Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kamulaştırılan taşınmazın eski sahibine iadesi için gereken şartlar nelerdir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kamulaştırılan taşınmazın eski sahibine iadesi için gereken şartlar nelerdir?

Kamulaştırılan Malın Geri Alınması Şartları
  • Kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi,
  • Beş yıllık bekleme süresinin tamamlanması,
  • Davanın bir yıl içinde açılmış olması,
  • Taşınmaz malın olduğu gibi bırakılması,
  • Kamulaştırma için ödenen bedelin faiziyle beraber iade edilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esen.av.tr

Kamulaştırılan mal geri alınabilir mi?

(Değişik ikinci ve üçüncü cümleler: 10/9/2014 - 6552/100 md.) Bu duyurma üzerine mal sahibi veya mirasçıları, kamulaştırma bedelini aldıkları günden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte üç ay içinde ödeyerek taşınmaz malı geri alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Idarenin kamulaştırılan taşınmaz üzerinde faaliyetten vazgeçmesi halinde geri alma hakkı ne kadar süre içinde kullanılmazsa düşer?

Kamulaştırılan mal geri almaya ilişkin şartları şayet taşıyor ise, geri almaya ilişkin hakkın, doğmasından itibaren bir yıl içerisinde kullanılması gerekmektedir. Zira doğmasından itibaren bir yıl içinde kullanılmayan geri alma hakkı düşer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: celikavukatlik.com

Kamulaştırmada hak düşürücü süre kaç yıldır?

Kamulaştırma Kanunun 38. maddesinde yer alan 20 yıllık süre doğrudan doğruya hakim tarafından dikkate alınması gereken ve zaman aşımı gibi kesme ve durma hükümlerine bağlı olmayan ve hakkın özünü ortadan kaldıran (hak düşürücü) bir süredir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Kamulaştırma kararının iptali davası ne zaman açılır?

İdari işlemlere karşı açılacak iptal davalarında genel kural davanın, iptali talep edilen işlemin tebliğinden itibaren 60 gün içinde açılmasıdır. Ancak gerek normal kamulaştırma gerekse de acele kamulaştırma kararlarına karşı açılacak iptal davalarında dava açma süresi 30 gündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

KAMULAŞTIRMADA GERİ ALMA HAKKI

İlgili 32 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kamulaştırma kararı nasıl iptal edilir?

Eğer dava reddedilirse, kamulaştırma yapılmış olarak kalır. Her durumda, yargı süreci uzun sürebilir ve avukat yardımı gerekli olabilir. Sonuç olarak, kamulaştırma kararı, hukuki yollarla iptal edilebilir. Kamulaştırmanın yapılmasından memnun olmayan taraflar, dava açarak kamulaştırma kararının iptalini talep edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ismailyildirim.av.tr

Kamulaştırma kararının iptali davası nereye?

Bu davadan habersiz olarak, asliye hukuk mahkemesi, taşınmazın idare adına tesciline karar verir. Bundan sonra idare mahkemesindeki dava da devam eder ve mahkeme kamulaştırma işlemi hakkında iptal kararı verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kamulaştırma şerhi ne zaman kalkar?

Buna göre şerh tarihinden itibaren altı ay içinde, idarece kamulaştırma bedelinin tespitiyle idare adına tescili isteğinde bulunulduğuna dair mahkemeden belge getirilmez ise şerhin tapu idaresince kaldırılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulmevzuati.com

Kamulaştırma bedeli davası ne kadar sürer?

Kanun koyucu kamulaştırma davalarının hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasını temin etmek için, idarenin mahkemeye başvurmasından itibaren en geç 30 gün içerisinde duruşma günü verileceğini ve her duruşma arasında en çok 30 gün olabileceğini düzenlemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: buyukurganciyilmaz.com

Kamulaştırma bedeli neye göre belirlenir?

Kamulaştırma bedeli ne şekilde hesaplanacağı kanunla belirlenir. Kanun, kamulaştırma bedelinin tespitinde vergi beyanını, kamulaştırma tarihindeki resmi makamlarca yapılmış kıymet takdirlerini, taşınmaz mallarının birim fiyatlarını ve yapı maliyet hesaplarını dikkate alır. Ayrıca objektif ölçüleri de dikkate alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: behicgulec.av.tr

Kamulaştırma yerin parası ne zaman ödenir?

Malikin tapuda ferağ vermesi ile istimlak bedeli bankadan ilgili şahsa ödenir. Normalde süreç böyle işler. Ancak bazen kamu kurumları bedeli hazır etmeden ve şahsa ödeme yapmadan tapuyu üzerine almaktadırlar ama bedeli ya ödememekte veya 45 günlük yasal süreden çok sonra ödemektedirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun.av.tr

Kamulaştırma şerhi varsa satışa engel mi?

Bir tapu kaydı üzerinde kamulaştırma kanununun 7. maddesine göre beyanlar sütununa yazılmış belirtme varsa, bu kayıt taşınmazın satışına engel değildir. 31/b maddesine göre şerhler sütununda şerh varsa bu taşınmaz üzerinde hiçbir işlem yapılamaz. Satılması da mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekirdag.bel.tr

Kamulaştırma bedeli hangi faiz uygulanır?

İtiraz konusu kuralda, kamulaştırma bedelinin tespiti için açılan davanın dört ay içinde sonuçlandırılamaması hâlinde tespit edilen bedele bu sürenin bitiminden itibaren kanuni faiz işletilmesi öngörülmüştür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anayasa.gov.tr

Kamulaştırmaya nasıl itiraz edilir?

İlgililerin, kararı öğrenme tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'da dava açması gerekir. Acele kamulaştırma kararının iptali için ise taraflar yargı yoluna giderek iptal davası açabilir. Anayasa'ya göre idarenin her işlemine karşı yargı yolu açık olduğundan bu karar bakımından da yargı yoluna gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: batur.av.tr

Kamulaştırılan yerin parası nasıl alınır?

Kamulaştırma bedeli Banka kanalı ile ödenmektedir. Anlaşamama durumunda ise mahkeme kararı ile tespit edilmiş ve yerel banka şubesinde blokeli olan bedel, mahkemenin gerekçeli kararında belirtilen hak sahiplerine ödenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: akfenren.com.tr

Kamulaştırma aşamaları nelerdir?

Kamulaştırmanın idari aşamaları: Kamulaştırma bedeli için yeterli ödenek temini, kamu yararı kararı alınması ve onaylanması, kamulaştırılacak taşınmazın belirlenmesi, kamulaştırma kararının alınması, tapu siciline şerh verilmesinin istenmesi ve satın alma usulünün denenmesinden oluşmaktadır(Gözler/Kaplan, 2020: 655).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kamulaştırmada mülkiyet ne zaman geçer?

Türk Medeni Kanununun 705/1. maddesi gereğince miras, mahkeme kararı, cebri icra, işgal, kamulaştırma hallerinde mülkiyet, tescilden önce kazanılır. Bu durumda taşınmaz, tescil ya da şerh edilmiş olan bütün yükleriyle birlikte yeni malike geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkerduman.av.tr

Kamulaştırma bedeli avukata ödenir mi?

Kamulaştırma davaları yönünden, avukatla müvekkili arasında yazılı bir sözleşme bulunmaması, ya da geçersiz olması durumunda, avukata ödenmesi gereken vekalet ücreti ise, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nde öngörülen maktu ücret kadardır. göre yapılan kısmi ücret ödemesinin iadesine engel değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: irembikedemirhan.com

Kamulaştırma bedelini kim belirler?

Kamulaştırılıcak taşınmaz idare tarafından açık ve net bir şekilde belirlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekintopatan.av.tr

Kamulaştırmanın 7 maddesi nedir?

Kamulaştırma kanunun 7. Maddesine göre; kamulaştırma idaresinin planlarında bulunan gayrimenkulün yüz ölçümü, cinsi, sınırları, varsa imar planları, tapu kayıtları, maliklerin adresleri gibi bilgiler toplanarak ilgili kamulaştırma idaresince toplanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mansetaydin.com

Kamulaştırma kararı ne zaman kesinleşir?

Kesinleşmiş mahkeme kararına dayanılarak idare adına tescil edilen taşınmazların kamulaştırma bedellerinin hak ve sahiplerine ödenmesi halinde, eksik veya hatalı kamulaştırma işlemleri (tebliğ dahil) ödeme tarihi itibariyle kesinleşecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pehlivanguner.com

Kamulaştırma bedeli hangi tarihe göre belirlenir?

2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu 11.maddenin 1/g fıkrasına göre arsalarda kamulaştırma bedelinin tespiti “kamulaştırılma gününden önceki özel amacı olmayan emsal satışlar” esas alınmak sureti ile yapılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanhukuk.com

Devlet adına kamulaştırma kararını kim alır?

Belediyenin organları Belediye Meclisi, Belediye Encümeni ve Belediye Baskanidir.5393 sayılı Belediye Kanunu madde 34ʼte belediye encümenin görevleri tek tek sayılmıştır. Buna göre kamulaştırma kararı almak ve uygulamak belediye encümenin görevi olarak sayılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kamulaştırma nasıl kesinleşir?

İdare takdir edilen bedeli yatırıp ödeme yaptığına dair dekontu Mahkemeye sunarak taşınmaza girer. Bu bedel taşınmazın gerçek kamulaştırma bedeli olmayıp sadece el koyma bedelidir. Sonrasında Kanunun 10. Maddesine göre açılacak dava neticesinde kamulaştırma bedeli kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kgm.gov.tr

Kamu yararı kararını kim verir?

Bu kapsamda belediyelerin yapmış olduğu planlar ile ilgili olarak kamu yararı kararı alacak birimler konusuna göre; İçişleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbul.tarim.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT