Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

İstifa edersem ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İstifa edersem ne olur?

İş sözleşmesinin, işveren yada işçi tarafından farklı gerekçelerle fesh edilmesi mümkündür. Ancak işçinin tazminat alabilmesi için, iş sözleşmesini feshederken haklı ve geçerli bir nedenin olması gerekmektedir. Haklı bir nedene dayalı olarak istifa eden işçi kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

İstifa eden kişi kaç gün çalışmak zorunda?

İhbar Tazminat Süreleri

İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta (14 gün), İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta (28 gün), İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta (42 gün), İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 8 hafta (56 gün)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

İstifa ederken maaş alınır mı?

Genel kural olarak istifa eden işçi kaç yıl çalışmış olursa olsun, kıdem tazminatı alabilme hakkına sahip değildir. Ancak, ücret açısından aynı durum söz konusu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

İstifa eden işçi para alır mı?

Genel kurala göre istifa eden (İş sözleşmesini İş Kanunu'na uygun biçimde süreli fesih yoluyla fesheden) işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi mümkün değildir. Bir başka deyişle hiçbir gerekçe belirtmeden istifa eden işçi kıdem tazminatı alamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

İşçi istifa ederken nelere dikkat edilmeli?

İstifa ederken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir kısaca incelemek gerekirsek;
  1. İstifa dilekçesi el yazısı ile yazılmalı,
  2. İhbar süresi dikkate alınmalı,
  3. Deneme süresine dikkat edilmeli,
  4. Hak edilen izinlerin ücreti,
  5. Haftalık tatil iznine dikkat edilmeli.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: engelli.com

İşten Nasıl İstifa Edilir? İhbar Süresi Nedir? Nelere Dikkat Etmelisiniz? Haklarınız Nelerdir?

İlgili 34 soru bulundu

Soru cevap kısmı

İstifa hangi durumlarda kabul edilmez?

İstifa iradesinin karşı tarafa ulaşmasıyla birlikte iş ilişkisi sona erer. İstifanın işverence kabulü zorunlu değilse de, işverence dilekçenin işleme konulmamış olması ve işçinin de işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde gerçek bir istifadan söz edilemez. Şarta bağlı istifa ise kural olarak geçerli değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

Aynı gün istifa edilir mi?

Bir işe girildikten sonra ilk 2 ay içerisinde istifa edilmek isteniliyorsa, bu durumda herhangi bir ihbar süresi geçerli değildir. İlk 2 ay hem işverenin hem de çalışanın deneme süresidir. Bu yüzden de ilk 2 ayda istifa etmenin herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Çalışan dilekçesini vererek doğrudan ayrılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pusula360.com

Kendi isteğiyle işten ayrılan nasıl tazminat alır?

Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

Işi bırakmak istiyorum ne yapmalıyım?

İşten ayrıldığınızı, iş sözleşmenizi feshettiğinizi belirtmeniz yeterlidir. Bununla birlikte işvereninize bir süre tanımalısınız. Bu süre, ihbar süresidir. Yani işvereninize, “ben ayrılıyorum ama senin de zarara uğramaman için sana bir süre veriyorum”, demiş olursunuz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

Kendi isteğiyle istifa eden tazminat alabilir mi?

Kıdem tazminatını alabilmek için belli şartları yerine getirmek gerekir. Eğer işçi kendi arzusu ve isteğiyle işten ayrılıyorsa kıdem tazminatı hakkı bulunmaz. Bazı şartlar bunun dışındadır bunlar; iş yerinde yoğun çalışma temposu varsa ve sağlığı etkileyecek düzeyde ise tazminat hakkı doğabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

İstifa eden ne alır?

Kıdem tazminatı iş sözleşmesi belirli sebeplerle sona eren işçilere yapılan toplu bir ödemedir. Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat haklı bir sebep ileri sürülerek işten ayrılma durumunda, istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

İstifa etmek iyi midir?

İstifa doğru zamanda, uygun koşullar oluşturularak ve planlanarak yapıldığında kariyer yönünde olumlu bir adıma dönüşebilmektedir. Önemli olan bireyin kariyer yol haritasında neyi hedeflediği ve bu yola hangi basamaklarla çıkacağını planlayabilmesidir. Düzelmeyecek sorunları önden görüp, çözümünü üretebilmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Sessiz istifa ne demek?

Sessiz istifa, bir çalışanın mutsuz olduğu iş yerinde işten ayrılmak yerine inisiyatif almayı bıraktığı ve sadece beklenen en az çabayı sarf ettiği bir senaryoyu tanımlamak için kullanılan yeni bir terimdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: speakeragency.com.tr

Whatsapp ile istifa edilir mi?

Çalışanlar arasındaki Whatsapp yazışmaları sebebi ile çalışanın iş akdinin feshi mümkün değildir. Çünkü bu yazışmalar esasen gizlidir ve bu yazışmalara delil olarak dayanılması mümkün değildir ve gizlilik esasına aykırıdır. Hukuka aykırı olarak da bir delile dayanmak pek tabii mümkün olmamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Çıkış ücreti nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde çalıştığı her bir yıl süresi için, brüt ücretin 30 günlük tutarıdır. 30 günlük ücret; normal ücret ve çalışanın aldığı diğer menfaatlerden oluşur. Kaç yıl çalışmış ise en son aldığı brüt ücret ile çalıştığı yıl çarpılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: parasut.com

Istifanı verdikten sonra ne olur?

İşinden istifa eden işçi gerçek durumda istifasını haklı kılan bir durum söz konusu ise dava açarak kıdem tazminatının yanında ihbar tazminatına da hak kazanacaktır. Ayrıca fesih bildirimi süresi içerisinde işveren işçiye yeni bir iş araması için günlük iki saatlik izin vermek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

İstifa ederken ne söylenir?

“Şu tarihte başladığım şu pozisyondan, şu tarihte kendi isteğimle ve gördüğüm lüzum üzerine istifa ediyorum. Gereğinin yapılmasını rica ederim” diyerek, tarih ve imzayı atarak süreci tamamlayabilirsin.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kigem.com

Bir işçi istediği zaman işten çıkabilir mi?

Buna göre, haklı bir sebebi bulunmaksızın işten ayrılmak isteyen işçi, işyerinde 6 aydan az süre çalışmış ise iki hafta önce, 6 aydan 1.5 yıla kadar çalışmışsa 4 hafta önce, 1.5 yıldan ile 3 yıla kadar süren çalışmada 6 hafta önce, 3 yıl ve üzeri çalışmada 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gamze-gizemyasar.av.tr

İşçi kendi çıkışını verebilir mi?

İşçinin böyle bir yetkisi olmadığından dolayı SGK'ya kendi adına verdiği kağıt üzerinde (elektronik ortamda olamayacağından) işe giriş ve ayrılış bildirgesi geçerli değildir, işleme alınmaz ve uygulamada yeri yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alomaliye.com

2023 kendim nasıl tazminat alırım?

SGK pirim ve gün hesaplamalarını yaparak tazminat hakkı olup olmadığını hesaplıyor. 15 yıl sigorta ve 3600 gün pirim ya da 25 yıl sigorta 5400 pirim günü koşullarını sağlayan işçiler kendi istekleriyle işten ayrılıp kıdem tazminatlarını alabilirler. 5400 gün kıdem tazminatı 2023 istifa ederek alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetalihelvaci.av.tr

Aynı iş yerinde ne kadar çalışırsam tazminat alırım?

İş yerinen tazminat almak için, o iş yerinde en az bir yıl çalışmış olmanız gerekiyor. KOSGEB başvuru şartları nelerdir? Farklı sektörlerde ve farklı yerlerde çalışılmış olsa dahi 15 yıl 3600 gününün dolması gerekir. Tazminat tutarı ise en son iş yerinizde ne kadar süre çalıştıysanız onun üzerinden hesaplanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Asgari ücretle çalışan bir işçinin yıllık tazminatı ne kadar?

01/07/2023 tarihi itibariyle işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık taban tutarı (asgari kıdem tazminatı tutarı) 13.414,50 TL'dir. 1/1/2023 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 23.489,83 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tes-is.org.tr

Mesaj ile istifa edilir mi?

İşveren eğer iş akdini İş Kanunu 25. Maddesi 2. Fıkrası gereğince haklı nedenle feshederse işçiye yazılı bildirim yapmasına gerek kalmayacaktır. Bu kapsamda SMS yoluyla bildirim yapılarak ancak 25/2 maddesi çerçevesine giren bir durum söz konusu ise iş akdinin feshi usule uygun olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sanalhukuk.net

İstifa verdikten sonra çalışmak zorunlu mu?

Yukarıda da açıklandığı üzere işçinin iş akdini feshetmeye karar verdiğinde ihbar süresi dolana kadar çalışma zorunluluğunun sebebi işverenin mağdur olmasını, zor durumda kalmasını önlemektir. Dolayısıyla işveren istemezse işçinin bu süre dolana kadar çalışması gerekmez, işveren bu hakkından vaz geçmiş sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: isvesosyalguvenlik.com

İşten ayrılırken istifa yazmak zorunlu mu?

Yargıtay'ın kararlarına göre, işyerinde uzun süreli çalışanların hiçbir haklı sebebi yokken istifa etmesi hayatın olağan akışına uygun bulunmamış, istifa dilekçesinin araştırılması gerektiği de ifade edilmiştir. Bu nedenle istifa dilekçesine ne yazıldığı azami öneme sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT