Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Istinaf etmeyen taraf için karar kesinleşir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Istinaf etmeyen taraf için karar kesinleşir mi?

Mahkeme Kararı İstinaf Edilmeyen Yönlerden Kesinleşir, İstinaf Edilmeyen Konular Temyize Getirilemez. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/4945 E. , 2021/7465 K. -Mahkeme Kararı İstinaf Edilmeyen Yönlerden Kesinleşir, İstinaf Edilmeyen Konular Temyize Getirilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esrademirel.av.tr

Istinaf etmeyen taraf lehine karar verilir mi?

Taraflardan birisinin İlk Derece Mahkemesi'nin kararına karşı istinaf başvurusunda bulunmaması halinde kamu düzenine aykırılık yok ise diğer taraf lehine usuli kazanılmış hak oluşacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Istinaf karari kesin midir?

Ancak İş Kanunu madde 20/3 hükmünden de anlaşılacağı üzere, istinaf kanun yoluna başvuru sonucunda Bölge Adliye Mahkemesince verilen karar kesin olup bu karara karşı temyiz kanun yoluna başvurmak mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Kararı istinaf etmeyen taraf temyiz edebilir mi?

6100 sayılı HMK'nun 361. maddesi uyarınca kural olarak istinaf yoluna başvurmayan taraf temyiz yoluna başvuramaz. Ancak hukuki yararının bulunması halinde temyiz yoluna başvurabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf kararı nasıl kesinleşir?

Karar sonrası gerekli işlemlerin yapılması için dosya ilk derece mahkemesine gönderilir. Temyiz incelemesi sonunda düzelterek onama kararı verilmesi halinde, karar kesinleşir. Karar sonrası gerekli işlemlerin yapılması için dosya ilk derece mahkemesine gönderilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun-hukuk.com

İstinaf ve Yargıtay'da Kesinleşen Davaya İtiraz Yolu

İlgili 38 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Istinaf edilmeyen kisim kesinleşir mi?

İstinaf kararı taraflarca yukarıda gösterildiği şekilde temyiz edilmiştir. İlk derece mahkemesince verilen kararlar, istinaf edilmeyen yönlerden kesinleşmiş olup istinaf edilmeyen konular temyize getirilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esrademirel.av.tr

Istinaf kesin kararı ne zaman kesinleşir?

Bu kararın istinaf ve temyiz yasa yollarının incelemesinden geçmesi gerekmektedir. Şayet temyiz süresi içinde karar temyiz edilmez ise kesinleşmiş olur, temyiz edilmesi durumunda ise Yargıtay'ın dosyayı incelemesi beklenmektedir. Bu incelemeden sonra verilecek olan karar kesin karar niteliğinde olabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com

Istinaf reddederse ne olur?

İstinaf başvurusunun dosya üzerinden esastan reddi halinde, yerel mahkeme kararının yerinde olduğu, hükümde herhangi bir hukuka aykırılık olmadığı bölge adliye mahkemesi tarafından tespit edilmiş olur. Böylece ceza davasının istinaf incelemesi aşaması sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hangi istinaf kararları temyiz edilemez?

Miktarı ne olursa olsun adli para cezasına karşı istinaf başvurusunun esastan reddine dair istinaf mahkemesi kararları temyiz edilemez (CMK md. 286/2-a). 5 yıl (dahil) veya daha az hapis cezalarına karşı istinaf başvurusunun esastan reddine dair istinaf mahkemesi kararları temyiz edilemez (CMK md. 286/2-a).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Temyiz edilemeyen kararlar nelerdir?

Geçici hukuki korumalar hakkında verilen kararlar, 353 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında verilen kararlar temyiz edilemeyen kararlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Istinaf kararlarından hangisi kesindir?

İdari istinaf mahkemelerinin 46. maddeye göre aşağıda açıkladığımız temyize açık olmayan kararları kesindir. Kesin kararlar, dosyayla birlikte kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilir ve bu mahkemelerce yedi gün içinde tebliğe çıkarılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hangi kararlar kesindir?

Davalar arasında bağlantının bulunup bulunmadığı yolundaki bölge idare mahkemesi ve Danıştay kararları kesindir. Danıştay ve bölge idare mahkemesince görev ve yetki uyuşmazlıkları ile ilgili olarak verilen kararlar kesindir. Danıştay ve bölge idare mahkemesinin merci tayinine ilişkin vereceği kararlar kesindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ihtisashukuk.com

Istinaf mahkemesinin verdiği karara itiraz edilir mi?

Kesinleşmiş İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı kararı veren İstinaf Ceza Dairesi'ne itiraz başvurusu yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesi kararı bozduktan sonra ne olur?

İstinaf Mahkemelerinin Bozma Kararları

Bölge adliye mahkemesi tarafından verilen bozma kararının ardından; ilk derece mahkemesinin hükmü ortadan kalkmakta ve ilk derece mahkemesine geri gönderilen dosyada hukuka aykırılığın giderilmesi için mahkemece kovuşturma evresi yeniden başlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Istinaf kabul edilmezse ne olur?

Bu sürecin ilk adımı, ilk derece mahkemeleri tarafından verilmiş olan kararlara karşı, tefhim/tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde yapılan istinaf başvurusu ile başlar. Süresi içerisinde yapılmayan başvurular ilk derece mahkemelerince verilen kararın kesinleşmesine sebep olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Hangi kararlar istinaf edilemez ceza?

İstinaf Kanun Yoluna Başvurulamayacak Kararlar

Ceza yargılamasında Kanun istinaf kanun yoluna başvurulamayacak, ilk derece mahkemesinin kesin nitelikte kararlarını CMK 272. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; 3000 TL dâhil adli para cezasına “mahkumiyet hükümleri” aleyhine istinaf kanun yoluna başvurulamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: or.av.tr

Önce temyiz mi istinaf mı?

Temyiz, istinaf mahkemesi kararlarının hukuki denetim açısından incelenmesini amaçlayan bir kanun yoludur. İstinaf mahkemesi, tarafından istinaf incelemesi sonucunda verilen karara karşı, belli yasal koşullar varsa, temyiz incelemesi için Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaftan dönen dosya temyize gider mi?

İstinaftan Sonra Temyiz Hakkı Var Mı? İstinaftan sonra temyiz hakkı tabi ki vardır. Bu noktada temyiz hakkı için gerekli başvuruların yapılması adına 15 günlük bir süre verilmektedir. Kararın kesinleşmesinin sonrasında kararın tebliğ edilmesinden itibaren 15 günlük bir süre verilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Kesin karara karşı ne yapılabilir?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilebilecek olağanüstü kanun yolu ikili bir ayrıma tabi tutulmuştur. Bunlar şu şekildedir: Kanun yararına temyiz, Yargılamanın iadesi (yenilenmesi) dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Istinaf hangi kararları bozar?

İstinaf mahkemesi inceleme sonucunda yeni bir karar verirken temyiz mahkemesi istinaf mahkemesince verilmiş olan kararı ele alır ve incleme neticesinde ya istinaf mahkemesince verilmiş olan kararı onar ya da verilen kararı bozar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Istinaf kaç ay sürer?

Dava dosyalarının ve adli olayların düşük olduğu özellikli bölgelerde istinaf süresi ortalama olarak 6 ay ila 1 yıl arasında değişebilir. Ancak ve ancak dava dosyalarının ve suç oranlarının sayılarının daha yüksek olduğu bölgelerde ise, istinaf karar süresi 1 ila 2 yıl arasında değiştiği bilinir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Kesin karara itiraz edilebilir mi?

CMK. Madde 308/A-Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpersarica.av.tr

Kesinleşmiş Karar ne zaman çıkar?

İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur. İlk derece mahkemenin kararı vermesi üzerine istinaf kanun yoluna başvuru süresi, hukuk mahkemeleri davalarında, gerekeli kararın tebliğinde 2 hafta süre tanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugrulgure.av.tr

Karara çıkan dosya ne zaman kesinleşir?

Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Kesinleşir? Karara çıkmış dosya, mahkeme ilamı taraflara tebliğ edildikten sonra itiraz süresince karara itiraz edilmezse veya bu süre içerisinde karar kabul edilirse kesinleşmektedir. Buna göre itiraz süresince karar kesinleşmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Istinaf kararı kesinleşmiş ne demek?

Hukuk sistemi içerisinde dava açıldıktan sonra tüm yasal yolların tüketilmesi neticesinde mahkemenin verdiği kararın nihai olarak kesinleşmesi ve hukuki sonuç doğuracak nitelik kazanması haline "kesinleşmiş mahkeme kararı" denilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT