Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

İşveren istediği zaman vardiya değiştirebilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İşveren istediği zaman vardiya değiştirebilir mi?

Vardiya sisteminin değiştirilmesi işçinin sözleşmesinde açıkça esaslı değişiklik yaratacağı için 4857 Sayılı İş Kanunu madde 22 uyarınca işveren işçiye durumu yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilecektir. Değişiklik önerisinin işveren tarafından yazılı yapılması geçerlilik şartıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harbiyehukuk.com

İşçiye sormadan vardiya değişir mi?

CEVAP: İşveren, iş sözleşmesinin veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulaması ile oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik yapmak istemesi durumunda bu yapacağı değişikliği, İş Kanunu'nun 22. maddesi gereğince işçinin rızası ile yapılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

Iş yeri çalışma saatlerini değiştirebilir mi?

İşveren vardiyalı çalışma sistemi de olsa, normal bir iş yerinde çalışma sistemi de olsa, işçinin çalışma süresini keyfine göre değiştiremez. Bu açıdan işveren İş Kanunu'nun 22. maddesinde yer alan çalışma koşullarında esaslı değişiklik olarak belirlenen çalışma saatlerini değiştirirken kurallara tabi kılınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

Görev yeri değişikliğini kabul etmeyen işçi ne yapmalıdır?

Bu tür değişikliklerin uygulanabilmesi için mutlaka çalışan olarak sizin rızanızın alınmış olması gerekir. Görev değişikliğini kabul etmemeniz halinde görev değişikliği bildirimine 6 iş günü içinde yazılı dönüş yaparak görevi kabul etmediğinizi iletmeniz gerekmektedir. Bu halde kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calisanrehberi.isteasistan.com

Vardiya değişikliği esaslı değişiklik mıdır?

Vardiya değişikliği, çalışma koşullarınızı ağırlaştıracaksa, örneğin vardiya değişimi ile birlikte ücretleriniz de düşecekse, bu husus çalışma koşullarında esaslı değişiklik olarak kabul edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

İşveren Çalışma Şartlarını İstediği Gibi Değiştirebilir mi? İşçileri hangi hakları var ?

İlgili 37 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Vardiya değişikliğini kabul etmeyen işçi tazminat alabilir mi?

Bu durumda işçinin ihbar tazminatı talep hakkı doğmasa da, kıdem tazminatı alacağı doğmaktadır. Bununla birlikte, çalışma koşullarında esaslı değişikliği kabul etmeyen işçinin iş sözleşmesinin işverence feshi halinde, ihbar ve kıdem tazminatlarını talep hakkı doğar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harbiyehukuk.com

Görev değişikliğini kabul etmeyen işçiye ihbar ödenir mi?

Yargıtay 9.Hukuk Dairesi 2007/16050 E. 2008/9181 K. Sayılı Kararı; “Görev değişikliğini kabul etmeyen işçiyi eski işyerine almamak işverenin haksız feshi olarak kabul edilmelidir. Bu durumda işçi kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanır.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harbiyehukuk.com

İşveren işçiyi istediği yerde çalıştırabilir mi?

İşveren İşçiyi İstediği Yerde Çalıştırabilir Mi? Taraflar karşılıklı olarak anlaştığı takdirde, çalışma şartlarını her zaman değiştirebilir. İş yeri değişikliği de buna dahildir. Ancak bunun için işçiden yazılı onay alınmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anilakalin.av.tr

Çalışma koşullarında değişiklik işçiye sözleşmeyi fesih hakkı verir mi?

Hukuk Dairesi'nin 2016/9152 E., 2019/20191 K. Sayılı kararı bu yöndedir: 4857 sayılı Kanunun 22'nci maddesinde, çalışma koşullarında esaslı değişiklik sebebiyle işçinin iş sözleşmesini haklı olarak feshedebileceği öngörülmemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karayildizhukuk.com

Değişiklik feshi ne demek?

Değişiklik feshi, işverenin çalışma koşullarında gerçekleştirmek is- tediği esaslı değişikliği işçinin kabul etmemesi halinde, iş sözleşmesini sona erdirebileceği fesih türüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izmirbarosu.org.tr

Çalışma saatleri değişirse tazminat alınır mı?

Bununla birlikte çalışma koşullarının değiştirilmesi aynı zamanda koşullarının uygulanmaması anlamına geldiğinden, aynı Yasanın 24 üncü maddesinin (II-f) bendinde belirtilen hal, işçinin haklı fesih nedenleri arasında sayılmıştır. Bu durumda işçinin ihbar tazminatı talep hakkı doğmazsa da, kıdem tazminatı ödenmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avfatihozdemir.com

Bir işçi en fazla kaç saat mesaiye kalabilir?

Fazla çalışma süresi ne kadardır? Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafaozdemirhukuk.com

Bir işçi en fazla kaç saat çalıştırılabilir?

4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Kimler gece Vardiyasinda Calisamaz?

Madde 5 — 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan gece dönemine denk düşen 20.00-06.00 saatleri arasındaki işçi postalarında, 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Vardiyalı çalışma zorunlu mu?

Vardiya usulü çalışma, mevzuatta, postalar halinde çalışma olarak adlandırılmaktadır. 24 saat kesintisiz iş yapan işyerlerinde, bir çalışanın 24 saat çalışması düşünülemeyeceğinden bu işyerlerinde vardiya usulü çalışmanın uygulanma zorunluluğu gündeme gelmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aksan.av.tr

Bir işçi sürekli gece çalıştırılabilir mi?

Çalışma süresinin yarısından çoğu gece dönemine rastlayan bir postanın çalışması, gece çalışması sayılır. Gece çalışması sadece vardiya sistemine göre çalışan işyerlerinde yapılabilir, vardiya olmaksızın çalışan işyerlerinde gece çalışması yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dilberciftci.av.tr

Fesih için geçerli sebepler nelerdir?

Bu yazımızda geçerli nedenle fesih ile haklı nedenle fesih ayrımını incelemeye çalıştık. Geçerli nedenle fesihte işveren, işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebeple feshetmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 3ehukuk.com

İşçi istemediği bölümde çalıştırılabilir mi?

İş Kanunu'nun 22/2 nci maddesinde, çalışma koşullarının tarafların karşılıklı rızasıyla değiştirilebilmesi her zaman mümkündür. Ancak çalışma koşullarında değişiklik konusunda çalışanın rızasının yazılı alınması yasa gereğidir. Aynı zamanda işverence değişiklik teklifinin de yazılı olarak yapılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

İşveren işçinin pozisyonunu düşürebilir mi?

İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.” denilerek işçinin konumunun düşürülmesi halinde izlenmesi gereken prosedür açıklanmıştır. Kanunun açık hükmü uyarınca işçisinin konumunu düşürmek isteyen işveren, bu durumu işçiye yazılı bildirimde bulunmak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harbiyehukuk.com

Fazla mesai yapmak istemeyen işçi işten çıkarılabilir mi?

İşçi yazılı onayı bulunsa dahi yıllık 270 saatten fazla mesai yapma zorunluluğunda bulunmamakta olup 270 saatten fazla mesaiye zorlanması halinde iş sözleşmesini haklı nedenler ile feshetme hakkına sahip olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ezgiesnikgunay.av.tr

Bir işçi her işi yapmak zorunda mı?

İşçi, sözleşmesinde olmayan görevi yapmak zorunda değil | Ekmek ve Gül. İşçi, iş sözleşmesi ile belirlenen ve mesleğinin gereği işleri yapmakla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekmekvegul.net

İşçi hangi durumlarda dava açabilir?

Yine işçinin çalışırken kusurlu olarak, işverenin aletlerine, işlerine zarar vermişse; işveren bunun tazminini işçiden isteyebilir. Ya da işçinin çalıştığı dönemde işverenin parasını zimmetine geçirmesi, güvenini kötüye kullanarak maddi kazanç elde etmesi gibi hallerde de işveren işçiye dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cihanorhan.av.tr

Görev değişikliğini kabul etmeyen işçi işsizlik maaşı alabilir mi?

İşverenin iş sözleşmesinin şartlarında esaslı şekilde yapılan değişikliği (örneğin ücretin düşürülmesi, işyerinin değiştirilmesi gibi) kabul etmeyen işçinin iş sözleşmesini işveren feshederse, bu durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Bu şekilde yapılan fesihte işçi ayrıca işsizlik ödeneğini de alabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

İşverenin istifayı kabul etmeme hakkı var mı?

İşçinin gerçek irade beyanıyla yaptığı istifa (yazılı olmalıdır) hukuki değerliliğe sahip olup, işveren tarafından yasal ve hukuken kabul etmeme durumu söz konusu olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: proventus.com.tr

Hangi durumlarda ihbar tazminatı ödenmez?

İşçi tarafından iş akdinin bildirim sürelerine uyulmaksızın istifa ile sona erdirilmesi halinde, kural olarak işçiye ihbar tazminatı ödenmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT