. - Ağzından çıkanların meşru veya gayrimeşru olduğuna aldırmayan, dinen ve ahlaken hoş olmayan sözleri sarf etmeyi bir alışkanlık haline getiren laubali insanların şahitlikleri kabul olunmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kardeş tanık olabilir mi?

Boşanma davasına taraf olmayan, 3. kişiler tanık olarak gösterilebilir. Halk arasında yaygın olan yanlış kanının aksine, tarafların anne, baba, kardeş vb. akrabaları da boşanma davasında tanıklık edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Yakın akraba şahit olabilir mi?

Boşanma Davasında Tanık Olmak İçin Gerekenler. Davalar için şahit olabilmek için herhangi bir şart bulunmamaktadır. Herkes şahit olabilir. Sadece yakın akraba olarak sayılan kişiler şahitlik yapmaktan çekinme durumu olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cerensumer.av.tr

Aileden biri tanık olabilir mi?

Boşanma davalarında, akrabalar da tanık olarak gösterilebilirler. Ancak, bu tanıkların, tarafların evliliklerinde yaşanan olayları görmüş veya duymuş olmaları gerekir. Aksi takdirde, tanıkların beyanları kabul edilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Akraba tanıklık yapabilir mi?

Akrabalar Tanık Olabilir Mi? Tanığın davacı ya da davalı ile akraba olması tek başına tanığın beyanları hükümsüz kılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: huseyinkusku.av.tr

Mahkemede kimler tanık olamaz?

MADDE 248- (1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilirler: a) İki taraftan birinin nişanlısı. b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halildemir.av.tr

Dini nikahta kız kardeş şahit olabilir mi?

Erkek kardeş, kız kardeşinin nikâhına şahitlik edebilir. Aynı şekilde erkek olmaları kaydıyla diğer akrabalar da birbirlerine şahitlik edebilirler. Hanefi mezhebine göre iki kadın bir erkek olmak üzere yine şahitlik geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinarinsesi.com

2 kişi şahit olabilir mi?

Bu hususla alakalı olarak HMK'nın 240/1. maddesi; “Davada taraf olmayan kişiler tanık olarak gösterilebilir.” hükmünü haiz olup kural olarak, üçüncü kişi olması şartıyla herkes tanık olarak dinlenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Şahit kimler olur?

Tanık (şahit), dava konusu olay hakkında bilgi sahibi olduğu bilinen; ancak davaya taraf olmayan kişilerdir. Bir kişinin tanık olduğu olayla ilgili sahip olduğu bilgileri adli makamlar önünde anlatması ''tanıklık'' olarak nitelendirilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Şahit kim olabilir?

Çiftlerin resmi nikahının kıyılması için nikah şahitlerinin olması gerekiyor. 18 yaşını dolduran, akli dengesi yerinde olan herkes nikah şahitliği yapabilir. Kişinin annesi, babası ya da kardeşleri de nikah şahidi olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberler.com

Kardesin Tanikligi geçerli olur mu?

Aksine ciddi, inandırıcı delil ve olaylar bulunmadıkça asıl olan tanıkların gerçeği söylemiş olmalarıdır. Akrabalık veya diğer bir yakınlık başlı başına tanık beyanını değerden düşürücü bir sebep sayılamaz. Davada, anılan tanıkların olmamışılmuş gibi ifade ettiğini kabule yeterli delil ve olgu da yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: akillar.av.tr

Kuzenden şahit olur mu?

Anne, baba, teyze, teyze çocukları, kuzenler, dayı, amca, yenge, abi tanıklık yapabilecektir. Aile arasındaki sorunlara akrabaların şahit olması hayatın doğal akışının gereğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esercelik.av.tr

Mahkemede hakim tanığa ne sorar?

(Tanığa, ilk önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyerinin veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numaraları sorulur. Gerekirse tanıklığına ne dereceye kadar güvenilebileceği hakkında hâkimi aydınlatacak durumlara, özellikle şüpheli, sanık veya mağdur ile ilişkilerine dair sorular yöneltilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kardeş tanıklıktan çekinebilir mi?

Madde 45'e Göre Tanıklıktan Çekinme

“Madde 45 – (1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilir: a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. b) Evlilik bağı kalmasa bile şüpheli veya sanığın eşi. c) Şüpheli veya sanığın kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

Yakın arkadaş tanık olabilir mi?

20. HMK'nın 255. maddesi uyarınca aksine ciddi ve inandırıcı delil ve olaylar bulunmadıkça asıl olan tanıkların gerçeği söylemiş olmalarıdır. Akrabalık veya diğer bir yakınlık başlı başına tanık beyanını değerden düşürücü bir sebep sayılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Şahit olarak davaya gelmezse ne olur?

(1) Kanunda gösterilen hükümler saklı kalmak üzere, tanıklık için çağrılan herkes gelmek zorundadır. Usulüne uygun olarak çağrıldığı hâlde mazeret bildirmeksizin gelmeyen tanık zorla getirtilir, gelmemesinin sebep olduğu giderlere ve beşyüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına hükmolunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Şahit olmama hakkı var mı?

Tanık olarak gösterilen kimse Cumhuriyet Savcısına, hakime veya mahkemeye gelmek, bildiklerini anlatmak ve doğru söylediğine dair yemin etmek zorundadır. İstisnai durumlarda kanunda sayılan kişiler tanık (şahit) olmaktan çekinebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Şahitlik yapmak farz mıdır?

Şahitliğin hâkim açısından hükmü yapılan şahitlik şartlarına uygun ise bu doğrultuda hüküm vermesinin vâcip olmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Şahit dinen zorunlu mudur?

En az iki şahit bulunmadan kıyılan nikâh akdi geçerli değildir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.); “…iki âdil şahit olmadıkça kıyılan nikâh (geçerli) olmaz.” (İbn Hibbân, es-Sahîh, 9/386 [4075]; bkz. Tirmizî, Nikâh, 15 [1104]) buyurarak nikâhtaki en önemli şartlardan birinin şahitlik olduğunu belirtmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT