Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Karar düzeltme talebini kim inceler?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Karar düzeltme talebini kim inceler?

savcılığınca kararın düzeltilmesi isteğini inceleyen Yargıtay l.CD. görüşü sürdürmektedir). karar sebepleri arasında sayılmamaktadır. Kanaat ve içtihat mah- sulü olan kararlara karşı, olağanüstü kanun yolu olan tashihi karar yolunun kapalı olduğu doktrinde de kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Karar düzeltmeye kim bakar?

Ceza mahkemesinde verilen sonuç Yargıtay'dan çıktığı zaman itirazı olmaması ceza karar düzeltme isteğinin çıkmasına vesile olur. Bu düzeltmenin gerçekleşebilmesi için ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yapılacak başvuru sayesinde yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Karar düzeltme nereden istenir?

Karar düzeltme istemine ilişkin dilekçe istemde bulunanın bulunduğu yer mahkemesine, asıl hükmü veren mahkemeye veya doğrudan temyiz merciine sunulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

Karar düzeltme kanun yolu mu?

Buna göre, ilk derece mahkemesi kararına karşı başvurulabilecek olağan kanun yollarından ilki temyizken, temyiz incelemesini denetime tabi tutan yol ise kararın düzeltilmesi yolu idi. Olağan kanun yolları; temyiz ve kararın düzeltilmesi yollarından ibaretti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kesikli.com

Karar düzeltme kanun yolu nedir?

Kararın düzeltilmesi kanun yolu; İstinaf Mahkemesi'nin esastan reddedilerek kesinleşmiş kararlarına veya Yargıtay'ın onama (esastan red) veya bozma kararlarına karşı Cumhuriyet Başsavcılığının itiraz yetkisini kullanması için gidilebilen olağanüstü bir kanun yoludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

kararın düzeltilmesi talebimizi nasıl yaparız .AV NEVİN ÖMEROĞLU DEMİREL IST / BAKIRKOY

İlgili 31 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilebilecek olağanüstü kanun yolu ikili bir ayrıma tabi tutulmuştur. Bunlar şu şekildedir: Kanun yararına temyiz, Yargılamanın iadesi (yenilenmesi) dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Karar düzeltme kaç ay sürer?

(Karar düzeltme yolu açık olanlarda 15 gün) (* * *) İYUK'na göre karar düzeltmeye karşı da cevap süresi 30 gündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muglabarosu.org.tr

Karar düzeltme yoluna ne zaman başvurulur?

Karar düzeltme yolu kapalı olan kararların öğrenilmesinden itibaren bireysel başvuru süresi başlar. Bu nitelikteki kararlara karşı karar düzeltme yoluna başvurulmasının bireysel başvuru süresine bir etkisi yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Karar düzeltme hala var mı?

Olağan kanun yolları; İstinaf, Temyiz ve Karar Düzeltme kanun yollarıdır. Karar Düzeltme Yolu, istinaf kanun yolunun yürürlüğe girmesiyle birlikte ortadan kalkmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozgunlaw.com

Karar düzeltme talebi Kesinleşmeyi engeller mi?

Yargıtay kararlarına karşı karar düzeltme yolunun kapalı olduğu hallerde Yargıtay'ın yerel mahkeme kararını onaması ile yerel mahkeme hükmü şekli anlamda kesinleşir. HUMK. 166 ve 174. maddesi uyarınca eski hale getirme talebinde bulunulup bu talebin kabul edilmesi şekli anlamda kesin hükmü ortadan kaldırır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Temyiz etmeyen karar düzeltme isteyebilir mi?

Zira temyiz yoluna gitmemiş olanın karar düzeltme istemede hukuki yararı olmadığından bu yolu kullanamaz. Bu yön dikkate alınmadan 1996/308 esas sayılı davaya ait kararın kesinleşmediğinden söz ederek davanın reddi doğru görülmemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Mahkeme kendi kararını düzeltebilir mi?

Kural olarak, her mahkemenin kendi kararındaki maddi hataları düzeltmesi gerekir ise de, Yargıtayın temyiz incelemesi sonucunda karardaki maddi hataları düzelterek onama yetkisi de, “hükümlerin tashihi” kurumunun somut planda bir uygulanma şeklini oluşturmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kesin karara itiraz edilebilir mi?

CMK. Madde 308/A-Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpersarica.av.tr

Karar düzeltme talebi nedir?

Karar düzeltme, 1086 sayılı HUMK ile düzenlenen bir kanun yolu olmakla birlikte Türk yargı sistemi içinde yer almaktadır. Mahkemenin vermiş olduğu kararın yeniden incelenmesi ve düzeltilmesini amaçlayan hukuki bir yoldur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esmasenguler.av.tr

Karar düzeltme kaç kere yapılır?

Karar düzeltme yolu açık olan kararlar bakımından da, karar düzeltme yoluna, aynı karar için sadece bir kez başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zeynepkolayli.com

Karar düzeltme sebepleri nedir?

Karar Düzeltme Sebepleri

Hükme etkisi olan itirazların cevapsız bırakılmış olması, Yargıtay kararında birbirine aykırı fıkralar bulunması, Yargıtay incelemesi sırasında hükmün esasını etkileyen belgelerde bir hile veya sahteliğin ortaya çıkması, Yargıtay kararının usul ve kanuna aykırı olması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: av-saimincekas.com

Karar düzeltme kabul ne demek?

Bir ceza davasında yapılan yargılama sonucu verilen karara karşılık temyiz merci olan Yargıtay onama yönünde karar verebilecektir. Onama kararı yerel mahkemenin veya istinaf mahkemesinin vermiş olduğu kararın hukuka aykırı olmadığını ve yerinde bir karar olduğunu belirtmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Karar düzeltme ne zaman kalktı?

1 Ekim 2011 tarihinde 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) yürürlüğe girmiş, anılan Kanunun 450. maddesiyle de 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ek ve değişiklikleriyle birlikte tümüyle yürürlükten kaldırılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karar düzeltme yolunda hangi harçlar alinir?

2-Davalı-karşı davacının karşı dava da hükmedilen karar ve ilam harcına yönelik karar düzeltme istemine gelince; Konusu belli bir değer ile ölçülebilen davalarda 492 Sayılı Harçlar Kanunu'nun 28/a maddesi hükmünce karar ve ilam harçlarının 1/4'ü peşin olarak alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Karar düzeltme para cezası nereye ödenir?

Ödeme emrinin size tebliğinden itibaren hükmedilen adli para cezasını 30 gün içerisinde ödemeniz gerekir. Bu ödeme emrini aldığınızda Adliyede bulunan Cumhuriyet Savcılığı İnfaz Bürosu'na başvurmanız ve burdan Vergi Dairesi'ni hitaben yazılmış bir yazı almanız gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesi kararı bozarsa ne olur?

İstinaf Mahkemelerinin Bozma Kararları

Bölge adliye mahkemesi tarafından verilen bozma kararının ardından; ilk derece mahkemesinin hükmü ortadan kalkmakta ve ilk derece mahkemesine geri gönderilen dosyada hukuka aykırılığın giderilmesi için mahkemece kovuşturma evresi yeniden başlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Bir üst mahkeme kararı bozarsa ne olur?

Bozma kararı, mahkemenin vermiş olduğu hükmü bozarak ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine dosyayı yeniden göndermektedir. Bozma kararı verilmesi halinde mahkemenin vermiş olduğu hüküm kesinleşmeyecektir, karar üzerinde henüz kesinleşmiş bir hüküm kurulmamış demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Karar düzeltme infazı durdurur mu?

Yapılan İtiraz, Mahkumiyet Hükmünün İnfazını Durdurur Mu? Ceza Muhakemesi Kanunu 308. maddesi uyarınca ilgililerin talebi olsun ya da olmasın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın itiraz yetkisini kullanması sanık hakkında verilen hükmün infazını engelleyemez ve ertelemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alideniz.av.tr

Cezam onandı ne yapmalıyım?

1.) Yargıtayın onama kararına itiraz süresi 30 gündür ancak sanık lehine ise süre aranmaz. 2.) Kesin aykırılık halleri ve değerlendirme dışı bırakılan konularda itiraz edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cayanhukuk.com

Karar kesinleştikten sonra ne olur?

İlgili hakkında hükmedilen hapis cezası kararı, olağan kanun yollarının (istinaf veya temyiz) tüketilmesi ile birlikte kesinleşir. Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere infaz savcılığına gönderilir. İnfaz savcılığı ise kesinleşmiş hükmün muhtevasına göre hükmü infaz eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com
Önceki makale
Hangi lor peyniri tuzsuz?
Sonraki makale
Sinüziti ne rahatlatır?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT