Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Bilirkişi neyi inceler?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Bilirkişi neyi inceler?

Bilirkişilik, ceza yargılamasının konusu olan uyuşmazlığa ilişkin bir meselenin çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektirtiği hâllerde başvurulan bir usul hukuku kurumudur (CMK m.63). Bilirkişi, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında ise hakim veya mahkeme tarafından görevlendirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bilirkişi incelemesi neden yapılır?

Bu çerçevede bilirkişi incelemesi, Kanunlarda takdiri bir delil, yani ispat aracı olarak düzenlenen bir inceleme yöntemidir. Bu inceleme yöntemi tarafların üzerinde uyuşmazlık yaşadığı, fakat hukukun dışında kalan, özel veya teknik bilgiyi yani uzmanlık bilgisini gerektiren bir meseleyi konu edinebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiyiz.biz

Bilirkişi neye göre karar verir?

Genel olarak, bilirkişi raporu, mahkemenin karar verirken göz önünde bulundurabileceği bir delil olarak kabul edilir. Ancak, mahkeme bilirkişi raporuna tamamen bağlı değildir ve raporun içeriğine göre karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatzanasahin.com

Bilirkişi neye bakar?

Bilirkişi, hakim ya da savcıların talebiyle çalışan ve uzmanlık alanına göre mahkemeye bilgi sunan kişidir. Bilirkişi olarak Adli Tıp Kurumu gibi kurumların çalışanlarına başvurulabileceği gibi akademisyenlere ya da uzmanlığını başka herhangi bir biçimde ispat eden kişilere danışılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kariyer.net

Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?

Bilirkişi raporu, takdiri deliller arasında sayılmış olup, mahkeme hakimi, bilirkişi raporu ile bağlı değildir. Dava dosyasındaki diğer deliller gibi bilirkişi raporunun takdiri de mahkemenin takdirine bırakılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adlibilimlerlaboratuvari.com

12) CEZA MUHAKEMESİ HUKUKU - BİLİRKİŞİ 1. BÖLÜM - 2022 / 2023 GÜNCEL

İlgili 19 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Bilirkişi kararından sonra ne olur?

Hakim bilirkişi raporu alınmasına karar verdikten sonra dosya bilirkişiye teslim edilir. Bilirkişi hakim tarafından kendisine verilen sürede raporunu düzenleyip mahkemeye sunar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulahukuk.com

Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?

(2) Bilirkişi taraflarla görüşemez; taraflardan ihtiyaç duyduğu bilgiyi hâkim veya Cumhuriyet savcısı vasıtasıyla temin edebilir; zorunluluk bulunması halinde hâkim veya Cumhuriyet savcısının uygun görmesi şartıyla ve iki tarafın da hazır olduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: baro.izmirbarosu.org.tr

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?

Bilirkişi Raporunun Teslimi ve Taraflara Tebliği

HMK m. 280 hükmü raporun mahkemeye, CMK m. 67, f. 1 hükmü ise ilgili mercie (Cumhuriyet savcılığına, hâkime veya mahkemeye) teslim edileceğini öngörmektedir. Özellikle burada mahkemeden anlaşılması gereken, yazı işleri müdürlüğüdür[22].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiyiz.biz

Bilirkişiye giden dava ne zaman sonuçlanır?

(1) Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir. Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

Bilirkişi raporunda yorum yapabilir mi?

(2) Bilirkişi, raporunda çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlar dışında açıklama yapamaz; hukuki nitelendirme ve değerlendirmelerde bulunamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Bilirkişi incelemesi kaç gün sürer?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun m. 274(1) hükmü "Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisilik.adalet.gov.tr

Bilirkişi raporunda nelere dikkat edilmeli?

Bilirkişi, raporunu özellikle mahkemece belirlenen sınırlar dahilinde, tümüylü maddi vakıalara hasretmeli; cevaplaması istenen somut soruları tek tek sorulma sırasına göre, bilimsel dayanaklarını da açık ve anlaşılır biçimde göstermek ve eksiksiz olarak cevaplamak suretiyle hazırlamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rayp.adalet.gov.tr

Mahkeme bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

Bilirkişi, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında ise hakim veya mahkeme tarafından görevlendirilir. Bilirkişi raporu, hakim veya mahkeme için bağlayıcı nitelikte bir delil mahiyetinde değildir. Hakim, karar verirken bilirkişi raporunu delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bilirkişi raporu hangi durumlarda istenir?

Bilirkişi Raporunun Hukuki Niteliği

Açılan bir davada mahkeme, özel veya teknik bilgiyi gerektiren durumlarda davanın seyrine yardımcı olması amacıyla bilirkişi görevlendirerek davaya konu deliller veya olay hakkındaki kanaatlerini bildirdiği bir rapor isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: er.av.tr

Bilirkişi görüşü ne demek?

İspat aracı (delil) olarak kabul edilen, bilirkişi tarafından sunulan görüş ve değerlendirmedir. Bilirkişi: Uyuşmazlık konusu olan ve çözümü için özel veya teknik bir bilgi gereken meselede, hâkimde eksik olan özel veya teknik bilgiyi tamamlayan, hâkime yardımcı kişidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiraporlari.com

Bilirkişi soru sorabilir mi?

(6) Gerekli olması halinde, bilirkişi, mağdur, şüpheli veya sanığa mahkeme başkanı, hâkim veya Cumhuriyet savcısı aracılığı ile soru sorabilir. Ancak, mahkeme başkanı, hâkim veya Cumhuriyet savcısı, bilirkişinin doğrudan soru sormasına da izin verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hsturan.com

Davada bilirkişi ücretini kim öder?

Bilirkişi Ücreti Kimden Alınır? 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca taraflardan her biri ikamesini talep ettiği delil için mahkemece belirlenen avansı, verilen kesin süre içinde yatırmak zorundadır. Taraflar birlikte aynı delilin ikamesini talep etmişlerse, gereken gideri yarı yarıya avans olarak öderler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: huseyinkusku.av.tr

Bilirkişi raporu Uyapta görünür mü?

İlgilisi UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden sorgulayıp içeriği dahil görebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiraporlari.com

Bilirkişi raporu kesin delil olur mu?

Ancak Yargıtay'ınkısmî davada kesinleşen hükmün dayanağı olan bilirkişi raporunun ekdavada kesin delil teşkil edeceği yönündeki görüşünün kabulü mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: search.trdizin.gov.tr

Bilirkişi raporu ne kadar etkilidir?

Bilirkişi raporu kesin delil hükmünde olmayıp takdiri delil niteliğinde olduğundan HUMK.m.240 bağlamında hakim tarafından serbestçe takdir edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuatdergisi.com

Bilirkişi raporu kesin midir?

Bilirkişi raporu kesin delil hükmünde olmayıp takdiri delil niteliğindedir. Yani bilirkişi raporunun hakimi bağlamayacağı anlaşılmalıdır. hakimin bilirkişi raporunu serbestçe takdir edeceği, raporu yeter derecede kanaat verici bulmaz ise ek rapor ister.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiraporlari.com

Bilirkişi mahkemede yemin eder mi?

Yemin Etme Yükümlülüğü

6754 sayılı BK'nın 12/IV hükmü gereğince, bilirkişiler sicile kaydolmak şartıyla yemin ederek göreve başlarlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiyiz.biz

Bilirkişi resen araştırma yapabilir mi?

MADDE 61 – (1) Bölge kurulu başkanı, bilirkişilik temel ilkeleri ile etik ilkeleri ihlal ettiği iddia edilen bilirkişiler hakkında başvuru üzerine veya resen gerekli inceleme ve araştırmayı bizzat yapabileceği gibi bölge kurulu üyelerinden biri vasıtasıyla da yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: resmigazete.gov.tr

Bilirkişi yerinde inceleme nasıl yapılır?

Böyle bir inceleme, hâkim ya da görevlendireceği bilirkişi tarafından gerçekleştirilecektir. Bu durumda mahkemeye gönderilen belge örneği ile yerinde bulunan aslı karşılaştırılacaktır. İnceleme sonunda bir tutanak düzenlenecek, gerekli görülürse, uygun teknik araçlar kullanılarak belge aslı da kaydedilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT