Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Karara çıkmış davaya itiraz edilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Karara çıkmış davaya itiraz edilir mi?

Sonuç olarak karara çıkmış dosya ancak itiraz edilemeyecek hale geldiği vakit kesinleşmiş olur. İtiraz süresi değişiklik gösterebilmekle birlikte genel olarak 2 haftadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Dava dosyası karara çıktıktan sonra ne olur?

Dava sonucu karar çıkmış artık davanın kesinleşmiş olduğunu göstermektedir. Bu işlem ceza mahkemeleri ve hukuk mahkemeleri kapsamında bir dosya üzerinden gerçekleşir. Böylece yapılan mahkeme neticesinde nihai, yani son karar verilmiş olur. Bu karar kesindir ve uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Karara Çıkmış dava istinafa gider mi?

Dosya durumu karara çıkmış teriminin anlamı nihai karar verildiği anlamıdır. Bu nihai karara çıkan dava arkasından davalı ya da davacı istinafa veya temyize götürmek için bu süreleri beklemektedir. Eğer istinaf ve temyiz yolu açık davalarda bu yol kullanılmazsa kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tulinbabaoglan.av.tr

Karara çıkmış dosya tebliğ edilmezse ne olur?

Kararın tebliğe çıkarılması demek, kararın ilgili tarafa tebliğ edilmek üzere postaya verildiği anlamına gelir. Gerekçeli karar tebliğ edilmezse, hüküm, kesinleşmemiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinafta karara çıkmış dosya ne zaman sonuçlanır?

Temyize giden davalarda sulh hukuk mahkemesi için sonuçlanma süresi 8 gündür. İcra hukuk mahkemelerinde bu süre 10 gün olurken iş mahkemelerinde 8 , idare ve vergi mahkemelerinde ise 30 gündür. İstinaf mahkemelerinde ise kararın kesinleşme süresi yaklaşık olarak 15-20 gündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: geyikliaydin.av.tr

Dava Dosyası veya Dosya Durumu Karara Çıkmış Ne Anlama Geliyor

İlgili 15 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Istinaf mahkemesinden çıkan karara itiraz edilir mi?

Kesinleşmiş İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı kararı veren İstinaf Ceza Dairesi'ne itiraz başvurusu yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaftan çıkan karara itiraz edilir mi?

İstinafta cezası kesinleşen sanıklara

Sanığın lehine itirazda süre aranmaz. Daire, mümkün olan enkısa sürede itirazı inceler ve yerinde görürse kararını düzeltir, aksi halde itirazı reddeder. İtirazın reddine ilişkin kararlar kesindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Karara Çıkmış dava ne zaman Sonuçlanir?

Karara çıkmış olan dosya, neticelendiği için gerekçeli karar yazma süreci başlar. Gerekçeli kararın yazılma süresi ceza mahkemelerinde 15 gün, hukuk mahkemelerindeyse 1 aydır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okyanushukuk.com

Dosya durumu karara çıkmak ne demek?

Davacı olan kişi kendi dosyasının durumunu öğrenmek amacı ile e-devlet uygulamasına giriş yaptığında ilgili dosya durumu karara çıkmış ifadesinden hâkimin söz konusu davaya konu olmuş olay ile ilgili karara vardığını, davayı bitirdiğini sonucunu çıkarmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

Mahkeme karara cikti ne demek?

Dava dosyası karara çıkmış demek davanın artık kesinleşmiş yani net bir şekilde sonuca varmış olduğu anlamına gelmektedir. Dava dosyasının karara çıkması sonucunda karar kesinleşerek uygulanır ve asla kararda bir değişim söz konusu olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatismailyildirim.com

Kesinleşmiş karar istinaf edilir mi?

Kesinleşen ilk derece mahkemesi kararlarına karşı olağan kanun yoluna başvurulması mümkün değildir. Olağan kanun yolu, iki kademeli bir kanuni inceleme sisteminden ibarettir. Bu kademeler, istinaf ve temyizden oluşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kesikli.com

Bir dava kaç kere istinafa gider?

İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesidir. İstinaf kanun yoluna başvurulduğunda hukuk davası üst dereceli İstinaf Mahkemesi tarafından ikinci kere incelenerek yerel mahkemenin kararı denetlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf kesin karar verdikten sonra ne olur?

İstinaf dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre yatırılan giderden karşılanmak suretiyle ret kararını kendiliğinden ilgiliye tebliğ eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serenjustice.com

Nihai karar verildikten sonra ne olur?

Nihai karar verildikten sonra, süreç tamamlanmış olur. Hukukta, bir durumun sonucunu belirleyen nihai karar, genellikle yargıç veya mahkeme tarafından verilir. Bu karar, taraflar arasındaki anlaşmazlığı çözer ve genellikle bir eylemi, cezayı veya tazminatı içerir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mdmhukuk.com

Mahkemece verilen kesinleşmiş karara ne ad verilir?

Yargılama sonucunda mahkeme tarafından verilen karar yazılarak taraflara imzalı ve mühürlü olarak verilir. Bu yazıya “ilam” adı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gol.av.tr

Mahkeme kararı ne zaman kesinleşir?

Kararın kesinleşmesi için hiçbir kanun yolunun kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örnek olarak ağır ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar verildiği anda kesinleşmemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: asikogluhukukburosu.com

Gerekçeli karar ne zaman kesinleşir?

Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugrulgure.av.tr

Temyize giden dava ne zaman sonuçlanır?

Mahkeme, temyiz dilekçesini inceleyerek gerekli evrakları toplar ve dosyayı temyiz incelemesi yapmak üzere ilgili Yargıtay Dairelerine gönderir. Yargıtay Daireleri, dosyayı inceleyerek karar verir. Bu inceleme süreci, yaklaşık 6-12 ay arasında değişmektedir. Yargıtay, verilen kararı onaylayabilir veya bozabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: illeez.av.tr

Karara bağlanan dava sonucunu nasıl öğrenebilirim?

Mevcut dava hakkında bilgiye sahip olmak ya da mahkeme kararı sorgulama yapmak artık online olarak yapmak mümkün. E-devlet ve UYAP uygulaması sayesinde birçok vatandaş e devlet dava sonucunu öğrenme ve UYAP dosya sorgulama işlemini yapabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Gerekçeli karar ne kadar sürede çıkar?

Gerekçeli kararın yazılma süresi, mahkemenin türüne ve davanın niteliğine göre değişmektedir. Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde yazılmalıdır. Hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar, hükmün verildiği tarihten itibaren 1 ay içinde yazılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alitumbas.av.tr

Tam kabul kararı ne demek?

Tam kabul davayı bütünüyle sona erdirirken, kısmi kabul hâlinde kabul edilen kısım yönünden dava sonlanır, kabul dışında kalan kısım içinse dava devam eder. Davanın tam kabulü durumunda, taraflar arasındaki uyuşmazlık son bulacağından mahkemenin kabul nedeniyle davanın kabulüne karar vermesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Dava dosyası Istinafta demek ne demek?

Dosya istinafta ne demektir? Dosyanın istinafta olması, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu bir karara karşı istinafkanun yoluna başvurulmuş olduğu ve dosyanın halihazırda Bölge Adliye Mahkemesinin incelemesinde olduğu ve henüz karar verilmediği anlamına gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Kesin karara karşı ne yapılabilir?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilebilecek olağanüstü kanun yolu ikili bir ayrıma tabi tutulmuştur. Bunlar şu şekildedir: Kanun yararına temyiz, Yargılamanın iadesi (yenilenmesi) dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Karara itiraz edince ne olur?

Kural olarak itiraz kanun yoluna başvurulması, kararın infazını engellemez (CMK md.269). Ancak, kararına itiraz edilen makam veya kararı inceleyecek mahkeme, kararın yerine getirilmesinin, yani infazın geri bırakılmasına karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hangi kararlar temyiz edilemez?

Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak istinaf mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez (CMK md. 286/2-g).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT