Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Iyi bir nutuk nasıl olmalı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Iyi bir nutuk nasıl olmalı?

- Konuşmacının hitabı düzgün ve net olmalıdır. - Seçilen konu söylevin türüne göre belirlenmelidir ve konu ile alakalı düşünceler paylaşılmalıdır. - Söylevde savunulan konu hakkında belge, örnek ve buna benzer kanıtlar ortaya konulmalıdır. - Söylevin sonuç bölümü net ve kesin bir dille bitirilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Orjinal nutuk kaç cilt?

Nutuk ilk defa 1927 yılında, biri asıl metin, diğeri belgeler olmak üzere Arap harfleriyle iki cilt olarak yayımlanmıştır. Aynı yıl, tek cilt halinde lüks bir baskısı da yapılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Söylevin inandırıcı olması için hatibin ne olması gerekir?

Hatip, gür sesli, özgür yaratılışlı, sevimli ve cana yakın olmalıdır. Derin hissilik, canlı hayat, sağlam yapılı bulunmak, inanç ve fikirlerde içtenlik, gür bir anlatım şekli hatibin belirgin özellikleridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cokbilgi.com

Nutuk adlı eserin özelliği nedir?

Tarihe yön veren bir liderin olaylara kendi bakış açısını yansıtmış olduğu Nutuk, toplumun değerleri ve siyasi dengeler dikkate alınarak hazırlanmış, siyasal ve tarihsel nitelik taşıyan ve kendi içinde tutarlı bir eser niteliğindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ataturkansiklopedisi.gov.tr

Söylevin özellikleri nelerdir?

Söylev, nutuk veya hitabet, dinleyicilere belli bir fikri, bir duyguyu aşılamak için söylenen uzunca sözlere denir. Söylev, heyecanlandırarak bir fikri aşılamaktır. Söylevlerin konuları, çoğunlukla; toplumsal fikirler, toplumsal ve millî dâva ve olaylardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Bir Milleti Baştan Yaratan Nutuk (10. Yıl Nutku)

İlgili 18 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Akademik nutuk nedir?

- Akademik Nutuk: Üniversite ve sempozyumlarda kullanılmaktadır. - Hukuki Nutuk: Avukat, hakim ve savcıların tertip ettiği konuşmalardır. - Askeri Nutuk: Emir komuta altında bulunan askerlere duygu yükleyen ve yüreklendiren eserlerdir. - Siyasi Nutuk: Siyasi konuları ele alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Nutuk ne tür bir kitaptır?

Çünkü Nutuk bir edebiyat metnidir, anı türüne girer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Nutuk kitabı nasıl başlar?

Türk hitabet sanatının önemli bir eseri olan Nutuk, Atatürk'ün konuşma ve yazma sanatına olan hâkimiyetini gösterir. Okunmaya başlandığı sırada nezaketiyle bilinen büyük lider, Efendiler! diye söze başlar ve uzun sürecek olan konuşmasından dolayı bağışlanmasını diler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ataturkansiklopedisi.gov.tr

Nutuk kaç yaşında okunmalı?

14 yaşından itibaren okunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: technopat.net

Bir söylev nasıl olmalı?

Söylevin özellikleri şunlardır:

Söylev veren kişiye hatip denir. İyi bir hatip nerede, ne söyleyeceğini bilmeli, dinleyiciyi istediği doğrultuda yönlendirebilecek iletişim becerisine sahip olmalıdır. Söylevin başarılı olması; hatibin jest, mimik, vurgu ve tonlama gibi öğeleri doğru kullanmasıyla orantılıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edebiyatogretmeni.org

Nutuk hitabet mi?

Nutuk, kısa anlamı ile bir topluluğa karşı söylenen sözdür. Bu anlamı biraz açacak olursak, nutuk yapmak için karşıda bir topluluk olması gerekmektedir. Yani nutuk yapmak için hitabet sanatı kullanılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Nutuk'ta söylev veren kişiye ne denir?

Söz, lakırdı, söyleyiş, söyleme kuvveti gibi kelime anlamları olan nutuk Türkçede daha çok “bir topluluğa karşı söylenilen söz, hitabet” manalarında kullanılır. Eskiden bir topluluk karşısında söz söylemenin ilke ve kurallarını belirleyen sanata hitabet, bu sanat doğrultusunda konuşan kişiye de hatip denilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bikifi.com

Söylev veren kisiye ne denir?

Söylevci, söylevin çeşidine ve konuya bağlı olarak anlaşılır sözcükler seçer; söylevde cümleler kısa, yalın, akıcı, içten ve etkilidir. Söylevci, konuştuğu konuyu çeşitli yönleriyle iyice bilir ve söyleyeceklerine inanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diksiyon.org

Nutuk ne ile sona erer?

Gençliğe hitabe ile biter. Gençliğe hitabe, Atatürk tarafından yazılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eodev.com

Nutuk ne kadar sürede okunur?

Atatürk'ün kendi kaleminden çıkan bu eser, yineAtatürk tarafından, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 15 -20 Ekim 1927 tarihleri arasında Ankara'da toplanan İkinci Kurultayı'nda 36,5 saat süren ve altı günde okunan tarihî bir hitabeye dayandığı için Nutuk adını almıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kho.msu.edu.tr

Nutuk kaç saat sürdü?

Gerçekten Atatürk, 15-20 Ekim 1927 günlerinde, TBMM toplantı sa- lonunda, öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere, altı gün süre ile, her gün iki toplantıda konuşmuş ve Nutuk'un tamamı 36 saat 31 dakikada okunmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atam.gov.tr

Gerçek Nutuk kaç sayfa?

“Nutuk”un Arap harfli ilk baskısının metni 627, belgeleri ise 303 sayfaydı. 1934 yılındaki ilk Latin harfli yayını belgeler dâhil üç cilt yapılmış, Milli Eğitim Bakanlığı daha sonraki baskılarda eseri çoğunlukla üç cilt halinde yayımlamıştı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yapikrediyayinlari.com.tr

Nutuk kaç tane?

Nutuk ilk baskısı 1927 yılında o dönemin dili olan Osmanlıca olarak iki cilt şeklinde basılmıştır. Nutuk kitabı, Osmanlıca olarak yayımlandıktan sonra 1934 yılında Harf Devrimi'nin gerçekleşmesiyle Latin harfleriyle tekrar 3 cilt olarak basılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.n11.com

Nutuk hangi olay ile başlar?

Mustafa Kemal Atatürk 15 20 Ekim 1927'de 5 gün süreyle Türk ulusuna hitaben CHP Kurultayı'nda okuduğu Nutuk'ta söze şöyle başlar: “19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktım. Durum: ...” Bu başlangıç cümlesinin ardından 19 Mayıs 1919'daki durumu ayrıntılarıyla anlatır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Nutuk'un son sayfasında ne yazıyor?

Atatürk, Nutuk'ta ulusal sorunların çözümümü ve bunun yöntemlerinin neler olduğunu, Nutuk'un son kısmında yer alan, ünlü "Türk gençliğine hitabesi" bölümünde açıklamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Nutuk ilk cümlesi nedir?

nutuk'un ilk cümlesi. not: mustafa kemal'in rumi takvimin geçerli olduğu dönemde yazdığı özgün cümle, "1335 senesi mayısının 19'uncu günü samsun'a çıktım." şeklindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eksisozluk1923.com

Nutuk hangi harflerle yazılmıştır?

Biz de Nutuk'u orijinal haliyle basma kararı aldık." Nutuk'un özel baskısının "bir sayfası Osmanlıca, karşı sayfası ise mümkün olduğunca Osmanlıca'ya bağlı kalan sesleri dikkate alarak Latin alfabesi" şeklinde hazırlanacağını belirten Turan, tarih ve dil uzmanlarından oluşan grubun çalışmalarına başladığını ifade etti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Nutuk kaç bölümden oluşur?

Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışından başlayarak 1927 yılına kadar gelişen olayları, bu olayların tam merkezindeki kişi olarak tarihsel sıra içinde anlattığı Nutuk üç bölümden oluşmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dr.com.tr

Nutuk kitabı nasil yazilir?

"Nutuk'tan" şeklinde yazılır.

Bu yapı, Türkçe'nin dilbilgisi kuralları arasında yer alır. "Nutuk'tan" ifadesi de bu kurala göre yazılır. "Nutuk" eserinin hangi bölümünden bahsedildiği belirtilerek "'tan" eki eklenir. Böylece eserin adı diğer kelime ile birleştirilmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eodev.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT