Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Istirdat davasında faiz istenir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Istirdat davasında faiz istenir mi?

İstirdat Davasının Özellikleri Nelerdir? İstirdat davası ile, alacaklıya ödenen asıl borç, alacaklıya ödenen faiz, icra harç ve giderleri ve paranın alacaklıya ödendiği tarihten itibaren faizlerin hepsinin davalıdan tahsili istenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Istirdat davasında neler talep edilir?

Borçlu, yani davacı, icra takibine konu edilen borcun borçlusu olmadığının tespitini talep eder. İstirdat davasında ise ödemiş bulunduğu borcun iadesini talep eder. Anlaşılacağı üzere, söz konusu davalar farklı amaçlarla açılır. Dolayısıyla bu iki dava birlikte açılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Istirdat davası kesin hüküm teşkil eder mi?

-İstirdat davası sonucunda mahkeme alacaklı lehine karar verirse ve borçlu haksız çıkarsa, davanın yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilecektir. -İstirdat davası sonucu verilen karar, maddi anlamda kesin hüküm teşkil eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

Istirdat davası belirsiz alacak davası olarak açılabilir mi?

Yargıtayın yerleşmiş kararlarında, istirdat davası açarken ödeme yapılan alacak miktarı harca esas değer olarak tutulması nedeniyle belirsiz alacak davası olarak açılamayacağı düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Istirdat davası harç maktu mu?

mahkemesinde istirdat davası açabilir. İstirdat davası bir eda davasıdır. Nispi harca tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: asileyayla.av.tr

İCRA DOSYALARINA DİKKAT! YASAL FAİZ ORANI | Hukuki Haklarımız (2. Bölüm)

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Istirdat davası arabuluculuğa Tabi mı?

Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacakları ve tazminatları ile ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuğa tabi olduğu Kanun ile açıklığa kavuşturulmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esin.av.tr

Istirdat davasında ıslah olur mu?

İİK m. 72/6'daki düzenleme gereği, menfi tespit davası kendiliğinden istirdat davasına dönüştüğünden, davacının neticeyi talebini değiştirmesi için ıslah yoluna başvurmasına ya da karşı tarafın (alacaklının) muvafakatine gerek yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Istirdat davası icra takibini durdurur mu?

Davanın kabulü halinde, yani borçlu lehine sonuçlanması ile takip derhal durur ve hüküm kesinleştikten sonra da takip iptal edilir. Davanın sonuçlanmasından önce, borçlunun mallar haczedilmişse bu haciz kalkar; mallar satılmışsa satış bedeli borçluya ödenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cdn.istanbul.edu.tr

Istirdat davası ihtirazi kayıt şart mı?

Yargıtay uygulaması istirdadı talep edilen paranın "cebri icra tehdidi" aldında yatırılmış olmasını veya en azından ihtirazı kayıtla yatırılmış olmasını şart koşuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Istirdat davası süresi geçerse ne olur?

Eğer borçlu, istirdat davası açılması için öngörülen bir yıllık hak düşürücü süre geçmiş, sebepsiz zenginleşme davası için öngörülen iki yıllık süre geçmemişse bu durumda artık sebepsiz zenginleşme davasının şartları oluştuğundan, sebepsiz zenginleşme davası açılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulahukuk.com

Istirdat davası hangi yargılama usulü?

İstirdat davasındaki yargılama usulü, basit usul olup, bu dava, İcra İflas Kanunu'nda düzenlendiğinden, kaynağını icra hukukundan aldığından mahkeme bu davayı basit usule göre sonuçlandıracaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esmasenguler.av.tr

Ödeme emrine itiraz etmeyen borçlu istirdat davası açabilir mi?

Buna karşılık, ödeme emrine itiraz etmeyen borçlu, takip kesinleştikten sonra borcunu öderse, istirdat davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: capa.av.tr

Çek Istirdadı davası hangi mahkemede açılır?

Çek iptali davalarında görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemeleridir. Yetkili yer mahkemesi ise ödeme yerinin veya yetkili hamilin yerleşim yerinin bulunduğu yer mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tolgaymingan.av.tr

Istirdat davası kısmi alacak olarak açılabilir mi?

Dava dilekçesinde HMK'nın 107. maddesinden bahisle belirsiz alacak davası olarak davanın açıldığı anlamına gelecek herhangi bir açıklama da mevcut değildir. HMK'nın 109. maddesi uyarınca da eldeki alacak davası mahiyetindeki davanın bölünerek kısmi dava olarak açılmasında herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Menfi tespit davası ile faize itiraz edilebilir mi?

Alacaklı borçlunun kabul ettiği miktar yönünden takibe devam edilmesini, borçlunun mallarının haciz edilmesini talep edebilir. Borçlu takip talebinde asıl alacağa işlemiş ve işleyecek faize ve faiz oranına itiraz edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emrekurt.av.tr

Tespit davası sonucunda ne olur?

Tespit davası, yalnızca hukuki ilişkinin var olup olmadığı konusunda açılabilecek bir davadır. Tespit davasına konu olan hukuki yarar, açılmış olan bir davada ya da açılacak olan davanın konusunu içerebilmektedir. Dava sonucunda verilen karar, kesin tespit niteliğinde olduğundan delil olarak kullanılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Istirdat davası yerine sebepsiz zenginleşme davası açılabilir mi?

Davacının, borçlunun icra takip dosyasının dışında haricen ödeme yapması halinde borçlu davacı tarafından yapılan ödeme sebebiyle İİK md. 72'de yer verilen istirdat davası açılamaz. Bu halde borçlunun sebepsiz zenginleşme davası açabilmesi mümkün olduğu gibi icra mahkemesinden takibin iptalini istemesi de mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Ihtirazi kayıtla yapılan ödeme alacaklıya ödenir mi?

Ancak, ödemenin ihtirazi kayıtla, diğer bir deyişle koşullu olarak yapılması halinde de ödemenin dosya borcu karşılığında yapıldığı sonucu değişmez. Böyle bir durumda, koşul gerçekleşmediği sürece, yani alacak kesinleşmediği sürece para alacaklıya ödenmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: myicra.com

Ihtirazi kayıt mı itirazi kayıt mı?

“İhtiraz” kelimesi, Türk Dil Kurumu Sözlüğünde “Çekinme, Sakınma, Çekince” olarak tanımlanmaktadır. Daha çok vergi dünyasında kullanılan “İhtirazi kayıt” deyimi ise “belli hakların kullanma hakkının saklı tutulması” anlamına gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Itirazın kesin kaldırılması duruşmalı mı?

İtirazın Kaldırılması Davası Yargılama Usulü

İcra mahkemesi, itirazın kaldırılması davasını basit yargılama usulüne göre inceler. İtirazın kaldırılması davasında inceleme mutlaka duruşmalı olarak yapılır. İcra mahkemesi ilk önce varsa borçlunun alacağın esasına ilişkin olmayan itirazlarını inceler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Kesinleşmiş icra takibine karşı ne yapılabilir?

Kesinleşmiş İcra Takibine İtiraz

İlamsız olarak başlatılan icra takibi dosyalarına yasal sürelerde itiraz edilmemesi halinde borç kabul edilmiş sayılır. Bu durumda da alacaklı, haciz ve ifa işlemlerini adli yollarda gerçekleştirebilir. Bunun önüne geçilebilmesinin yolu ise icra müdürlüklerine başvurularak mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Icrayı durdurmak için ne yapmalı?

Ödeme tebliğinin borçlunun eline geçmesinin ardından, 7 gün içerisinde itiraz edilmelidir. İtiraz yazılı ya da sözlü beyanla gerçekleştirilebilir. Geçerli bir sebep üzerine yapılan itiraz sebebiyle, takip kararı durdurulabilir. Haciz işlemleri ortadan kalkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayuyarkaba.av.tr

Hangi hallerde ıslah yapılamaz?

İstinaf ve temyiz aşamasında ıslah yapılamaz. Yargıtay'ın bozma kararından veya bölge adliye mahkemesinin kaldırma kararından sonra dosya ilk derece mahkemesine gönderildiğinde, ilk derece mahkemesinin tahkikata ilişkin bir işlem yapması hâlinde tahkikat sona erinceye kadar da ıslah yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.av.tr

Mahkeme ıslah için süre vermek zorunda mı?

Islah nedeni ile kesin süre verilebilmesi için tarafın ıslah ettiğini bildirilmesi gerekir. Islah ettiğini bildiren tarafa ıslah dilekçesini vermesi için kesin süre verilebilir. Ancak taraf ıslah yapmak için süre istemişse henüz ıslah yapmadığından kesin süre verilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Hangi davalar ıslah edilebilir?

Islah yolu ile davacı, dava sebebini (vakıaları), müddeabihi, talep sonucunu değiştirilebilir, genişletebilir; davalı da savunmasını genişletebilir.Islah yoluna hukuk davalarında başvurulabildiği gibi, tazminata ilişkin ceza davalarında ve idari yargıda da başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT