Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

İşçinin parası kesilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İşçinin parası kesilir mi?

4857 sayılı İş Kanunu'nun 38. maddesinde “İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez. İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rasyoneldanismanlik.com

İşçinin maaşından kesinti yapılabilir mi?

Kanun çalışanın işverene karşı bütün borçların ücretinden kesilebilmesini şarta bağlamıştır. Eğer işçinin işverene kasden verdiği bir zarar varsa ve bu zarar kesinleşmiş bir yargı kararıyla tespit edilmişse işveren çalışanın ücretinden kesinti yapabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

İşçinin maaşından ne kadar kesinti yapılabilir?

İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr

İşveren hangi durumlarda maaş kesintisi yapar?

Milliyet Yazarı Cem Kılıç'ın ilgili yazısı şöyle: İşverenlerin işçinin ücretinden kesinti yapmaları ancak işçinin verdiği açık bir zarar olması, bu zararda kusurlu bulunması veya zarar bulunmasa bile işçinin daha önceden yazılı olarak yaptırıma bağlanan bir ihlal eyleminin bulunmasına bağlıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Maaştan en fazla ne kadar kesilir?

Dolayısıyla her iki kanun maddesi birlikte değerlendirildiğinde bir işçinin maaşının ¼'ü haczedilebilecektir. ''İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.'' Borçlunun maaşından yapılacak olan kesintinin bir istisnası nafaka alacağıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kavakozgur.av.tr

Raporlu işçinin maaşı kesilir mi?

İlgili 33 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Asgari ücretlinin maaşından kesinti olur mu?

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren asgari ücretten vergi kesintisi tamamen kaldırıldı, diğer çalışanların ücret ve maaşlarının asgari ücrete kadar olan kısmı da vergi kesintisi dışında bırakıldı, dolayısıyla vergi kesintilerinden artık neden yakınılıyor şeklinde bir soru akla gelebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tes-is.org.tr

Maaş parça parça ödenir mi?

Dolayısıyla işçinin herhangi bir gerçek veya tüzel kişiye, kurum veya kuruluşa olan borcu nedeniyle işveren kendiliğinden işçinin ücretinden herhangi bir kesinti yapamaz, işçinin ücretinden kesinti yapıp herhangi bir gerçek veya tüzel kişiye, kurum veya kuruluşa olan işçi borcunu ödeyemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tes-is.org.tr

Sigortalı çalışanın maaşı elden verilir mi?

Her iki durumda da işçinin prim ödemeleri eksik yatmakta, işçiye emekli aylığı bağlandığında hak ettiğine kıyasla daha az emekli aylığı bağlanmaktadır. Bu durum işçi açısından hak kaybı demektir. İşçiye elden ödeme yapılması halinde, işçinin iş sözleşmesini haklı sebeple fesih hakkı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dilberciftci.av.tr

Maaş kesintisi nasil olur?

İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Maaştan özel kesinti ne demek?

İşçinin çalışma günleri ve hafta tatillerine bağlı kazançları Varsa ek ödemeler (yakacak yardımı, çocuk yardımı, sağlık sigortası) Özel kesintiler (vakıf aidatı, finansal yardım, sağlık kesintisi) Yasal kesintiler (SGK işçi payı, gelir vergisi, işsizlik sigortası işçi payı, damga vergisi)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: parasut.com

Maaştan kesinti olup olmadığı nasıl anlaşılır?

– Öncelikle e-devlet kapısında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kurumu girin. – Ardından hizmetler bölümünden hangi sigorta tipinden emekli olduysanız onun kesinti sorgulama hizmetini bulup sorgulamaya başlayabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

1 gün işe gelmeyince 3 gün kesilir mi?

Haftada 1 gün mazeretsiz devamsızlık yapan işçinin 2. günlük ücreti kesilir. 4857 sayılı İş Kanununun 46.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: facebook.com

İşçinin verdiği maddi zarar maaşından kesilebilir mi?

. ZARAR ÜCRETTEN KESİLEBİLİR Mİ? Çalışanın işverene verdiği zararı çalışanın ücretinden doğrudan kesmesi hukuka aykırı olabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: senellaw.com

Maaşımdan neden kesinti yapılıyor?

Emekli maaşlarından yapılan kesintiler ilaç, muayene, sağlık hizmetleri üzerine yapılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliliğe ek olarak çalışan emekli vatandaşların emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılmaktadır. İcra yoluyla haciz işlemleri olan emeklilerin maaşlarından %25'e varan oranda kesinti yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pwc.com.tr

Maaş kesintisi nereden görülür?

Emekli maaşından yapılan kesintiler, emeklinin maaş bordrosunda gösterilir. Emekli, maaş bordrosunu kontrol ederek kesintilerin doğru bir şekilde yapıldığını kontrol edebilir. ndan yapılan kesintilerle ilgili olarak herhangi bir sorun yaşayan emekliler, Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Maaştan yasal kesinti nedir?

Türkiye'deki bordro sisteminde yasal kesinti olarak bulunması gereken unsurlar; sosyal güvenlik prim kesintileri, gelir vergisi ve damga vergisi olarak sıralanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cottgroup.com

2 gün rapor alan işçinin ücretini kim öder?

İlk 2 günlük ücreti işverenin ödemesine dair bir yükümlülük mevzuatta belirtilmemiştir. Öte yandan iş kazası nedeniyle geçici iş göremezlik ödemesi alacak olan sigortalıya SGK, raporun ilk 2 gününü de kapsayacak şekilde ödeme yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuveytturk.com.tr

İşçi maaş kesintisi nasıl hesaplanır?

İşçiden yapılacak olan kesintiler;
  1. SSK primi işçinin payı = Brüt ücret x %14.
  2. İşsizlik sigortası işçinin payı = Brüt ücret x %1.
  3. Gelir vergisinin matrahı = Brüt ücret – (SSK işçi payı + işsizlik sigorta işçi payı)
  4. Gelir vergisi miktarı = Gelir vergisi matrahı x %15.
  5. Damga vergisi miktarı = Brüt ücret x 0,00759.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: logo.com.tr

Elden maaş yasak mı?

Yani ilgili mevzuat, beş ve üzerinde işçi çalıştıran bir işverenin elden ücret ödemesine hiçbir şekilde müsaade etmemektedir. Ne adı altında olursa olsun işçilere yapılacak ödemelerin bordrolaştırılması ve SGK primleri ile vergilerinin tahakkuk ettirilmesi şarttır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Elden maaş alan işçi bunu nasıl ispat edebilir?

Ücretin ödendiğini ispat yükümlülüğü işverene aittir ve bu konuda yazılı delil ibrazı gerekir. İşverenin ödemeye dair imzalı bordro veya banka kaydı gibi delillerle ödenen ücreti ispat etmesi gerekir. Bu kapsamda ücretin ödendiğinin tanıkla ispatı mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

Elden para alıyorum ne yapmalıyım?

Ücretlerin elden ödenmesi haklı fesih sebebidir. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde kıdem tazminatına hak kazanmak mümkündür. Fakat bu noktada ücretlerin elden ödendiğini mahkemeye kanıtlamak gerekmektedir. Böylece işçinin lehine kararlar mahkemece verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ismailyildirim.av.tr

Ücret ödemesinin kuralları nelerdir?

Ücretin Ödenme Şekli

İşçinin asıl ücreti nakdi olarak ödenmek zorundadır. Ek ücretler ise nakdi veya ayni olarak ödenebilir. Kural olarak ücret Türk parası ile ödenir. Ancak yabancı para kararlaştırılmış olması durumunda, ödeme günündeki rayice göre Türk parası ile ödeme yapılabileceği belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

İşçinin maaşı nasıl ödenir?

Bulunulan yerde herhangi bir banka yoksa ücret PTT aracılığı ile de ödenebilir. Her iki seçeneğin de mevcut olmadığı durumlarda ise yasada kolaylık sağlamak adına bir hüküm bulunmamaktadır. Yani işçinin ücreti her ne koşulda olursa olsun bir banka ya da PTT hesabı aracılığı ile ödenmeli, kayıtlara geçmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Özel sektör maaşı ne zaman yatar?

göreve başladığı tarihten ayın 14'üne (dahil) kadar maaşını çalışıp hak eder. Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csgb.gov.tr
Önceki makale
Kulak damlası kaç dakika bekletilir?
Sonraki makale
Ibrahim korkmaz nereli?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT