IT uzmanları çeşitli şirketlerin bilgisayar, telekomünikasyon, elektronik teknolojileri gibi birimlerinde çalışabilirler.
IT uzmanı görevi büyük veri merkezleri veya şirketlerin bilişim sistemini ayakta tutması gereken personeldir. Bilgisayar ağları, sistem, fiziksel donanım, yazılım, sesli ve görüntülü iletişim veya güvenlik gibi tüm bileşenleri yöneten IT uzmanı, hizmetlerin aktif çalışmasını sağlar.
Bilgi teknolojileri uzmanı, büyük veri merkezleri ile firmaların bilişim sistemlerini ayakta tutan kişidir. Bilgi teknoloji uzmanı bilgisayar ağlarını, fiziksel donanımları, yazılımları, sistemleri, sesli ve görüntülü iletişim araçlarını yönetip aktif ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar.
Elektrik, elektronik mühendisliği, haberleşme mühendisliği ya da bilgisayar mühendisliği gibi alanları bitiren kişilerin seçenek olarak belirlediği IT bölümü, yüksekokulların veya meslek liselerinin alakalı bölümlerinden mezun olan öğrenciler de bu mesleği yapabilirler.
Yazılım mühendisleri, geliştiriciler, teknik yazarlar, veritabanı uzmanları, ağ uzmanı, web geliştirme uzmanı veya donanım uzmanı gibi farklı uzmanlıklara sahip meslek erbapları IT departmanında kendi uzmanlık alanlarınca görev alabilirler.
İlgili 35 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Bilişim Teknolojileri Uzmanı 2023 yılında ortalama 32.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Bilişim Teknolojileri Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 32.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 26.400 TL maaş alıyordu.
Bilişim Uzmanı Kaç Yıl Okur? Bilişim uzmanı olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Ancak bilgi birikimini arttırmak ve kolay iş bulmak isteyen kişiler bilgisayar veya yazılım üzerine yüksek lisans eğitimi alabilirler. Yüksek lisans eğitimi ise 2 yıl sürer.
Öncelikle IT'nin başlangıcı elektronik mühendisliğine dayanır. Bilişim çağının getirisi olan bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği de IT'nin temellerini oluşturur. IT uzmanları bilişim alanındaki sorunlara çözüm bulur ve uzman oldukları branşlarda şirketlere hizmet sağlar.
İngilizce: Information Technology (IT), bilişim teknolojisi veya bilgi teknolojisi (BT), bilgisayar tabanlı bilişim sistemlerinin, özellikle yazılım uygulamaları ve bilgisayar donanımının incelenmesi, tasarlanması, geliştirilmesi, yürütülmesi, yönetimi ve desteğine verilen ad.
IT Uzmanı Nasıl Olunur ve Hangi Bölüm Okunmalıdır? Doğru Dereceyi Alın; Bir bilgi teknolojisi uzmanı olarak çalışmak için gereken asgari akademik gereklilik bir lisans derecesidir. Bilgi teknolojisi, bilgisayar bilimi, bilgisayar mühendisliği veya bilgi teknolojisi yönetimi alanlarında derece alabilirsiniz.
İstanbul Teknik Üniversitesi, 13 fakülte ve 1 Konservatuvarda 13 UOLP programı olmak üzere toplam 99 lisans programını bünyesinde bulunduruyor.
IT uzmanlarının alanları ağ analizi, sistem yönetimi, güvenlik ve bilgi sağlanması, veri tabanı yönetimi ya da web yönetimi olabilir. IT uzmanlarının bilgi teknolojisinin farklı alanlarında çalıştığına şahit olabiliriz.
IT, “Information Technology” ifadesinin kısaltmasıdır. Bilgi teknolojileri olarak Türkçe'ye çevrilebilir. IT departmanı, bir organizasyonda bilgi teknolojileri sistemleri, yazılımları, cihazları, ağları ve diğer ilgili teknolojik sistemleri yöneten bölümdür.
Bilgi teknolojileri müdürü, bir şirketin bilgi teknolojisi projelerini denetleme ve yönetmekle sorumludur. Sistem geliştirmekten kurulum aşamasına kadar proje süreçlerinin takibini yapar.
Yazılım uzmanı; bağlı olarak çalıştığı kurumun ihtiyaçlarına göre araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan, yazılım programları tasarlayan kişidir. Bilişim çağının getirdiği teknolojik gelişmelere bağlı projeler üretir.
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü eşit ağırlık TM-1 alanında alım yapan bir lisans eğitim programıdır. Bilgisayar Mühendisliği ise sayısal MF-4 alanında alım yapan bir lisans eğitimidir.
Endüstri Mühendisliği , Bilgisayar Mühendisliği veya Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinden birini tamamlamak gerekir. İlgili lisans bölümlerinden mezun olmakla beraber, donanımlı bir IT yöneticisi olabilmek için kişisel gelişime odaklanmak önem taşır.
eleman.net verilerine göre, Bilişim Uzmanı 2023 yılında ortalama 37.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Bilişim Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 36.600 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 29.700 TL maaş alıyordu.
eleman.net verilerine göre, Bilgi Teknolojileri Uzmanı 2023 yılında ortalama 32.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Bilgi Teknolojileri Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 32.300 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 25.960 TL maaş alıyordu.
Bilişim uzmanı; bilgiyi dönüştüren, oluşturan ve tanımlayan algoritmik süreçler bulan ve bunları uygun soyut yöntemler ile formüle eden kişidir. Bu meslek unvanına sahip olanlar, bilgisayar sistemleri aracılığı ile elde ettikleri bilgileri, kurumun yönetim ve işletme alanında yaşadığı sorunları çözmek için kullanırlar.
Son dönemlerde oldukça popüler hale gelen ve ülkelerin bu alanda yatırım yaptığı yazılım alanı geleceğin meslekleri arasında yer alıyor. Endüstri 4.0, nesnelerin interneti (IoT), yapay zekâ ve birçok teknolojik yenilik yazılıma ihtiyaç duyuyor.
Yazılımcı olmak isteyen kişilerin bilgisayar mühendisliği ve üniversitelerin yazılım mühendisliği bölümlerini tercih etmesi gerekir. Sadece bu bölümleri tercih eden kişiler değil programcılık ve yazılım alanında kendini geliştiren kişiler de yazılımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri